Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Corsa dziura w mocy przy szybkim przyspieszaniu

mikser78 30 Aug 2007 20:51 4550 5
    mikser78
    Level 11  
    Witam
    Mam Corsę B 1.0 12V z 98 z gazem. Dziś zauważyłem pewien niepokojący objaw. Na gazie samochód sprawuje się bez zarzutu. Zabrakło mi gazu i przełączyłem na paliwo i wtedy się zaczeło. Samochód nie chciał przyspieszać, tak jakby jechał z zaciągniętym ręcznym. Na jałowym czuję jakby dziurę w obrotach przy szybkim wciśnięciu gazu. Jak powoli wciskam gaz to ładnie wchodzi na obroty, jak szybko to musi odczekać 2 sekundy aż zacznie wkręcać się na obroty. Kilkakrotne mocniejsze wciskanie gazu skutkuje lekkim strzałem (dobrze że mam grzybka antywybuchowego od gazu :-) ) Samochód odpala na benzynie i po osiągnięciu 2000 obr przełącza się na gaz. Paliwa w baku zawsze mam 1/4 zbiornika. Świece ostatnio zmieniłem (NGK).
    Nie wiem co może być przyczyną. Jak ktoś ma doświadczenia z czymś podobnym lub tym samym proszę o sugestje.

Pozdro mikser
    fructon
    Level 33  
    przyczyn może być wiele
    1-za niskie cisnienie paliwa
    2-awaria przepływki
    3-marna instalacja gazowa która powoduje rozjechanie sterownika
    itd.
    ROMAN1699
    Level 12  
    Prawdopodobnie recylkulator spalin
    tomas79
    Level 15  
    Czy po założeniu gazu jeździłeś czasami na benzynie? Z tego co wiem to powinno się po kilku tankowaniach gazu wyjeździć jeden zbiornik benzyny. Zapobiega to m.in. zatarciu wtrysków ale nie tylko.
    bartek_j
    Level 35  
    napisz jeszcze co to za instalacja, II generaja czy IV (sekwencja)
    Jeżeli II gen. to pojeździj trochę (50 km) na benzynie bez przełączania na gaz. Jeżeli się poprawi a potem po pojeżdzeniu na gazie spowrotem popsuje to winą jest źle ustawiona emulacja sondy lambda (składnik instalacji gazowej).

Tak czy owak musisz podac wiecej danych do analizy