Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

polonez caro plus- wczesny zapłon ?

hobbista 03 Sep 2007 12:20 2706 6
  • #1
    hobbista
    Level 18  
    Użyłem szukajki i nic nie znalazłem w tym temacie . Być może słabo , więc z góry przepraszam. A problem jest taki : Używam tego pojazdu głownie do jazdy po mieście i na krótkich odcinkach . Jest wszystko w porządku . Auto odpala na benzynie wprost rewelacyjnie . Na gazie jeżdzi dobrze . Jak na poloneza spalanie przyzwoite . Niby wszystko wporządku , ale nie do końca . Przy dalszym wyjeżdzie jazda jest męcząca .Pierwsze kilkadziesiąt kilometrów silnik pracuje jak należy , pózniej stopniowo coraz głośniej pojawia się spalanie detonacyjne , aż w końcu przy przyśpieszaniu i jednostajnej jeżdzie słychać jeden wielki rechot. Dłuższy postój , jest dobrze i znowu tak jak od początku .
    Tak jest i na benzynie ( gorzej ) i na gazie .
    Instalacja gazowa została zainstalowana jakieś trzy lata temu i tak jest cały czas . ( na benzynie pojawiło się chyba od tego czasu jak została usunięta fabryczna wada - zbyt wysokie ciśnienie paliwa na wtryskiwaczu )
    Na benzynie nie jeżdze , więc to mi nie przeszkadza , ale na gazie jazda np. na wczasy jest mało konfortowa , no i napewno niezdrowa dla silnika .
    Gdzie szukać przyczyny ?

    Jeśli gogoś zainteresuje temat i udzieli mi pare wyjaśnień podam to co wiem na pewno :
    Polonez caro 1,6 gli na wtrysku jednopunktowym bosha
    instalacja gazowa landirenzo
    na sterowniku pisze - Lambda Control system A/1- V05
    gazownik powiedział że emulacja sondy jest masą
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    nikifor123
    Level 17  
    sprawdż luz zaworów,czy nie za ciasne,przy nagrzaniu luz sie zmniejsza
  • #3
    hobbista
    Level 18  
    Tam orginalnie są zaworu hydrauliczne , ale chyba ze trzy lata wstecz pękł blok ( płyn w oleju i olej w płynie ) Wymieniłem na zwykły z silnika na abimexie , więc nie ma hydrauliki . Zawory reguluje co jakieś 5 tys. km. więc wykluczam taką ewentualność , ale jutro sprawdze.
  • #4
    zuczysko
    Level 15  
    czujnik mapa odłącz i zobacz
  • #5
    ukaszeq
    Level 11  
    byc moze uszczelka pod glowica? ale nie jestem tego pewien na 100%
  • #6
    hobbista
    Level 18  
    Hmn... Czujnik mapa ... Kolego Zuczysko , mógłyś jaśniej , bardziej zrozumiale dla mnie ( troche nieobytego w nazewnictwie ) napisać co to za czujnik ?
    Co do uszczelki , to nie ma żadnych typowych objawów jej wypalenia . Nie ubywa płynu , nie dymi z wydechu , olej czysty. Jestem tak na 99,9
    pewny że tu jest ok.. Zresztą ten problem występuje już od kilku lat ,uszczelke zmieniałem przecież przy wymianie bloku , a problem był i jest. Tak jak napisałem w temacie na krótkich odcinkach silnik nie dzwoni , dopiero gdy wyjade dalej , w dalszą droge .
    Gdzieś , chyba na tym forum czytałem , że to wada tych aut ( nie moge teraz znależć tego tematu ) i zamontowanie gazu poprawia sytuacje ( wyższa liczba oktanowa ) , więc zamontowałem . Poprawiło się , ale nie do końca .

    Dodano po 2 [minuty]:

    hobbista wrote:
    Hmn... Czujnik mapa ... Kolego Zuczysko , mógłyś jaśniej , bardziej zrozumiale dla mnie ( troche nieobytego w nazewnictwie ) napisać co to za czujnik ?
    Co do uszczelki , to nie ma żadnych typowych objawów jej wypalenia . Nie ubywa płynu , nie dymi z wydechu , olej czysty. Jestem tak na 99,9
    pewny że tu jest ok.. Zresztą ten problem występuje już od kilku lat ,uszczelke zmieniałem przecież przy wymianie bloku , a problem był i jest. Tak jak napisałem w temacie na krótkich odcinkach silnik nie dzwoni , dopiero gdy wyjade dalej , w dalszą droge .
    Gdzieś , chyba na tym forum czytałem , że to wada tych aut ( nie moge teraz znależć tego tematu ) i zamontowanie gazu poprawia sytuacje ( wyższa liczba oktanowa ) , więc zamontowałem . Poprawiło się , ale nie do końca .


    Jeszcze dodam że byłem na diagnostyce i błędów nie ma .
  • #7
    User removed account
    User removed account