Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Replay: Wzmak pali głośniki.

28 Sie 2007 10:29 2204 26
  • Poziom 18  
    Nie wiem dlaczego mój temat wylądował w koszu. Dlatego muszę zacząć nowy.
    Wymieniłem w moim wzmaku TEAM6020A STK463 na STK465 i dale mam to samo.
    Czyli: Wszystko polutowałem i złożyłem do kupy. Pierwsza próba i...
    gów** Grało czysto ale tak cicho ,że ledwo słychać było. Potem przekręciłem o tak sobie gałkę z opcjami AUX , Phono , Tuner i tylko coś w głośniku gruchneło i nic. Koniec. na innym głośniku też cicho. Więc to nawet nie musiało być STK. Ale co to może być?? Padły jakieś kondensatory?
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 29  
    Sprawdz przedwzmacniacz,zasilacz-napiecia-czy symetryczne czy nie jak tak to przy symetrycznym zasilaniu wzgledem masy musisz miecz + XV i tej samej wartosci - XV,polaczenia,luty itd....

    Dodano po 53 [sekundy]:

    Tez mogly pasc kondensatory i rezystory,ale to raczej na koncu... sprawdz tranzystory,diody
  • Poziom 18  
    Na płytce z góry i z dołu wszystko ładnie. Nie ma żadnych przypaleń czy czegoś podobnego. Jak sprawdzić przedwzmacniacz??
    Replay: Wzmak pali głośniki.
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 27  
    Gdzie kupiłeś układ?. Warto wymienić nieraz małe pojemności. Zrób zdjęcie kostki od przodu, oraz od dołu, aby było widać punkty lutownicze układu w laminacie. Zmierz obie gałęzie zasilające (zobacz jakie napięcie masz na kondensatorach). Zobacz tematy jak osłuchiwać wzmacniacze - dowiesz się jak sprawdzać czy preamp jest ok.
  • Poziom 18  
    Układ kupiłem w www.impelshop.pl Zaraz dodam fotki.
    Replay: Wzmak pali głośniki.
    Replay: Wzmak pali głośniki.
    Wzmaka zacznę odsłuchiwać jak będzie grał. bo na razie to nic.
  • Poziom 29  
    Sprawdz zasilacz-bo widze ze masz tam raczej symetryczny gdzie te dwa kondensatory 3300uF/35V so polaczone ze soba szeregowo,w miejscu ich polaczenia jest masa a na plusie jednego + xV i na minusie drugiego - xV - +xV musi byc tej samej wartosci co -xV wzgledem masy,sprawdz te diody kolo tych okraglych jak pastylki kondensatorow pomaranczowych-widze dwie sztuki(chyba zenerki-jak sie nie myle) zadne diody nie maja miec zwarcia! Tylko przeplyw o wartosci ok 500-800 w jedna strone z plusa miernika na minus wlaczonego na pomiar diod...
  • Poziom 18  
    Kurde tylko miernik mam u kolegi. hmm... inaczej się nie da sprawdzić diód?? Bo miernik to nie wiem na kiedy będzie.
    Jakies dziwne te kondki 3300uF. Wygląda na to ,że maja 3 nózki.
  • Poziom 27  
    Tak mogło się stać dlatego że pożałowałeś pieniędzy na tego STK, bo co to za STK za 14zł (nawet jeśli to bez vatu). Poczytaj sobie o podróbach tych scalaków w atrakcyjnych cenach. Palą się nieraz odrazu po uruchomieniu, nieraz po dwóch dniach czy nawet po tygodniu dopiero. Na STK nie ma co żałować, jeśli chce się zwiększyć szanse na trafienie w egzemplarz nie spartaczony. Mimo tego mogą się trafić walnięte ponieważ prawowity twórca STK - Sanyo - już ich nie produkuje. Teraz zajmują się tym chińczyki.

