Witam.
Potrzebuje zasilacza 24v do podłączenia silnika od wycieraczek.
Co możecie mi polecić??
Potrzebuje zasilacza 24v do podłączenia silnika od wycieraczek.
Co możecie mi polecić??
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tam
Rzuuf napisał:A czy ta "reguła" na pewno [zawsze pisz rozdzielnie] obowiązuje dla każdej wartości napięcia wyprostowanegoKondensator po mostku dobiera się ze względu na odbierany prąd. Praktyczną i łatwa do zapamiętania regułą (przy prostowniku 2-połówkowym) jest 2uF/1mA poboru pradu, czyli 2000uF/1A.
Rzuuf napisał:ale rozrzut wartości współczynnika tętnień związany z tolerancją pojemności daje przeważnie mniejszy błąd w porównaniu z Twoją "metodą" - przyjmowaną 'jak leci' - bez uwzględniania średniej wartości napięcia wyprostowanego i wyfiltrowanego...W materiałach z wykładów na AGH jest taki fragment:![]()
Można dokonać oczywiście "dokładnych" obliczeń, ale w praktyce wystarcza oszacowanie w/g przytoczonej wcześniej reguły, zwłaszcza, że trzeba się liczyć ze znacznym rozrzutem pojemności kondensatorów elektrolitycznych (gdzieś czytałem, że -50% / +100% jest "standardem").
Rzuuf napisał:Zajmijmy się zależnością podaną przez Ciebie:Jeśli Quartz może zaproponować "konkurencyjną", ale równie łatwą do zapamietania regułę - chetnie sie na nia "przesiadę".
aqq123 napisał:ps. czy będzie dobrze jeśli rezystory R będą 1000om
Rzuuf napisał:Ale dla 5V i 1A to jest już CDN zależność...Quartz, bardzo dużo napisałeś ...
"Moja" (gdzie tam moja, gdzieś widziałem i utkwiło w pamięci) metoda dla 15V i 1A zaleca 2000uF.
Rzuuf napisał:Jakżeś to policzył? Mnie wyszło tyle:Metodą "z wykładów AGH" dla 10% tętnień wylicza się C=1440uF.
Rzuuf napisał:A to tak trudno sprawdzić - policzyćIle powinno być dla tych samych warunków (15V, 1A, 10%, 2-połówkowy) według Ciebie?
elek555 napisał:aqq123 napisał:ps. czy będzie dobrze jeśli rezystory R będą 1000om
oj będzie ale tylko 1-go kwietnia a wiec tylko jeszcze około godziny
Rzuuf napisał:Wytłuszczenie moje, spiesz się powoli i czytaj dokładnie, coś był napisał, przed opublikowaniem...Jeszcze raz, do Quartza:
wstawiłeś do wzoru 50Hz :
C =1000000/(2•√3•50•0,1•15)=3.84900179459751E+0003µF=3849µF.
Jesli wstawisz 100Hz (prostownik 2-połówkowy), to masz :
C =1000000/(2•√3•100•0,1•15)=3.84900179459751E+0003µF=1925µF.
Rzuuf napisał:Jednak to nadal się tylko Tobie wydaje...Wydaje mi się, że to niewiele się różni od tej "prymitywnej" metody "2000uF dla 1A" ...
Zaznaczyłem przedtem, że to sprawdza się nieźle przy niskich napięciach, więc nie usiłuję tego stosować dla 200V.