Witam
Chcę rozpocząć budowę subwoofer'a. Myślę, że mi w tym pomożecie.
Zależy mi na tym, aby subwoofer posiadał:
-moc około 300W
-głośnik o średnicy od 30cm do 45cm o mocy około 300W lub więcej
-aby bas był niski, czysty, głęboki i dynamiczny - po prostu żeby zadowolił niejednego audiofila.
Chcę, aby dźwięk wydobywający się z niego robił naprawdę duże wrażenie.
Zacznę od wzmacniacza
Długo szukałem odpowiedniego i myślę, że w końcu znalazłem -http://www.matronix.pl/?cmd=WXP3K_VIP
Co o nim sądzicie - kupić go? Kosztuje ok. 550zł
Głośnik
Głośnik sam nie wiem jaki wybrać do tego wzmacniacza - chciałbym aby głośnik był duży o dużej mocy, ale żeby miał też dobre parametry i wysoką efektywność i skuteczność . Doradźcie mi jakiś odpowiedni w cenie około 200-500zł
Teraz skrzynia
Pomóżcie mi ją zaprojektować
Nie wiem co jest lepsze: skrzynia zamknięta, czy bass reflex
Skrzynia może być duża -200 litrów
Jako materiał na konstrukcję pudła chcę zastosować deski z drewna (litego jesionu- jedno z najtwardszych drzew ) o grubości 4cm lub 5cm
Podpowiedzcie mi jak go wytłumić i czy trzeba tak grubą obudowę usztywnić. Jakie zastosować podstawki pod skrzynię?
Z góry dziękuję za waszą pomoc. Każdemu będę wdzięczny za pomoc w konstruowaniu mojego subwoofer'a. Licze na wasze fachowe porady.
Dzięki
Chcę rozpocząć budowę subwoofer'a. Myślę, że mi w tym pomożecie.

Zależy mi na tym, aby subwoofer posiadał:
-moc około 300W
-głośnik o średnicy od 30cm do 45cm o mocy około 300W lub więcej
-aby bas był niski, czysty, głęboki i dynamiczny - po prostu żeby zadowolił niejednego audiofila.
Chcę, aby dźwięk wydobywający się z niego robił naprawdę duże wrażenie.
Zacznę od wzmacniacza
Długo szukałem odpowiedniego i myślę, że w końcu znalazłem -http://www.matronix.pl/?cmd=WXP3K_VIP
Co o nim sądzicie - kupić go? Kosztuje ok. 550zł
Głośnik
Głośnik sam nie wiem jaki wybrać do tego wzmacniacza - chciałbym aby głośnik był duży o dużej mocy, ale żeby miał też dobre parametry i wysoką efektywność i skuteczność . Doradźcie mi jakiś odpowiedni w cenie około 200-500zł
Teraz skrzynia
Pomóżcie mi ją zaprojektować
Nie wiem co jest lepsze: skrzynia zamknięta, czy bass reflex
Skrzynia może być duża -200 litrów
Jako materiał na konstrukcję pudła chcę zastosować deski z drewna (litego jesionu- jedno z najtwardszych drzew ) o grubości 4cm lub 5cm
Podpowiedzcie mi jak go wytłumić i czy trzeba tak grubą obudowę usztywnić. Jakie zastosować podstawki pod skrzynię?
Z góry dziękuję za waszą pomoc. Każdemu będę wdzięczny za pomoc w konstruowaniu mojego subwoofer'a. Licze na wasze fachowe porady.
Dzięki