Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ATMega162 Siemens C35 - system alarmowy oparty na przesyle komunikatów SMS.

Davidp 29 Aug 2007 23:17 3806 4
Optex
    Davidp
    Level 2  
    Witam wszystkich chętnych do pomocy.

Postanowiłem zrobić system alarmowy oparty na przesyle komunikatów SMS. Udało mi się połączyć układ z komputerem i ręcznie wpisywać odpowiedź komórki. Problem pojawił się, gdy chciałem podpiąć telefon do układu.
    Zrobiłem tak, ze na wyjście DB9M mojego urządzenia wystawiam sygnały tak jak jest to na schemacie kabla do telefonu poniżej z tym, że są one lustrzanym odbiciem, bo o ile dobrze myślę, pin nr 1 z układu łączy pin nr 5 w kablu itd. Wyjście RxD jest wiec w innym miejscu niż przy połączeniu układu z komputerem, co wydaje mi sie dziwne.
    Dodatkowo na piny 2,7,8,9 (czyli tak, aby wchodziły one na piny 4,6,7,8 w kablu) wystawiam napięcie z przetwornicy DC/DC 5->12, a na pin 1 jej masę.
    Podłączenie wydaje mi się wiec dobre.

Program wygląd tak, ze wysyłam ciąg AT+CMGS=x i oczekuje na znak '>' po czym wysyłam ciąg znaków wysyłający SMS. Przy podłączeniu do komputera i ręcznym wpisaniu znaku '>' wszystko działało jak należy.

Przetwornica zamiast 12V wystawia 15V, wiec jest to trochę więcej niż wyczytałem na forum elektrody (bo jak rozumie potrzeba 12V), ale nie wiem czy to jest problemem, bo w innym opracowaniu spotkałem sie pomysłem podłączenia 5V, który podobno zadziałał.

Ostatecznie wiec nie wiem gdzie szukać problemu; czy jest to złe podłączenie, czy napięcie, albo jeszcze cos innego.
    Za wszelkie porady z góry dziękuję.

Schemat kabla (również do C35):
  • Optex
    mirekk36
    Level 42  
    Witam,

coś kolega chyba namieszał totalnie z tym opisem swojego podłączenia, że jakieś lustrzane odbicie, że pin 1 łączy z pinem 5 itp itp .... pomimo że koledze samemu wydaje się coś tam dziwne.

... proponuję narysować kawałek schematu sameu jak to kolega podłączył zamiast robić opisy pinologiczne z których nic nie wiadomo naprawdę.

... kolejna sprawa to skąd u kolegi biorą się jakieś odbicia lustrzane?

przecież jeśli kolega chce się łaczyć z telefonem za pomocą swojego układu mikroprocesorowego to chyba nie używa kolega tego całego kabla????

przecież wystarczy sam czysty żywy MAX232 pomiędzy prockiem a telefonem. Po jaki gwint, że tak zapytam jakaś przetwornica DC/DC 5->12V???? co by wskazywało że jednak chcesz używać tego kabla i tego stabilizatora 78L05 w środku (takie masło maślane) a do tego może być niewyróbka prądowa a najgorsze to wystawianie na jakieś tam poplątane (sorry)
    Quote:
    piny 2,7,8,9 tak żeby wychodziły na 4,6,7,8
    jakiegoś napięcia 12V z przetwornicy. Dobrze że jeszcze sobie przy takich próbach nie załatwiłeś albo telefonu albo swojego układu. (gdzie ty widziałeś żeby po połączeniu dwóch złączek DB9 żeńskiej i męskiej w kablu z kompa czy innym jakiś pin 2 trafiał na pin 4???????)

poprostu wyjście Tx z procka wpuszczasz na R2in(8) Max232 natomiast Rx z procka wpuszczasz na T2out(7) MAX232. Podajesz zasilanie +5V dla MAX232 i oczywiście GND. Dołączasz też do niego odpowiednie kondensatory.
    Następnie drugą stronę MAX232 jak to masz na schemacie swojego kabelka czyli nóżki T2in(10) oraz R2out(9) puszczasz odpowiednio do telefonu.

tu masz opis złącza twojego telefonu i wyprowadzenia dokładnie.

tak więc powodzenia
  • Optex
    Bigfoot
    Level 25  
    mirekk36 wrote:

przecież wystarczy sam czysty żywy MAX232 pomiędzy prockiem a telefonem.

A po co? Lacze Siemensa C35 nie pracuje na napieciach poziomu RS tylko napieciach logicznych (0V i 3.3V). Wystarczy wiec bezposrednie polaczenie do pinow Rx i Tx mikrokontrolera (oczywiscie gdy uC zasialny jest z 3.3V; w przeciwnym przypadku nalezy dostosowac te napiecia do poziomu 3.3V)

Temat Siemensa C35 byl walkowany chyba z setke razy na elektrodzie.pl wiec nie ma sensu powtarzac o dopasowywaniu napiec, ze jak sie tego nie zrobi to telefon bedzie tracil zasieg itd.) Opcja SZUKAJ pomaga :)

BF
    mirekk36
    Level 42  
    no tak zamieszałem się sam przez te pinologie dziwne - racja, że pomiędzy prockiem a tym telefonem żadnego MAXa nie potrzeba - w zasadzie pisząc to jakoś cały czas miałem na myśli PC-telefon. A te dziwne przekierowania pin2 na pin4 pin1 na coś tam innego mnie zdekoncentrowały ;)

a rzeczywiście dopasowanie napięć za pomocą choćby rezystorów i diod zenera 3,3V to najmniejszy problem i fakt dużo tych informacji na elektrodzie i w necie w ogóle

pozdrówka
    Davidp
    Level 2  
    Faktycznie trochę namieszałem.

Mówiąc prosto: chodzi o to, żeby wykorzystać oryginalny kabel do telefonu, bez jakichkolwiek przeróbek czy obcinania do połączenia z układem.

Po jednej stronie mam więc telefon i oryginalny kabel z gniazdem DBF09F(razem z tym co mu tam siedzi w środku), a po drugiej wtyczkę DBF09M, max232, dostęp do napięcia 5V, bo takim zasilany jest układ i ewentualnie 12V, bo układ posiada przetwornicę.

I pytanie moje - jak to połączyć ze sobą, aby działało.

Wiem, że można zrobić tak jak Koledzy pisali - bezpośrednio połączyć linie TxD i RxD ze zmianą napięcia na 3.3V i że temat jest dosyć popularny na forum, jednak zależy mi na tej formie rozwiązania.