logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez Caro Plus 1.6 1998 - duży pobór prądu, brak ładowania akumulatora

elektroziom 04 Wrz 2007 19:03 4289 6
REKLAMA
  • #1 4250339
    elektroziom
    Poziom 20  
    Ocena: 122
    Witam ;) Mam problem z Polonezem Caro Plus 1,6 benzyna/gaz rocznik 1998. Pewnego dnia nie chciał zapalić i dwa lata juz stoi nieruszany :/.
    Wczoraj włożyłem do niego akumulator i próbowałem zapalić..lecz bez skutku. Zostawiłem go na noc a rano okazało sie ze jest prawie rozładowany. Sprawdziłem miernikiem i pobiera z niego 3,5A a nie jest włączone żadne urządzenie . Nie świeci też kontrolka od ładowania akumulatora. Co może być przyczyna pobierania tak dużego prądu, jedyna myśl jaka mi przychodzi do głowy to zwarcie w instalacji..tylko ze wtedy paliło by bezpieczniki. Może ktoś z forumowiczów spotkał sie z takim problemem. Samochód dostałem niesprawny niedawno od wujka..więc nie mam wielkiego doświadczenia w jego użytkowaniu. Za wszystkie rady z góry dziekuje. Pozdrawiam ;)
  • REKLAMA
  • #2 4250837
    ukaszeq
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    moze byc cos w instalacji posiada alarm? immobilajzer lub jakies urzadzenie elektryczne radio itp.? byc moze alternator nie jest sprawy temu sie nie pali albo zarowka spalona w desce rozdzielczej
  • REKLAMA
  • #3 4250955
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1092
    Włącz amperomierz i wyciągaj po kolei bezpieczniki ustalisz na którym obwodzie masz pobór. Co do żarówki ładowania do może być przerwa w obwodzie , lub konieczność wymiany regulatora napięcia z uwagi na zużycie szczotek.
  • #4 4253323
    elektroziom
    Poziom 20  
    Ocena: 122
    Sprawdzałem pokolei bezpieczniki i nie pomogło. Dalej pobiera ok 3,5A. Odpiołem nawet przewód od nagrzewania tylnej szyby. Od czego może być bezpiecznik który idzie bezpośrednio od "+" akumulatora(dokrecany przewodzik do zacisku..kolor niebieski), znajduje sie on na peczku przewodów (z niego wychodzi czerwony).

Kolejnym mankamentem jest to, że nie chce palić :(
    Gdy sprawdzałem bezpieczniki to znalazłem spalony od pompy paliwa oraz od instalacji gazowej. Wymieniłem je bez rezultatu. Zauważyłem że nie świeci sie dioda w centralce od gazu (KME 628). Rozebrałem ja i okazało sie że jest spalona dioda prostownicza SMD o oznaczeniach SM4007. Wywnioskowałem że zabezpiecza przekaźnik od benzyny. Opłaca sie ja naprawiać (jak narazie stwierdziłem uszkodzenie diody..wymienie ja i sprawdze czy bedzie działać) czy lepiej kupić nową ze względów bezpieczeństwa. Spiołem przewody tak żeby załaczyc przekaźnik od benzyny i próbowałem zapalić lecz bez skutku. przeczyściłem świece i sprawdziłem iskre(jest). Na świecach nie było znaku paliwa. Jak sprawdzić czy dochodzi paliwo. Dla kogoś kto długi czas użytkował Poloneza to pewnie pikuś..dlatego prosze o pomoc. Przeczytałem wiele postów na temat "nie działania silnika" lecz może ktoś by mnie bezpośrednio pokierował. Pozdrawiam ;)
  • REKLAMA
  • #5 4253449
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 277
    Jak rozumiem jest poldek z elektryczną pompką paliwa? Miałem podobny problem - nie chciał palić na benzynie, na gazie odpalał. Pompa paliwa pracowała - ale jak się okazało, dawała zbyt małe ciśnienie paliwa. Najprościej sprawdzić czy paliwo dodchodzi - to zdjąć przewód doprowadzający paliwo do wtrysku - tak samo jak ciśnienie paliwa, przez trójnik do manometru.*
    Pobór prądu może być spowodowany uszkodzeniem regulatora napięcia w alternatorze, albo samego alternatora... albo jakieś zwarcie niewielkie - ale byłoby czuć jakiś smrodek.

Spróbuj strzykawką wtrysnąć mu paliwo - powinien chcieć odpalić, jeżeli problem jest w samym doprowadzeniu paliwa.*

*RÓB TO Z ROZWAGĄ, ŻEBYŚ POLDOLOTA NIE SPALIŁ!!!!! - niestety czerwony®...
  • REKLAMA
  • #6 9342235
    mradamus
    Poziom 1  
    to możę rozrusznik tez tak miałem musiałem kleme zdjemowac :D ale teraz zmieniłem i działa i nie pobiera prądu
  • #7 9342765
    vper
    Poziom 15  
    Ocena: 71
    Witam,

Jak przekręcasz kluczyk w stacyjce, powinno być słychać krótkotrwałą pracę pompy paliwowej. Masz taki efekt ?

Pozdrawiam
    vper

Podsumowanie tematu

✨ Polonez Caro Plus 1.6 z 1998 roku ma problem z dużym poborem prądu (ok. 3,5A) przy wyłączonych urządzeniach oraz brakiem ładowania akumulatora. Nie świeci kontrolka ładowania, co może wskazywać na uszkodzenie alternatora lub regulatora napięcia. Sprawdzenie bezpieczników nie wykazało zwarć, choć znaleziono spalony bezpiecznik pompy paliwa i instalacji gazowej oraz uszkodzoną diodę prostowniczą SMD (SM4007) w centrali gazowej KME 628, która zabezpiecza przekaźnik benzyny. Próby uruchomienia samochodu bez skutku, mimo sprawdzenia iskry i świec. Zalecane jest mierzenie poboru prądu przez wyciąganie bezpieczników po kolei, kontrola instalacji alarmu, immobilizera i innych urządzeń elektrycznych, a także sprawdzenie ciśnienia paliwa i działania pompy paliwa elektrycznej. Możliwe uszkodzenie regulatora napięcia lub alternatora może powodować brak ładowania i nadmierny pobór prądu. Wskazano również na możliwość problemów z rozrusznikiem jako źródłem poboru prądu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA