Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Canon A630 - lampa błyskowa

bm33 27 Aug 2007 22:43 3610 5
  • #1
    bm33
    Level 13  
    Witam
    Mam problem z lampą błyskową w A630.
    Aparat został zapiaszczony i użytkownik aparatu postanowił że sam sobie naprawi aparat. Niestety skończyło się tragicznie dla aparatu. Teraz aparat działa ale przy robieniu zdjęcia z lampą miga wskażnik lampy na LCD i nie daje się zrobić zdjęcia. Po wyłączeniu lampy można robić fotki.
    Co dziwne kondensator ładuje się. Sprawdziłem większość elementów na płytce lampy i chyba są ok.
    Proszę o pomoc i sugestie
    Z góry dziękuje za odpowiedz
  • #2
    randal01
    Level 10  
    Witam. Mam ten sam aparat i ten sam problem. Z tą tylko różnicą ze aparat nie upadł i nie został zapiszczony. Po włożeniu naładowanych baterii 'piorunek' od lampy mryga i nic się nie dzieje, jak tylko wyłączę lampę aparat jest w pełni sprawny.
    Jeśli znalazłeś już przyczynę tego bardzo bym prosił o pomoc.
  • #3
    bm33
    Level 13  
    Sprawdź może inne baterie lub podłącz aparat pod zasilacz (jeżeli jest takie gniazdo bo już nie pamiętam). Sprawdź na innej karcie pamięci.

    Pozdrawiam
    MB
  • #4
    randal01
    Level 10  
    Już sobie z tym poradziłem. To była cewka od lampy, nie łączyła na kablach.
  • #5
    szuman83
    Level 1  
    Joł, słuchajcie mam ten sam problem, czyli brak reakcji lampy i błysku, zupełna niemożliwość zrobienia zdjęcia, kiedy wyłączy się lampę aparat działa normalnie, zmieniałam kartę, zmieniałam akumulatory i baterie, tak jakby mechanizm się zacinał... mam go rozkręcić? o co chodzi z kablami przy panewce? gdzie dokładnie (z której strony one są?)Pomocy..
  • #6
    balboos
    Level 2  
    Witam, u mnie są identyczne objawy. Wymieniłem akumulatorki na nowe ale wciąż lampa nie chce błyskać. Mruga kontrolka na LCD od lampy ale zdjęcia nie chce robić. Bez lampy jest wszystko OK. Jak mogę sprawdzić tą cewkę o której wcześniej wspomniano?