Witam
Trochę tego dużo , ale postaram się dać odpowiedzi na wszystko
konrad1 wrote:
1.Wg mnie,ten serwis coś tu kręci.Dlaczego wymienić filtr paliwa,skoro jest praktycznie nowy?Miałoby to sens,jakbyś tankował jakieś podejrzane paliwo,lub nie daj Boże lał olej opałowy.Coś mi się zdaje,że chcą cię naciągnąć na kasę.Co do opiłków - skąd niby w paliwie te opiłki?I z czego te opiłki?Pierwszy raz słyszę taką diagnozę.Błędy wskazują na usterkę czujnika temperatury paliwa.Sprawdź,czy wyłączają ci się świece po uruchomieniu silnika oraz czujnik temperatury silnika,który uruchamia system podgrzewania świec.
Muszę niestety storpedować tę wypowiedź bo jak ktoś nie wie skąd są opiłki i nie spotkał się nigdy z tym problemem nie może udzielić dobrej informacji . Opiłki biorą się w wyniku złuszczenia elementów współpracujących w pompie wtryskowej . Najczęściej biorą się one z przypadkowego zatankowania kiepskiego paliwa jednorazowo lub kilkukrotnego . Niech za przykład posłuży opinia Instytutu nafty w Krakowie ,gdzie jak wysłałem próbkę podejrzanego paliwa odpowiedź była taka cyt:" przesłane paliwo nie jest olejem opałowym zawiera jednak taką ilość środków kwasowych ,że w kontakcie z rdzeniem metalowym rdzeń koroduje w 1 godzinę od kontaktu " . W JEDNĄ GODZINĘ !!!!! . Pomyślcie co się dzieje jak takie paliwo jest we wtryskach i pompie ,a np tuż po zatankowaniu samochód sobie stoi spokojnie na parkingu przez noc ! , ( dlatego rzadziej zauważane są problemy z układem wtryskowym u klientów ,którzy jeżdżą dużo bo paliwo ciągle jest w ruchu.
Podsumowując opiłki to właśnie ta korozja czy inaczej mówiąc złuszczanie wewnętrznych elementów metalowych najczęściej pompy wtryskowej.
P.S.
świece żarowe i reszta nie mają tu nic do rzeczy
konrad1 wrote:
2.A jak wygląda filtr powietrza i poziom cieczy chłodzącej podczas zaświecania sie tej kontrolki oraz jaka jest temperatura cieczy chłodzącej w tym momencie?.
Powyższe nie ma tu nic do rzeczy i na pewno Potwierdzisz ,że wszystko jest OK !!
konrad1 wrote:
3.Często się tak zdarza że opiłki metalu znajdują się w nastawniku pompy wtryskowej, w nastawniku jest pole magnetyczne i opiłki się przyklejają blokując częściowo nastawnik. Czasami wystarczy wyczyścić nastawnik z opiłków a czasami niestety jest konieczna wymiana.
Z powyższej odpowiedzi wnioskuję,że ktoś już się spotkał z problemem ,ale nie do końca chyba zrozumiał ,że mamy do czynienia z samochodem CARNIVAL ,gdzie układ wtryskowy jest układem Common Rail i pompa nie posiada tutaj cewki elektromagnetycznej tzw Governora na którym mogłyby odkładać się opiłki ( tak jest w pompach np w samochodzie KIA K2500 ).
Podsumowując niczego w tej pompie , którą masz nie wyczyścisz-jeśli opiłki są to pompa do wymiany i reszta plus czyszczenie ,ale całego układu paliwowego
konrad1 wrote:
4.Ciężko Ci będzie to samemu sprawdzić nie rozbierając pompy wtryskowej i wtryskiwaczy, jedyny sposób w jaki możesz to sprawdzić to trzeba spuścić paliwo z baku i dostać się do smoka, na sitku smoka powinny się zatrzymać opiłki, ewentualnie możesz rozebrać stary filtr paliwa czy w nim nic się nie znajduje.
Z powyższym też nie całkowicie się zgadzam , a szczególnie z filtrem paliwa , bo tutaj mogą znaleźć się opiłki ,ale muszą one zawierać się w pewnej dopuszczalnej normie . Norma Kia mówi ,że opiłków może być po wylaniu paliwa z filtra i ich zebraniu do "kupy" 1 mm , a np norma forda 5 mm ( Kia jak widać jest znacznie bardziej rygorystyczna w tym temacie ).
Co do spuszczania paliwa ze zbiornika to jest to niepotrzebna robota bo jak nie ma opiłków w pompie to i w zbiorniku i na odwrót jak są w zbiorniku to na pewno w pompie bo filtr ich nie wyłapuje.
Co do pompy - to po spuszczeniu paliwa z pompy ( oczywiście podczas pracy silnika ) tutaj nie może być nawet mikroskopijnego kawalątka metalu
konrad1 wrote:
W ASO powiedzieli mi ,że pewnie wtrysk jak sie nagrzewa to metal sie rozszerza i bardziej sie coś tam blokuje wirującego we wtrysku.
Mi sie wydaje ,że wtrysk w silniku nagrzewa sie wyjątkowo szybko a problem zaczyna się dopiero po dłuższej jeździe.
Co do powyższego to się co nieco zgadza. Paliwo nagrzewa się podczas jazdy od elementów w których przepływa a te znów nagrzewają się od silnika. Aby zrozumieć mechanizm tego problemu a przyczyną tego nie są wtryski tylko pompa wtryskowa ( najczęściej ) trzeba zrozumieć i poznać dokładnie budowę pompy wirnikowej układu CR . Twój problem związany jest ze zużyciem pompy i jej elementów wewnętrznych im te elementy są bardziej gorące tym ciśnienie pompy coraz bardziej spada - kody P1119 i P1120 . Dlatego jak potrzebujesz dać gazu pompa nie jest w stanie wytworzyć właściwego ciśnienia i układ sygnalizuje awarię zapalając "check"- to co Ci mówili w serwisie ,że i tak nie jest źle bo silnik zapala itd to prawda im dłużej będziesz z tym jeździł tym szybciej dojdzie do sytuacji ,że np silnik zgaśnie podczas wyprzedzania - TEGO OCZYWIŚCIE NIE ŻYCZĘ ,ale może do tego dojść .
Co do kodu P0189 to im bardziej pompa jest zużyta tym bardziej od przycierających się w niej elementów nagrzewa się paliwo i stąd elektronika alarmuje ,że temperatura paliwa jesty poza zakresem dopuszczalnym - ten czujnik temp. również znajduję się w pompie wtryskowej także jak widzisz wszystko zmierza do pompy i reszty.
Pompa wtryskowa działa na zasadzie wirnika im wolniej jedziesz ( delikatniej) tym wirowanie jest mniejsze stąd mniejsze nagrzewanie paliwa i niższa jego temperatura i wtedy ciśnienia na pompie jest w dolnej granicy ,ale jeszcze w normie jak przyspieszasz to .... już wiesz co dalej .
Warto jest jeszcze zmierzyć ciśnienie w pompie ( w ASO powinni mieć do tego specjalny czujnik ) ,ale jak mówiłem już wcześniej stawiam niestety na awarię kompletną układu wtryskowego.
Zdziwił mnie brak opiłków ,ale może masz "szczęście" i tylko do wymiany będzie pompa lub pompa i wtrysk(i)
Ufff !! się napociłem ,ale mam nadzieję,że wszystko już będzie jasne
pozdrawiam