Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

vw Sharan 1,9TDi 2000 rok problem z wycieraczką przednią.

gienek 1 01 Wrz 2007 19:47 3327 3
  • #1 01 Wrz 2007 19:47
    gienek 1
    Poziom 18  

    Witam!
    Mam problem. nie działa wycieraczka przednia, bezpiecznik nr 27 cały, do modułu silnika dochodzi 5 przewodów, na brązowym grubym jest masa, 3 cienkie dostają jakieś napięcia ponizej 12 v przy przełączaniu dźwignią wycieraczek. Zastanawia mnie drugi gruby przewód czarny z paskiem chyba niebieskim lub białym, w.g mnie powinien dawać 12v a jest na nim 0 v.
    Czy ktoś ma moze schemat instalacji elektrycznej vw Sharan TDi1,9 z lat 1999-2000 lub schemat podłączenia wycieraczek.
    Pozdrawiam,
    Gienek.

    0 3
  • #2 01 Wrz 2007 20:58
    mansky
    Poziom 18  

    na tym czarnym ma byc +12v,trzy cienkie to sterowanie ,brązowy masa

    0
  • #3 01 Wrz 2007 22:53
    gienek 1
    Poziom 18  

    Witam!
    Podłączyłem silnik wycieraczek na stole i co stwierdziłem:
    Po podłączeniu na stałe -12 V do zacisku gdzie dochodził gruby brązowy przewód, +12 V do grubego czarnego z białym paskiem silnik ruszył i zatrzymał się gdy styk rozłączył go. Po dotknięciu wyprowadzenia drugiego od plusa - ( cienki niebieski z paskiem zółtym ) przez opornik 50 ohm do +12 Volt silnik ruszył wolno a po odłączeniu zatrzymał się gdy styk go odłączył.
    Po dotknięciu +przez opór do środkowego wyprowadzenia ( cienki , czarny) brak reakcji. Po dotknięcia 4wyprowadzenia, tego pzry masie ( cienki czarny z zielonym paskien) silnik ruszył szybko a po odłączeniu zwolnił i styk go po chwili wyłączył.
    Wniaskuję ze silnik moze być sprawny, ale jak rozwiązane jest czasowe włączanie, w Przełączniku wycieraczek?
    Jednak brak zasilania Przewód gruby czarny z białym paskiem) jest dalej aktualny, gdzie idzie ten przewód, do jakiegoś przelkaźnika?
    Rozumię , ze plus podawany jest tylko po stacyjce?
    Gdzie mam szukać usterki?
    Pozdrawiam,
    Gienek.

    1
  • #4 22 Wrz 2007 13:15
    gienek 1
    Poziom 18  

    Witam!
    Wycieraczki naprawione a powodem niedziałania był............... brak bezpiecznika zasilania silnika wycieraczek.
    Ktoś go widać wcześniej wyciagnął a ja rozebrałem przez to pół auta.
    Temat zamykam i pozdrawiam,
    Gienek.

    0
  Szukaj w 5mln produktów