Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jak skonfigurować WLAN, aby mieć internet?

enteri 01 Wrz 2007 01:09 4610 5
  • #1 01 Wrz 2007 01:09
    enteri
    Poziom 2  

    witam, kiedyś miałem neo, obecnie netię 1M przez ADSL, posiadam router, jeden komputer podłączony kablem do routera, jeden przez adapter WiFi dołączony przez tpsa razem z programem. Na obu internet chodzi bez zarzutu przy automatycznym przypisywaniu IP.
    Do tej sieci domowej chciałem dołączyć laptopa z wbudowaną kartą Wlan, zainstalowałem program, ale nie potrafię tego poprawnie skonfigurować. Sieć jest niezabezpieczona, tylko przez SSID, karta WLAN wykrywa sieć, lecz nie potrafi się z nią połączyć przy automatycznym IP. Po ręcznym ustawieniu IP łączy się, lecz nie mam internetu, a na tym mi zależy najbardziej.
    Proszę o pomoc, pewnie zawarłem w poście zbyt mało danych, lecz chętnie wyklaruję wątpliwości, także sprzętowe, jeśli to jest istotne.
    Będę wdzięczny, jeśli ktoś zechce podzielić się wiedzą.

    0 5
  • #2 01 Wrz 2007 02:51
    zdzich.666
    Poziom 13  

    - myślę że możesz mieć jakąś filtrację mac'ów na tym routerze ustawioną
    albo po prostu musisz dodać mac'a laptopa do routera i przypisać mu adres ip
    - opisz coś więcej ... jaki router, jakie masz adresy na kompach na których działa net?

    Pozdrawiam

    0
  • #3 01 Wrz 2007 08:15
    paawel
    Poziom 21  

    Troche zamotałeś w tym poście bo piszsz że "nie potrafi się z nią połączyć przy automatycznym IP" -- domyślam się że laptop jednak łączy się z WiFi ale ma problem z pobraniem prawidłowego adresu IP (dość często winda robi takie numery)
    Podglądnij w czasie połączenia jakie IP dostał ten komputer który połączył się poprzez WiFi(dostał IP automatycznie od rutera).
    Wyłącz ten komp stacjonarny i takie same IP ustaw na laptopie i połącz z siecią WiFi.
    Powinien wystartować.

    0
  • #4 01 Wrz 2007 16:04
    enteri
    Poziom 2  

    dziękuje za odzew, faktycznie karta wlan łączy się z siecią, lecz nie otrzymuje od routera ip. Próbowałem różnych ustawień, stałego i zmiennego ip, lecz nic nie działa. Przy stałym ip działa tylko sieć domowa i mogę jedynie przeglądać pliki na innych komputerach.
    Natomiast gdy zainstalowałem adapter usb połączenie załapało od razu i nie było z nim żadnych problemów.
    Mam router Sagem F@st 1400, SSID niekodowane, żadnych zabezpieczeń typu WEP (nie potrzebuję, mieszkam w domku na odludziu). zainstalowałem najnowsze oprogramowanie do karty i nic, nie wiem co się dzieje, dlaczego gdy łączę się z tą samą siecią, z tymi samymi ustawieniami przez USB otrzymuje ip, a przez kartę wlan tego ip nie dostaję?

    0
  • #5 01 Wrz 2007 20:30
    paawel
    Poziom 21  

    Czy pracownik netii konfigurował Ci ten ruter przy uruchomieniu usługi ?

    0
  • #6 01 Wrz 2007 21:40
    enteri
    Poziom 2  

    nie, router był skonfigurowany od czasów neostrady, po przejściu na netię tylko samodzielnie zmieniłem login i hasło dostępowe i wszystko bez problemu działało. Nie wiem, kto pierwotnie konfigurował router, prawdopodobnie działa na ustawieniach podstawowych.

    0