Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

LEXUS RC 4021A-1

dyfer2 12 Lis 2003 19:24 1393 5
  • #1 12 Lis 2003 19:24
    dyfer2
    Poziom 2  

    Witam
    Telewizor Lexus 21 cali ( płyta Recor RC4021A-1, 40207301, kość CTV320S v1 7). Jest ciemno i głucho, OSD działa. Kineskop świeci się a w górnej krawędzi znajduje się cieniuteńka biała pozioma linia. Wygląda tak jakby włączyć AV bez podłączonego kabla euro i widać ciemny ekran. Obojętnie czy sygnał idzie z euro czy z anteny obrazu nie ma i nic nie słychać. Funkcje jasność, kontrast działają. Jak właczy się TXT to pojawia się tylko nr strony "100" i zaczyna latać po ekranie ( zachowanie tak jakby żaden sygnał z anteny "kabłówka" nie dochodził do tv, dzieje sie tak na wszystkich kanałach)
    Wiem że kablówka daje dosyć spore napięcie, ale czy przez to nie działałby takze dla sygnału z euro???

    Wielkie dzięki za helpa.
    Pozdrawiam

    0 5
  • #2 12 Lis 2003 19:42
    waldekmik
    Poziom 13  

    wymień scalak pionu kiedyś miałem podobną usterkę i pomogło

    0
  • #3 12 Lis 2003 21:36
    Piotr Popiołkiewicz
    Poziom 19  

    Pion jest OK!
    Nie pracują końcówki RGB.Przyczyn może być kilka - coś z blk. lub procesor wizyjny ?

    0
  • #4 19 Lis 2003 06:45
    sławek70
    Poziom 2  

    mam taką samą usterkę w takim telewizorze ja narazie podejrzewam pośrednią czyli tda8305a jak wymienię to się podzielę wynikami

    0
  • #5 19 Lis 2003 06:53
    flashh
    Poziom 25  

    Jak chcesz sprawdzić czy jest dobry pion to zrób: rozjaśnij na trafopowielaczu, powinnien pokazać sie biały jasny ekran z liniami powrotów ( takie cieniutkie białe linie jakby ktoś nie wiedział).
    Jeśli siedzi pion to będzie ekran niepełny lub linia bardzo ładna cieniutka przez srodek.Spwdz to to pójdziemy dalej z tą naprawą.
    O ile się nie to matryca tam zastosowana jest TDA3505 .
    Nie sądzę żeby był usadzony TDA 8305 .

    0