logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa dziura w mocy przy szybkim przyspieszaniu

mikser78 30 Sie 2007 20:51 4838 5
REKLAMA
  • #1 4233572
    mikser78
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam Corsę B 1.0 12V z 98 z gazem. Dziś zauważyłem pewien niepokojący objaw. Na gazie samochód sprawuje się bez zarzutu. Zabrakło mi gazu i przełączyłem na paliwo i wtedy się zaczeło. Samochód nie chciał przyspieszać, tak jakby jechał z zaciągniętym ręcznym. Na jałowym czuję jakby dziurę w obrotach przy szybkim wciśnięciu gazu. Jak powoli wciskam gaz to ładnie wchodzi na obroty, jak szybko to musi odczekać 2 sekundy aż zacznie wkręcać się na obroty. Kilkakrotne mocniejsze wciskanie gazu skutkuje lekkim strzałem (dobrze że mam grzybka antywybuchowego od gazu :-) ) Samochód odpala na benzynie i po osiągnięciu 2000 obr przełącza się na gaz. Paliwa w baku zawsze mam 1/4 zbiornika. Świece ostatnio zmieniłem (NGK).
    Nie wiem co może być przyczyną. Jak ktoś ma doświadczenia z czymś podobnym lub tym samym proszę o sugestje.

Pozdro mikser
  • REKLAMA
  • #2 4234706
    fructon
    Poziom 33  
    Ocena: 980
    przyczyn może być wiele
    1-za niskie cisnienie paliwa
    2-awaria przepływki
    3-marna instalacja gazowa która powoduje rozjechanie sterownika
    itd.
  • REKLAMA
  • #3 4244526
    ROMAN1699
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Prawdopodobnie recylkulator spalin
  • REKLAMA
  • #4 4245074
    mikser78
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    EGR wymieniony był na nowy
  • REKLAMA
  • #5 4380213
    tomas79
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    Czy po założeniu gazu jeździłeś czasami na benzynie? Z tego co wiem to powinno się po kilku tankowaniach gazu wyjeździć jeden zbiornik benzyny. Zapobiega to m.in. zatarciu wtrysków ale nie tylko.
  • #6 4380234
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 816
    napisz jeszcze co to za instalacja, II generaja czy IV (sekwencja)
    Jeżeli II gen. to pojeździj trochę (50 km) na benzynie bez przełączania na gaz. Jeżeli się poprawi a potem po pojeżdzeniu na gazie spowrotem popsuje to winą jest źle ustawiona emulacja sondy lambda (składnik instalacji gazowej).

Tak czy owak musisz podac wiecej danych do analizy
REKLAMA