Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

słaby niebieski lub brak tego koloru w projektorze

banmar_2005 27 Aug 2007 00:02 4464 8
    banmar_2005
    Level 28  
    słaby niebieski lub brak tego koloru w projektorze INFOKUS 340
    Witam kupiłem na allegro projektor INFOKUS 340 stwierdziłem ze nie oddaje koloru niebieskiego albo bardzo słabo cały obraz jest w tonacji zlelonkowatej , to jak by był kolor czerwony i zielony, niebieski bardzo słaby
    czy jest tam cos takiego w projektorze jak równoważnik bieli?
    czy to wina lampy czy elektroniki?a moze wyswietlacza LCD?
    moze ktos mi nasunie czego mam szukac i jak to sprawdzic gdzie jest usterka, dodam ze menu startowe jest w kolorze niebieskim i bardzo ładnie świeci na niebiesko , ale po podłączniu komputera czy DVD obraz zakolorowany jest na zielono ( niebieski bardzo słaby)
    mietek.r
    Level 18  
    Witam
    Jeśli menu jest w kolorze niebieskim to szukałbym przyczyny w torze sygnału B ( gniazdo wejściowe - obwody na wejściu sygnału B ) czy OSD jest poprawnie wyświetlane , jeśli tak to sprawdziłbym gniazdo i kable.
    banmar_2005
    Level 28  
    menu jest OK, niebieski super nasycenie a biel czysta , dopiero po włączeniu sygnału balans bieli chwieje sie albo na czerwono lub zielono w zalezności od ustawienia w menu TINT, po obserwacji dokładnej stwierdziłem że niebieski jest ale bardzo małe nasycenie, czy jest gdzies w tym projektorze trymer zeby podciągnąc nasycenie niebieskiego?
    Kable sprawdzone używałem róznych źródeł sygnałów i kabli efekt bez zmian
    mietek.r
    Level 18  
    Nie znam tego modelu ale powinno być możliwość ustawiania poszczególnych kolorów - zerknij do instrukcji - menu powinno dawać taką możliwość
    banmar_2005
    Level 28  
    w menu nie ma takiej mozliwosci, mozna jedynie regulowac wszyskie kolory na raz( nasycenie) lub zmienić barwe zielony- czerwony (TINT)
    nasycenie niebieskiego z menu sie nie da ,moze jest potencjometr(trumer) na sterowaniu wyswietlacza LCD ale chce sie upewnic zanim go rozbiore czy jest taka mozliwosc regulacji poszczególbych kolorów(ustawienie balansu bieli)?
    mietek.r
    Level 18  
    Problem nie jest w balansie bieli skoro bez sygnału odwzorowanie barw ( menu OSD ) jest prawidłowe - gdzieś od wejsćia a wzmacniaczami sygnału następuje tłumienie B może ktoś podłączał kompa i nie miał wyłączonego z sieci - lub komp był zasilany z innej fazy a projektor z innej i nastąpił przeskok iskry różnica potęcjałów i padł B - ale na wejściu są zawsze zabezpieczenia - rezystor lub jakiś układzik zabezpieczający - pozostaje tylko sygnał kontrolny oscyloskop i do dzieła szukać przerwy w torze B
    satgal
    Level 40  
    Menu i OSD jest generowane w części cyfrowej projektora LCD i jeżeli jest poprawne to należy szukać uszkodzenia w części analogowej czyli od wejścia sygnału RGB aż do scalera gdzie może jest uszkodzony przetwornik analogowo/cyfrowy w torze B. Jeżeli poziomy RGB są podobne na wejściu do niego to może być uszkodzony on. Należy sprawdzić regulację bo musi być w OSD opcja do ustawienia kolorów, na pewno nic nie ustawisz na potencjometrach bo takich nie ma.
    banmar_2005
    Level 28  
    w menu OSD jest tylko nasycenie kolorów i tonacja obrazu (TINT) zielony i czerwony odcień, kolor niebieski jest na obrazie ale bardzo słaby i mdławy, patrzyłem na różnych sygnałach (komputer, DVD, magnetowid)
    dzis wieczorem ro9zbiore go i pomierze napiecia wejsciowe RGB, szkoda ze nie ma mozliwosci redulacji nasycenia sygnałów RGB na chasiss modułu, chce jedynie troche podciągnąć nasycenie sygnału B
    satgal
    Level 40  
    Jeżeli jest regulacja w OSD nasycenia 2 kolorów to te zmniejszamy do poziomu niebieskiego a całość ustawiamy w reg. kontrastu. Bez oscyloskopu i pdf scalaków będzie trudno coś poprawić jeżeli ta reg. dalej zle działa.