Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem notebook-a asus Serii A3 model A3Fc5056. Wczoraj postanowiłem zaktualizować bios gdyż wyczytałem w necie że nowsza wersja likwiduje problem ciągle pracującego wiatraka w tym sprzęcie. Poszukałem więc na stronie asusa odpowiedniego biosu i programu do jego wgrywania. Miałem do wyboru dwie możliwości - albo program flashujący pod dos albo pod windows - wybrałem drugą opcję i to był błąd. Pobrałem także plik z biosem. Zainstalowałem flasher i go odpaliłem od razu poprosił o plik z biosem. Plik został poprawnie zweryfikowany. Zgodnie z zaleceniami programu kliknąłem flash. Program zamknął system i zresetował komputer po resecie rozpoczęła się procedura flashowania która przebiegła bez najmniejszych problemów (wygodne narzędzie pomyślałem). Po ponownym uruchomieniu systemu wszystko było w najlepszym porządku - wiatrak faktycznie nie pracuje już bez przerwy. Postanowiłem sprawdzić czy może są jakieś nowe funkcje w biosie i wyłączyć dźwięk odtwarzany w trakcie POST-u i tu właśnie pojawiła się niemiła niespodzianka: okazało się że nowy bios ma założone hasło
i nie można do niego wejść pomimo tego że na starym biosie żadnego hasła nigdy nie zakładałem. Pomyślałem sobie no pięknie w końcu coś tak zepsułem że nie będę potrafił tego naprawić a na elektrodzie nie zapytam bo nie zgodne z regulaminem ... choć w sumie mogę udokumentować prawo do sprzętu który był kupiony legalnie jako nowy ... Druga sprawa narzędzie windowsowe choć faktycznie wygodne nie pozwala na zrobienie backup-a starego biosu - cała operacja flashowania przebiega bez ingerencji użytkownika. Druga niemiła niespodzianka - zablokowany bios ma ustawiony hdd jako pierwszy napęd na liście bootowania więc nie było możliwości odpalenia z płyty a to wiadomo co oznacza. Zacząłem więc grzebać w sieci i znalazłem informacje jak można zabotować z cd nie zmieniając sekwencji w biosie - po włączeniu: Tab i jak zobaczymy ekran POST z logiem biosu naciskamy Esc oczom naszym ukaże się lista dostępnych napędów z której można wybrać napęd optyczny. Postanowiłem zaryzykować i wgrać starszą wersję biosu także dostępną na stronie asus-a najpierw za pomocą aplikacji windowsowej która oczywiście napisała że nie może wgrać starszej wersji niż obecnie zainstalowana... Spreparowałem więc cd bootowalny z dos-em i odpaliłem z niego komputer. Uruchomiłem dosową aplikację zrobiłem backup - na wszelki wypadek - po czym wskazałem plik ze starszym bios-em. program zapytał czy na pewno chcę wgrać starszą wersję niż obecna. Flashowanie przebiegło pomyślnie. Zresetowałem komputer i na szczęście mogłem wejść do biosu - hasło zniknęło w tak samo tajemniczy sposób jak się pojawiło. Postanowiłem więc zrobić eksperyment i wgrać po raz kolejny najnowszy bios. Powtórzyłem więc całą procedurę (kolejny backup). Ku mojemu zdziwieniu najnowszy bios był teraz bez hasła - użyłem dokładnie tego samego pliku który wcześniej wskazałem aplikacji windowsowej. Przestrzegam więc przed korzystaniem z aplikacji tego typu. Na szczęście w tym przypadku udało się sprawę odkręcić ale mogło nie być tak wesoło.
Z tego co w międzyczasie znalazłem na elektrodzie wynikało że nie ma możliwości usunięcia hasła z laptopa we własnym zakresie a serwisy oferują wymianę płyty głównej. Resetowanie ustawień także podobno nie skutkuje.