logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Metody usuwania emalii z drutu nawojowego - porady i techniki

zydek89 04 Wrz 2007 20:43 7089 6
REKLAMA
  • #1 4250729
    zydek89
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mam pytanie jak w tytule tematu?
  • REKLAMA
  • #2 4250816
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    zydek89 napisał:

opalić w płomieniu lampki spirytusowej lub gazowej (gdzie produktem spalania jest woda), ale po uprzednim pokryciu (części gdzie emalia ma być usunięta) kalafonią rozpuszczoną w spirytusie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4250905
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Lat temu mnóóóóstwo byłem na praktyce studenckiej w Diorze. W tamtych czasach Diora produkowała jeszcze radia "Pionieropodobne", do których cewki były nawijane m.in. drutem w emalii. Pracownica, która przygotowywała te cewki do lutowania, robiła tak: skręcała razem kilka drucików, wkładała do płomienia palnika spirytusowego, (emalia się spalała), a następnie szybko wkładała te skręcone druciki do naczyńka z wodą, a potem te druty rozkręcała i indywidualnie wkładała do naczynia z topnikiem (kalafonia w denaturacie), a potem do naczynia z roztopioną cyną, a po paru sekundach wyjmowała je już pocynowane.
    Inny sposób (zwłaszcza dla cienkich drutów), przy użyciu lutownicy i tabletki polopiryny: koniec drutu położyć na tabletce, docisnąć gorącym pocynowanym grotem lutownicy i wolno wyciągać drut spomiędzy tabletki i grota, będzie wychodzić pocynowany.
    Grube druty: oskrobać nożem albo papierem ściernym, potem pokryć topnikiem i pocynować.
  • REKLAMA
  • #4 4251665
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    Kiedyś zdarzyło mi się że w środowisku silnie alkalicznym (roztwór wodorotlenku sodu, moze w okolicy 30%) miałem coś przymocowane drutem w emalii, drut był z odzysku z transformatora, było na nim jeszzce trochę lakieru. Po skończonej robocie zabrałem się za mycie. Odwiązałem drut i izolacja zaczęła z niego odpadać, wystarczyło przejechać ręką i odsłąniała się czyściutka, gładka miedź.
    Nie wiem, czy nie pomógł tutaj ten lakier bo nie miałem okazji powtarzać eksperymentu (a wtedy użyłbym nowego drutu).
    Moczenie trwało kilkadziesiąt minut, temperatura rzędu 70°C. Wodorotlenek sodu do kupienia jako taki, albo jako środek do udrażniania kanalizacji. Do tego obowiązkowo odzież ochronna, rękawice gumowe i okulary. Gorący ług sodowy nie jest zbyt przyjazny dla oczu. Skóra jeszcze pół biedy, powoduje wprawdzie paskudne, trudnogojące się oparzenia, ale zanim one wystąpią czuć wyraźnie śliskie produkty zmydlania obecnych na skórze tłuszczów, potem pojawia się "szczypanie" i zaczerwienienie. Zmyć wodą z mydłem, ewentualnie zaaplikować sok z cytryny / kwas cytrynowy.
    W ubraniach wyżera dziury, ale dopiero po czasie i to długim, nawet kilka dni (taki parówkowy skrytożerca ;]). Materiał zaczyna się kruszyć.
  • #5 4251677
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    zydek89 napisał:

Różne są emalie i różne sposoby ich usuwania. Musisz podać rodzaj drutu i emalii.
  • #6 4252460
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Ciekawą starą metodą (tylko śmierdzącą) jest dotknięcie końcówki drutu w emalii do pastylki aspiryny i przygrzanie końcówki lutownicą. Pod wpływem temperatury kwas acetylosalicylowy rozpuszcza emalię.

TYLKO NALEŻY BYĆ DALEKO Z TWARZĄ I NIE WDYCHAĆ OPARÓW, BO GRYZĄ W GARDŁO I NOS STRASZLIWIE.
  • REKLAMA
  • #7 4252926
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Paweł Es. !
    Masz to samo doświadczenie, które opisałem 3 posty wyżej!
    Polopiryna lub aspiryna to nazwa "firmowa" kwasu acetylosalicylowego, który rozkłada się w temperaturze ponad 140 stopni, dając bardzo aktywne "fragmenty", które reagują z emalią, a także tlenkami metali, dlatego aspiryna - polopiryna może być stosowana jako topnik o większej aktywności, niż kalafonia, np. do lutowania stali nierdzewnej lub drutów oporowych (z wyjatkiem kanthalu/baildonalu).

Podsumowanie tematu

✨ Omówiono różne metody usuwania emalii z drutu nawojowego stosowanego w elektronice. Jedną z technik jest opalanie drutu w płomieniu lampki spirytusowej lub gazowej po uprzednim pokryciu miejsc z emalią kalafonią rozpuszczoną w spirytusie, co ułatwia spalenie izolacji. Inna metoda polega na skręceniu kilku drutów, opaleniu ich palnikiem spirytusowym, szybkim schłodzeniu w wodzie, a następnie indywidualnym cynowaniu w topniku (kalafonia w denaturacie) i roztopionej cynie. Dla cienkich drutów stosuje się lutownicę i tabletki polopiryny (kwas acetylosalicylowy), gdzie koniec drutu jest dociskany gorącym grotem lutownicy na tabletce, co powoduje rozpuszczenie emalii i umożliwia cynowanie. Grubsze druty można oskrobać nożem lub papierem ściernym przed cynowaniem. W środowisku silnie alkalicznym (roztwór NaOH około 30%, temp. ~70°C) emalia może samoistnie odpaść po kilkudziesięciu minutach moczenia, jednak wymaga to zachowania środków ochrony osobistej ze względu na żrące właściwości ługu sodowego. Wspomniano także o metodzie użycia pastylki aspiryny (kwasu acetylosalicylowego) podgrzewanej lutownicą, która rozpuszcza emalię, jednak z uwagi na toksyczne opary należy zachować ostrożność. Kwas acetylosalicylowy działa jako aktywny topnik, skuteczniejszy niż kalafonia, szczególnie przy lutowaniu stali nierdzewnej i drutów oporowych, z wyjątkiem stopów kanthal i baildonal. Podkreślono, że skuteczność metod zależy od rodzaju emalii i drutu, dlatego warto podać ich specyfikację przed wyborem techniki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA