Witam mam problem ze wzmacniaczem od nowego elektronika kit 368-K po wlutowaniu wszystkich elementow oprucz tranzystorow koncowych tak pisało w schemacie zeby ich nie wlutowywac tak tez zrobiłem... przystąpiłem do pierwszego uruchomienia włozyłem bezpieczniki 1 A jak w schemacie odpaliłem i wszystko ok bezpieczniki całe więc sprawdzam napięcie na wyjsciu pisze ze nie powinno przekraczac 100 mV jest w normie na jednej płytce nie przekracza 60 mV na drugiej mam 58 mV ale jest juz problem tranzystory sterujące MJE 250 i 350 bardzo sie grzeja...
sprawdziłem po raz 1 płytke w celu wyeliminowania zwarc... jest ok nie ma zwarc sprawdziłem MJE sa dobre.... trzymam sie cały czas schematu "wlutowywujemy tranzystory koncowe" tak tez zrobiłem wlutowałem trany koncowe kazdy oddzieliłem podkładka mikowa i posmarowałem pasta termo przewodząca po wlutowaniu wymieniłem bezpieczniki na większe 2 A odpaliłem wzmacniacz miernikiem wpiołem sie w rezystor R 32 i ustawiłem spadek napięcia na 16-18 mV jak w schemacie po ustawieniu sprawdziłem spadki na pozostałych rezystorach nie przekraczały 20 mV jak w schemacie czyli mowie ok spadki sa w normie pisze ze po tych zabiegach wymienic bezpieczniki na większe 8 A tak tez zrobiłem podłaczyłem sygnał z tzw "discmena" na wyjscie dałem kolune i zaczynam kręcic potencjometrem volume w strone "max" kiedy juz doszłem do 100% zakresu na potencjometrze wzmacniacz gra jak by miał 30 W
do tego radiator ma temperature 70 stopni tranzystory koncowe sa bardzo gorące a MJE rowniez po ok 30 min pracy w takiej temperatuze rzywcem pali sie bezpiecznik 8 A na gałęzi ( - ) minus co spowodowało rowniez spalenie tranow koncowych
co zrobic ??? sprawdzałem po raz drugi płytke w celu wyeliminowania zwarc jest ok nie ma zwarc ani nic podobnego sprawdziłem rozniez po raz drugi grzejące sie MJE odziwo sa dobre... a tak sie grzeja... czego to moze byc przyczyna prosze o pomoc juz sobie nie radze czekam na nowe trany nie chciałbym ich znow spalic prosze jeszcze raz o pomoc byłbym bardzo wdzięczny jesli ktos zainteresowałby sie moim problemem z gory serdecznie dziękuje