    Pomierz te napięcia jeszcze i sprawdź czy na wyjściu nie masz napięcia stałego. Sprawdź też czy na samym STK masz zasilanie ale zrób to OSTROŻNIE (nie ze względu na napięcie - nie musisz się tego obawiać - ale ze względu na delikatność tematu). Banał - ale sprawdź też bezpieczniki.
  • Poziom 17  
    Da sie , zasilacz dioda LED i do dzieła...
  • Poziom 18  
    Diode mam. Nie spali się??
  • Poziom 29  
    Zobzc czy nie ma tam gdzies zimnych lutow,sprawdz tranzystory(takie male kosteczki na trzech nozkach) ,a przedwzmanciacz sparwdz tak-zobacz w note katalogowa gdzie sa wejscia R i L na koncowke mocy i po sciezkach sie cofnij do rezystorow-moga byc i kondensatorow o poj ok 1-10uF w szeregu. Odepnij te dwa kanaly od STK i podepnij sie nimi do innego sprawnego wzmacniaczyka R/L i mase tez-wtedy zaobaczysz przedwzmacniacz,albo odepnij tak jak Ci pisalem i wlacz go-zobaczysz wtedy czy nadal jest napiecie stale na wyjsciu. <<<<Przedwzmacniacz to tylko mala propozycja-ja to bym postawil na zasilacz lub walniete elementy wz,acniacza mocy!!!!>>>> bo to nie przedwzmacniacz jara glosniki tylko wzmacniacz. Bierz sie za nagladanie polprzewodnikow,a przede wszystkim zasilacza-bo tylko powalisz nowa koncowke jak zasilacz bedzie dretwy i nic z tego nie wyjdzie-zacznij od zasilacza-odepnij go od wzmacniacz i naprzod....
  • Poziom 27  
    No kolego. Popełniłeś dwa błędy. Dlatego chciałem te fotki. A jakie?

    STKa mogłeś ubić dwiema rzeczami. PCB przegrzałeś tak, że aż ścieżki poodłaziły (widać). I druga kwestia - pomyłka katastrofalna - nie położyłeś pasty termoprzewodzącej pod STK (dobrze posmarowany STK zawsze paste wyciśnie na zewnątrz). Taka moja rada - używaj dobrej, aluminiowej odsysarki do lutowania, czyszczonej przed robotą (uszczelki smaruj wazeliną). kładź sobie też zawsze troche pasty lutowniczej na punkty, aby pomóc sobie w lutowaniu.

    Co z ciebie za fachura jak do roboty nie masz miernika.
  • Poziom 18  
    No ścieżki muszę sie przyznać ,że za pięknie nie wyglądają. Ale wszystkie połączenia zachowałem wszystko się trzyma. a pasty akurat nie miałem Zostało trochę ze starego STK to próbowałem coś tam przeskrobać na nowego ale to za mało. Myślałem ,że o aż takie okropnie ważne nie jest.
    A PCB przegrzało sie przy odlutowywaniu starego STK. Tyle dobrego ,ze znalazłem wyjścia od preampa na L/R. Więc najwyżej podłącze sobie preampa pod mój wzmak na TDa1554Q i będzie grało. Trochę szkdoa tego STK
  • Poziom 29  
    Chlopie-ile razy mam Ci powtarzac ze masz sprawdzic zasilacz,a te kondensatory to sie zdarzaj z trzema nozkami-jedna nozka to tylko tak sobie jest-do podtrzymania kondka no chyba ze to jest 2x3300uF/35V - to wtedy jest +/- i wspolny tych dwoch pojemnosci gdzie jest wtedy polaczony z masa,a minus i plus do mostka prostowniczego-oczywiscie mowie o symetrycznym zasilaczu.
  • Poziom 27  
    to jest okropnie ważne - ten STK nie od parady ma taki wielki radiator - więc jakoś musi mieć możliwość odprowadzenia ciepła. Starej pasty się nie używa. Kolega wie po co jest pasta? Ma nie tylko przenieść ciepło, ale też wyprowadzić powietrze - dlatego nie używa się już raz nałożonej. Jak preamp gra, napięcia w normie (nie rozumiem po cholere sprawdzać diody w mostku zasilania, jak to wyżej zasugerowali - mierzysz tylko na stopniu, lub jego okoliczy czy napięcia masz w normie i czy są symetryczne względem siebie i starczy) to włóż nowego STK ale z TME. STK do TDA ma się jak piernik do wiatraka. Ostatecznie nie wiem jak chcesz podłączyć tam TDA1554 jak to jest na max 18V pojedyńczego napięcia.
  • Poziom 18  
    A no właśnie Preamp. Podłączyłem go pod wzmaka na tda1554Q no i nie gra.
    Jak bym tam wsadził TDA to przecież normalne ,że i zasilacz bym dał mniejszy. jak podłączyłem preamp do TDA i dałem zasilanie to tylko cos zrobiło prut w głosniku i jak wyłączam zasilanie tda to też robi prut w głośniku
  • Poziom 27  
    to prut to pewnie stan nieustalony bo takie proste wzmaki na STK463 nie miały z reguły opóźnionego załączania kolumn. Rozumiem że wyjście dla STK podłączyłeś pod kompletny, uruchomiony wzmak na TDA. A ten 1554 gra na innych źródłach? najlepiej będzie jak osłuchasz całość tego na STK, podając sygnał na wejście i idąc torem sygnałowym aż do STK. Zobaczysz gdzie sygnał znika i będzie można myśleć.
  • Poziom 18  
    Tak podłączyłem lewy prawy kanał i mase od preampa do TDA. Te kanały widać na zdjęciu. Takie podwójne kabelki po prawej i po lewej stronie. Sygnał podaje do preampa i z preampa sygnał idzie do TDA. TDA jest w 100% sprawny wczoraj grał 3 godziny na sygnale z MP3. No ale od preampa nic nie słychać to jak mam sprawdzić gdzie sygnał ginie???
  • Poziom 27  
    Zrób tak. Zobacz na które piny w STK jest podany sygnał z preampa i TAM się wpinaj (podlutuj jakieś przewody) z tym TDA.

