Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra Zodiak DSS 402 i kolumny

kubusek32 29 Aug 2007 19:43 1296 7
    kubusek32
    Level 11  
    Witam. Kiedyś w moje ręc wpadł zestaw Zodiak DSS 402 i 2 kolumny. Gra świetnie, dlatego zdecydowałem się na zakup drugiego zestawu. Niestety, (w kupionych kolumnach) głośniki nisko-tonowe był bez zawieszenia membram (pianka zwiotczała), dlatego wziąłem się za renowacje i tu zauważyłem, że coś nie gra. Głośniki nisko-tonowe (GDN 20/30/4) są 8 omowe tak samo jak wysoko-tonowe (kopułkowe) co w połączeniu równoległym daje 4 omową kolumnę. Zdziwiłem się więc rozkręciłem kolumny te pierwsze (te sprawne, które zainspirowały mnie na zakup drugiego zestawu) i tu ta sama sytuacja. Czy tak ma być, że kolumny są 4 omowe a Zodiak (tak na wyjściu jest napisane) jest 8 omowy?
    _PREDATOR_

VIP Meritorious for electroda.pl
    Przeniosłem z: Nagłośnienie Domowe.
    DarekBytom
    Level 18  
    W kolumnie oprócz samych głośników masz na pewno jakąś zwrotnicę , i to ona jest odpowiedzialna za dopasowanie impedancji wejściowej głośników do wzmacniacza . Na prostu rozum głośnik niskotonowy przenosi do jakiegoś pasma np 2000Hz a resztę przejmuje wysokotonowy , także w rozkładzie widmowym częstotliwości masz te 8 Ohm.
    Jack14
    Level 38  
    Niskotonowy podłączony bezpośrednio, a wysoko-tonowy (możliwe) że przez "zwykły" kondensator.
    kubusek32
    Level 11  
    Jack14 masz rację. Czy mógłbyś wytłumaczyć jak do tego doszedłeś ?? Czy ten kondensator zmienia impedancję kolumny ??
    Jack14
    Level 38  
    Nie doszedłem tylko to jest wynik "autopsji".
    kubusek32
    Level 11  
    Jeżeli to jest z autopsji to czy wiesz jak toeretyczne przekazać mi tą wiedzę?? Co ten kondensator tam wprowadza??
    RomanoTV
    Level 13  
    Kondenstaror połączony w szereg z głośnikiem wysokotonowym przepuszca tylko pasmo wyzszych czestotliwosci o mniejszej amplitudzie.
    Dla składowej stałej kondesator jest zaporą więc nie wystepuje zjawisko zrównoleglenia impedancji (rezystancji).
    Mając dwa głosniki po 8ohm sprzeżone miedzy sobą kondensatorem i mierząc omomierzem bedziesz miał 8 ohm.
    Kondesator pełni role filtra pasmowego dla wyzszych tonów.:D