Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panasonic DP 1520 - Błąd U13 - Brak toneru

28 Sie 2007 15:41 2365 4
  • Poziom 14  
    Mam problem u klienta z błędem U13.
    Toner oczywiście jest zainstalowany, sprawdziłem:

    - mechanizm podawania toneru i jest OK
    (w komorze wywoływacza toneru jest aż nadmiar)

    - sprawdziłem styki przewodów sygnałowych są OK

    - Stawiałem na czujnik koncentracji deweloperu ale po podstawieniu go
    do innej maszyny jest OK

    Teraz podejrzewam elektronikę
    Może ktoś z kolegów serwisantów walczył z podobnym probelmem.
  • Specjalista - kserokopiarki
    Czy w DP1520 można ustawić kasowanie U13 dowplnym klawiszem lub odpowiednią kombinacją znaną tylko serwisowi? Miałem kiedyś problem z fp7113 bo poprzedni serwis tak ją zaprogramował, że nie można było błedu skasować każdym klawiszem
  • Specjalista - zasilacze komputerowe
    Jak piszesz toneru jest aż nadmiar.
    Przy takiej ilości czujnik już nie rejestruje przyrostów, wskutek czego elektronika nie "widząc" postępów każe dalej pobierać następną porcję toneru.
    To trochę tak jakby Twój język przestawal wyczuwać smak czekolady przy próbie zjedzenia 3-ciej tabliczki. :)

    Najlepiej byłoby wysypać tę mieszaninę (toner + developer), wsypać na chwilę czysty developer. Uruchomić kopiarkę bez zasobnika z tonerem.
    Ruszy i przestanie sygnalizować błąd U13.
    Potem ponownie wsypać stary (wcześniej wysypany) proszek.

    Pierwsze kopie będą mocno przyczernione ale po kilkudziesięciu kartkach wszystko wróci do normy.
  • Poziom 21  
    Też tak radzę ale może nie trzeba wysypywać mieszanki tylko w kodzie F5 c59 ustaw 1 co pozwoli na zrobienie kopii pomimo błędu U-13 następnie wykonaj (jak się da) z 10 lub 20 zupełnie czarnych kopii, aby wyjałowić developer z tonera.
    Jak kopia będzie już ok to na nowo zainicjuj developer.

    Możesz też sprawdzić czy w kodzie F5 c63 nie jest przypadkiem ustawiona wartość 1.
  • Poziom 14  
    Dzięki za podpowiedź ale już sobie z tą cholerą poradziłem.

    Zrobiłem Reset Flash Memory i kopiarka uruchomiła się tak jakbym dopiero wyją ją z opakowania.

    Oczywiście robiła na czarno jak diabeł więc wyłączyłem tryb "skyshot" zrobiłem 20 czarnych A3 .

    I działa cacy!