    Jak sprawdzić? na elce opisano przy diagnostyce starych unitrzaków.

    Sygnału szukasz od samego początku, zaczynając na gniazdku pod które jest podpięty.

    Może jak się szarpałeś z tym wzmakiem, to coś obruszyłeś i stary lut puścił.
  • Poziom 18  
    no raczej nie bo ja wszędzie dałem nowy lut bo ktos tam kable poobrywał.Ale posprawdzam tak jak mówisz jak będe miał chwilkę czasu.
  • Poziom 27  
    posmaruj jeszcze tego stk pastą, a jak nie tego, to nowego. Zapamiętaj, że wszystko co ma radiator, to się profilaktycznie smaruje (chyba że są jakieś podkładki)
  • Poziom 18  
    No więc narazie zrobiłem. Tak Podałem sygnał z mp3 na jedno i później drugie gniazdo. I właściwie wykryłem go tylko na końcu przewodu od gniazda. Dalej nic. Wszystko jest na zdjęciu.
    1. Żólte kółko - tam gdzie jest koniec od przewodu od gniazda
    2.Niebieskie i czerwone - Tam gdzie szukałem sygnału
    Replay: Wzmak pali głośniki.
  • Poziom 27  
    I oczywiscie robisz to przy włączonym wzmaku? Po co na kablach szukasz? Ty musisz po ścieżkach iść. Cały tor audio od początku musisz prześledzić
  • Poziom 18  
    przy wyłączonym wzmaku to robie. Szukam na kablach bo ścieżki są zaklejone jakimś zielonym czymś.
  • Poziom 29  
    Wlaczony wzmak,odlaczone wejscie STK(koncowego wzmacniacza mocy) od wyjscia preampa R i L i pod to wyjscie R i L preampa(zamiast STK) podlacz jakis sprawny wzmacniaczyk zasilany swym napieciem. Jesli preamp bedzie sprawny to poda sygnal i regulacje dzwieku na ten wzmacniaczyk i zagra wzmacniaczyk-do wzmacniaczyka musisz podlaczyc jakis glosniczek oczywiscie,a STK narazie niech bedzie z boku nie ruszane. Ty masz sprawdzic preamp najpierw-jak okaze sie sprawny to ok-walniety wzmacniacz koncowy,a zasilacz sprawny?? Pamietaj ze jest np chincz wejsciowy do wzmacniacza,przedwzmacniacz z regulacja barwy tonu itd....., wzmacniacz koncowy-i Ty masz sie tam wpiac,ale rozpiac najpierw wyjscie preampa od wejscia koncowego wzmacniacza
  • Poziom 18  
    Ok. Jutro mam wolny dzień to sie porządnie wezmę za tego wzmaka.
    Wszystko rozumiem.