Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem w robocie Zelmer 876

14 Nov 2003 21:03 6178 9
  • Level 11  
    Witam.
    Problem polega na tym, że silnik nie chodzi. Wiec sprawdziłem moduł sterujący. Jest tam triak, 2 tranzystorki, kilka diodek - wszystko sprawne, Ale jest tez element którego nie znam (chyba diak albo coś) Ma 2 końcówki i oznaczenie DB3 C849. Nie mam schematu i nie wiem czym to zamienic. Ma ktoś jakieś pomysły?

    Archi
    [30.03.2021, webinar elektroda] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • Level 11  
    na poczatku sprawdz kabel zasilajacy
    a potem sam silnik,w silnikach najczesciej zawieszaja sie szczotki
    albo jedna z nich jest tak wytarta ze nie dochodzi do komutatora
    pozostaje ich wymiana dopiero potem zajmij sie elektronika.
  • Level 24  
    Nie wiem jakie napięcie jest dawane na ten silnik, ale najprędzej będzie jak poprostu podłączysz zamiast silnika żarówkę o podobnym poborze mocy. Od razu zobaczysz czy to wina elektroniki czy silnika, czy obroty są regulowane (jeżeli w tym modelu są oczywiście).

    A te c849 to mi wygląda na 2SC849, jest taki ale to tranzystorek z trzema nóżkami, a może to po prostu kondensator filtrujący, albo jeszcze tranzystorek przerobiony na diodę?
  • Level 11  
    Jutro sprawdze dokładnie silnik, ale ten elemencik ma 2 końcówki, jest niebieski, wielkości diody zenera małej mocy. Jest szeregowo z jedną anodą triaka. Przy pomiarach wygląda na przerwe.

    POzdr

    Sprawdzilem dzisiaj silnik - sam chodzi OK. Natomiast żarówka podłączona do sterownika jest ciemna. Czyli winowajcą jest ten niebieski element. Tylko czym to teraz zastąpić?
  • Level 14  
    Najlepiej kup nowego diaka - kosztuje grosze - w takich układach są stosowane diaki z tego co pamiętam diak ma przejście w dwie strony.
  • Level 11  
    A jakiego diaka mam zastosowac? Czy to obojętne?
  • Level 14  
    Cześć . A nie masz symbolu z starego diaka :?: bo jak nie to kup dowolny, powinno działać.
  • Level 11  
    Jest na nim oznaczenie: DB3 C849 - ale nie mogę takiego nigdzie kupić. Jeśli może być dowolny to spoko. A jak mogę sprawdzić tego uszkodzonego czy rzeczywiście jest padnięty?
  • Level 14  
    a czy wszytkie mikro wlaczniki dzialaja ty sprawdzasz elektronike najpierw a moze to jeden z mikro wlacznikow naie dziala. bywalo tez tak w tych robotach ze pekala dzwignia zalaczania wylacznikow wlaczanych pokrywa od pojemnika robota i wtedy silnik nie dziala:)sprawdz najpierw zalaczniki,a moglo tez tak byz ze Ci magnes wypadl od pojemnika i nie zalacza kontaktronow i wtedy tez nie zadziala sprawdz to najpierw a elektronika to pozniej bo jak sprawdzisz elektronike z taka np zarówka jak Ci nie zalacza mikrosy kontaktrony ??? pomyslisz w tedy ze to elektronika wydasz 50-80 zeta a to sie okaze ze to nie to.
  • Level 11  
    Sprawa sie rozwiazała - kupiłem diaka i ruszyło, jest wprawdzie inny ale wszystko chodzi OK. Dzieki wszystkim za pomoc.