Witam,
ten temat chyba już był poruszany na elektrodzie, wielu ludzi szukało różnych sposobów na jak najprostszy sposób aby korzystać z komunikacji poprzez USB w swoich układach mikroprocesorowych.
wiele jest różnych rozwiązań w necie jak choćby cesko.igor czy na niemieckich stronach Powerswitch ale są różne niuanse a to od strony driverów do windy a to od strony licencji na wsad itp (a do tego ciężko bywa z napisaniem czasem własnego oprogramowania do transmisji przez różne układy tego typu)
wiadomo są też dobre i sprawdzone układy FTDI Chip ale trzeba je sobie kupić a tymczasem każdy kto grzebie się w AVRkach ma przeważnie pod ręką coś takiego jak ATmega8

widziałem też już ktoś wrzucał tu na elektrodzie link do strony takiego fajnego japończyka Osamu Tamura i do jego projektu. Ktoś nawet pisał że zrobił to ale działa mu z wolnymi prędkościami do 4800
podaję więc jeszcze raz link do stronki:
http://www.recursion.jp/avrcdc/index.html
a tu mamy rozwiązanie "proste jak drut" - dawno każdemu dobrze znana komunikacja jak po zwykłym RS232 (chociaż leci sobie po USB)
i gorąco polecam. Poniżej przedstawiam to co zrobiłem w oparciu o ten projekt. Przepraszam tym razem za jakość zdjęć, zwykle bardziej się staram

widok płytki prototypowej na której widać 2 procesory Atmega8

jeden z nich (ten po prawej) to układ Osamy Tamura (czyli konwerter USB->RS232), drugi natomiast ten po lewej to zwykły procek do którego podłączyłem wyświetlacz PLED.
Jak widać na dole zdjęcia jest gniazdko USB z włożoną wtyczką (kabel do kompa leci) - z tego USB zasilam akurat wszystko na tej płytce czyli te 2 procki oraz wyświetlacz PLED.
Ponieważ w niewiarygodnie prosty sposób można uzyskać za pomocą równie niesamowicie prostego drivera (tylko plik INF!!!) virtualny port szeregowy COM w PC to cały ten układ działa na płytce w ten sposób, że:
1. z komputera PC przesyłam z terminala przez ten wirtualny COM jakieś teksty
2. lecą sobie te dane przez konwerter USB-RS232 (Atmega8 po prawej) i wychodzą w postaci sygnałów Tx oraz Rx dalej
3. dalej to znaczy wchodzą na wejście Rx oraz Tx drugiego procka Atmega8 po lewej, który owe teksty wyświetla na wyświetlaczu PLED
z punktu widzenia mojego układu Atmega8 z wyświetlaczem PLED ten drugi procek jest przeźroczystym problemem

Tak więc w moim procku napisałem kilka linijek w języku którego się dopiero uczę czyli Bascom i dzięki temu połączenie i wprowadzanie tekstów z terminala PC na wyświetlacz PLED jest bajecznie proste
dokładny schemat przejściówki:

na koniec dodam jeszcze, że własnie instalacja tego wszystkiego pod Windą sprowadza się do tego, że gdy pierwszy raz podłączamy naszą przejściówkę do USB , system wykrywa nowe urządzenie i pyta o driver, nie ma co pozwalać aby sam szukał - wskazujemy na jeden plik inf, który dostarczył Osamu Tamura i po kłopocie. Wprawdzie system windows informuje że driver nie jest podpisany cyfrowo przez sam Microsoft ale to bzdura bo ten INF tak naprawdę zasysa standardowy i to windowsowy driver do utworzenia wirtualnego COM'a tak więc śmiało można klikać "mimo to kontynuuj" i po chwili mamy w pełni sprawny nowy port COM w kompie - no i chulaj dusza - dalej można już robić co żywnie przyjdzie do głowy!!!
poprostu totalny mega bajer ta przejściówka - jestem w miłym szoku

pozdrawiam
Moderated By androot:Bardzo ładnie, sam takie coś mam zamiar zrobić
TYLKO PROSZĘ O ZAMIESZCZANIE JEDNEGO ZDJĘCIA NA SAMIUTKIM POCZĄTKU. Pojawi sie wtedy na stronie głównej!!
Cool? Ranking DIY