Witam. Mam seagatke 60GB i pewnego dnia się zepsuła- system i bios ją widzą, ale nie mogę podzielić na partycje. W narzędziach administracyjnych>zarządzanie dyskami w xp go nie widać, ale w menadżerze urządzeń tak.
Po uruchomieniu partition magica wywala mi błąd- Init failed: Error 100. Partition table is bad.
Kiedy odepnę ten dysk partition magic uruchamia się prawidłowo. W Easy Recover po dokonaniu Drive Testu mam taki Log:
HDD Regenerator widzi same Bad Blocki, których nie może naprawić począwszy od początku dysku. Skanowanie 120 bloków zajęło mu jakieś 10-15 minut. Więc z anulowałem, i na próbę dałem żeby zaczęło skanować od 40GB do końca dysku. Efekt ten sam- Bady których nie da się naprawić
. Więc ostateczne wyjście- Low Level format. Ani narzędziem ze ztrony seagate, ani Wdclaner nie dało się go przeprowadzić. Program seagate robi to w 3 sekundy, a więc tego nie robi bo to za mało na wyzerowanie 60GB:?:. Wdclaner z kolei po próbie zapisu zerami wywala błąd przy 101 bloku- W żadnym nie może nic zapisać.
Wygląda to na uszkodzenie mechaniki. Tak jak by płyta była od pięta od dysku i podłączona bez niego. Da się coś z tym jeszcze przynajmniej spróbować zrobić? Bo wydaje mi się że to już po dysku. Jakieś programy do diagnostyki? Albo do formatowania niskopoziomowego oprócz tych którymi już próbowałem?
Pozdrawiam.
Po uruchomieniu partition magica wywala mi błąd- Init failed: Error 100. Partition table is bad.
Kiedy odepnę ten dysk partition magic uruchamia się prawidłowo. W Easy Recover po dokonaniu Drive Testu mam taki Log:
Quote:EasyRecovery™ Professional - DriveTests
Copyright© 2002-2003 Ontrack Data Recovery Inc.
Raport utworzono 9/3/2007 @ 12:29 AM
Wybrano test: Pe?ny test rozpoznania
Uruchomiono Pe?ny test rozpoznania...
Testowanie nap?du ST360015A...
B??d I/O w sektorze 0.
B??d I/O w sektorze 1.
B??d I/O w sektorze 2.
B??d I/O w sektorze 3.
B??d I/O w sektorze 4.
B??d I/O w sektorze 5.
B??d I/O w sektorze 6.
B??d I/O w sektorze 7.
B??d I/O w sektorze 8.
B??d I/O w sektorze 9.
B??d przekroczenia poziomu!
Wyniki testu:
Model: ST360015A
Przepustowo??: 55.90 GB
Pe?ny test rozpoznania: B??dnie!
Zalecane:
B??dny test pe?nego rozpoznania dla nap?du ST360015A,znalaz? fizyczne problemy z nap?dem - wskazuje, ?e Twój HDD jest niestabilny. Je?li istnieje przekonanie o sytuacji gubienia danych, kontaktuj si? z Technical Support lub Serwisem Data Recovery 1-800-872-2599. Kontynuowanie operacji Twojego systemu mo?e uszkodzi? Twój HDD, poza napraw? lub jest przyczyn? nieodwracalnej utraty danych. Je?li nie masz pewno?ci wyst?pienia sytuacji utraty danych, zalecany jest kontakt z producentem nap?du, aby wymieni? nap?d.
HDD Regenerator widzi same Bad Blocki, których nie może naprawić począwszy od początku dysku. Skanowanie 120 bloków zajęło mu jakieś 10-15 minut. Więc z anulowałem, i na próbę dałem żeby zaczęło skanować od 40GB do końca dysku. Efekt ten sam- Bady których nie da się naprawić

Wygląda to na uszkodzenie mechaniki. Tak jak by płyta była od pięta od dysku i podłączona bez niego. Da się coś z tym jeszcze przynajmniej spróbować zrobić? Bo wydaje mi się że to już po dysku. Jakieś programy do diagnostyki? Albo do formatowania niskopoziomowego oprócz tych którymi już próbowałem?
Pozdrawiam.