Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Fabia 1.4 MPI błąd 17549

sebastian.los 31 Aug 2007 19:24 34191 13
    sebastian.los
    Level 19  
    Witam wszystkich
    Moj problem jest jak w temacie.Jesli wykasuje ten blad to pojawia sie po kilku sekundach znowu.

Szukalem po internecie, ale nikt jeszcze nie przewalczyl tego problemu dlatego otwieram ten temat

Znalazlem na forum ze blad 17549 to Nieszczelność na ssaniu ale jak to sprawczic w ktorym miejscu, macie jakis pomysl?
  • Helpful post
    sebus77
    Level 12  
    Witam

Tez mam ten problem w moim autku, ale dalem sobie narazie z tym spokój i tak jezdze. Troche uciazliwe jest tylko jak wolne obroty szaleja, ale mysle ze to od tego bledu.
    W moim autku wymieniem juz uszczelki pod przepustnica i pod kolektorem i nic nie pomoglo:cry:
    przeczyscilem przepustnice zrobilem jej adaptacje
    swiece wymienilem,filtry itp

Wydaje mi sie ze moze to byc przepustnica, chociaz gdzies na forum czytalem ze naprawa tej usterki w serwisie skody to okolo 50zl, wiec nie moze byc to przepustnica a jakas drobnostka
  • Helpful post
    beny098
    Level 2  
    zabrudzona przepustnica po wyczyszczeniu wprowadż nastawy vagiem
  • Helpful post
    piter_ok1
    Level 18  
    Dokładnie tak jak napisał kolega wyżej zawsze przy zanieczyszczonej sprzepustnicy wyskakuje ten błąd i auto nie równo chodzi na wolnych obrotach i skład spalin jest przekroczony. Musisz wyczyścić przepustnice następnie w 01silnik wejść w 04-nastawy podstawowe i wybrac blok 60, przepustnica złapie krańcowe pozycje i wszystko wróci do normy.
  • Helpful post
    cdsoftware
    Level 13  
    W Polo zawsze brałem szmatę w dłoń, benzynę ekstrakcyjną i nigdy nie adaptowałem przepustnicy - w silniku 1,4 AEX ;)
    Po czyszczeniu zawsze z początku trochę dziwnie chodził, ale po jakichś 100km przepustnica sama się adaptowała i było już OK.

Pozdro !!
  • Helpful post
    piter_ok1
    Level 18  
    Silnik aex ma jeszcze linke gazu a tu jest sterowanie elektryczne i bez adaptacji nie ma szans, powiem wiecej w skodzie sama adaptacja pomaga nawet jak sie nie wyczysci przepustnicy.
  • Helpful post
    fructon
    Level 33  
    17549 przyczyna moga byc nieszczelnosci w dolocie , uszkodzony czujnik cisnienia kolektora ssacego lub sama jednostka sterujaca przepustnica . wiec jest tego troche do sprawdzenia
  • Helpful post
    beny098
    Level 2  
    zabrudzona przepustnica wyczysc i wprowac nastawy
    sebastian.los
    Level 19  
    beny098 wrote:
    zabrudzona przepustnica wyczysc i wprowac nastawy

Wyczysciłem przepustnie i wprowadzilem nastawy bląd sie juz nie pojawia ale wolne obroty na benzynie dalej sa nierownomierne, na gazie ok
    TomTDI
    Level 12  
    Skoda Fabia silnik 1.4 MPI AEZ (albo AZE) pływa i szarpie na wolnych obrotach wyrzuca błąd 17549 i czuć paliwo w spalinach

wymienione świece, wyczyszczona przepustnica (reset+adaptacja), spawdzone wtryskiwacze na menzurkach i dalej nic. Miał ktoś podobny problem? Ja mam tylko pomysł podmiany przepustnicy, ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    fructon wrote:
    17549 przyczyna moga byc nieszczelnosci w dolocie , uszkodzony czujnik cisnienia kolektora ssacego lub sama jednostka sterujaca przepustnica . wiec jest tego troche do sprawdzenia

Czujnik kolego zobacz i przewody od niego!
    jacapek
    Level 12  
    Jest flash do ecu, który usuwa ten problem. Doraźnie na jakiś czas pomaga adaptacja. Oczywiście pod warunkiem że wszystko jest sprawne.
    Często przyczyną są świece, szczególnie jeżeli ktoś sądzi że do gazu są lepsze jednoelektrodowe.
    zucio89
    Level 2  
    hej znalazlem na forum twoj post w sprawie skody a dokladnie o bledzie 17549 wiem ze to juz troche minelo czasu ale moze pamietasz co bylo przyczyna ??