Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz audio na opa549

Veteran 15 Nov 2003 13:37 49658 326
Automation24
    capoeira
    Level 19  
    chciałbym prosic wszystkich projektantów płytek kturzy zaprojektowali jusz tyle dobrych wzmacniaczy na opa549 by zrobili projekt jednego kanału wzmacniacza na zmostkowanym opa549 z przedwzmacniaczem opa134 i niekoniecznie z wykryciem przegrzania choc to tesz dobra żecz i z morzliwoscia przełaczania na mono i stereo(60/120 W) byłbym wdzieczny i mysle że inni zainteresowani tymi końcówkami tesz:)
  • Automation24
    Veteran
    Level 16  
    Witam!

Do mostka wcale nie jest potrzeby drv134 - wystarczy po prostu jeden wzmacniacz zrobic w postaci odwracajacej ;)
    Pi-Vo
    Level 37  
    Ale DRV134 jest idealnie zbalansowany ,ma b. dobre parametry i nie potrzebuje elementów zewnętrznych.
    capoeira
    Level 19  
    teras całkiem z innej beczki chciałem zrobic załącznie sie wentyla przy danej temperaturze do tych układów i zrobilem wszystko według schematu w załączniku prucz tranzystora bo dałem buz11 czy to morze być przyczyna tego ze jak załacze układ wentyl cały czas pracuje i lm35 grzeje sie do 50C.a buz jest zimny. jak odlutowałem bramke to nic sie niedziało(tranzystor dobry) jak przejechałem - po bramce to przestał sie kręcic jak plusem to zaczoł. ten lm chyba zle działa albo ten wzmacniacz operacyjny jest zwalony zamuwilem lm358AP z ti ale oni maja sprawdzony sprzęt. oco w tym chodzi i czy wyprowadzenia lm35 są dobrze narysowane od przodu na niego patrząc(tam gdzie napis) to od lewejgnd-out-ucc?
    acha o jeszcze niedałem potencjometru pr1 bo go zmostkowałem poprostu jeden koniec r1 do 2 wyprowadzenia lm358.
    kompletny laik
    Level 12  
    Mam debilne pytanie, ale do mojego nicka pasuje:
    Która nóżka stabilizatora napięcia to "wejście" a która "wyjście"??
    wiem, że środkowa to masa...
  • Automation24
    Masster
    Level 32  
    Wracając do mojego projektu to zamieszczam płytki w ostatecznej wersji. Dodałem bezpieczniki na płytce wzmacniacza i jak zwykle kilka innych mniej znaczących poprawek. Dołączyłem także projekt zasilacza dostarczającego wszystkich potrzebnych napięć, niestety nie wiem jak się sprawuje bo poprostu go jeszcze nie wykonałem (brak niektórych elementów). Nie zmieściłem na płytce dławików o których pisał powa, może nie będą potrzebne. Dodatkowo dołączyłem projekt płytki układu miękkiego startu wg. schematu z kitu AVT-1226 schemat jest na elektrodzie więc go nie zamieszczam.

Bezpieczniki planuję założyć w układzie soft startu 3A a przy końcówkach 4x 10A powinny wystarczyć.

Dziękuję za słowa krytyki i czekam na jeszcze ;)

Jak złożę ten wzmacniacz to opiszę efekty.
    Beat
    Level 15  
    Zrobiłem wzmacniacz na OPA548 bez przedwzmacniacza.
    Czy ktoś tez go popełnił ?
    Jak brzmi OPA548 na tle reszty OPA (OPA549,OPA541,OPA544,OPA547 może jeszcze jakieś) ?
    Który brzmi najlepiej ?
    kompletny laik
    Level 12  
    kafka wrote:
    http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/

Szukaj... ucz się a bedziesz mial z tego wieksza satysfakcje, niz jak ci podadza na patelni.

ten link nie działa... a swoją drogą conieco z cudzej patelni też dobrze smakuje... :D
    kafka
    Level 22  
    dziala, dziala... wpisz nazwe ukladu, sciagnij jego note a dowiesz sie wszystkiego..
    kompletny laik
    Level 12  
    Dzięki. Dobra link zadziałał.
    ciekawe czemu przedtem nie działał... (próbowałem kilkakrotnie...)
    No ale do rzeczy, to nie mogę tam znaleźć opicu układu stabilizatora UA7815C firmy....
    no nie wiem co to za firma tam jest tylko logo - takie "i" wewnątrz gwiazdki narysowane...
    co to za firma?

już nieważne... to TI... jak ja tego nie zauważyłem na OPAch...
    mar1410
    Level 13  
    A tak wogóle to kto słyszał przedwzmaka na opa134? jakie wrażenia? Czy na TI można znaleźć jakiegoś innego scalaka dobrego na przedwzmaka? Który najlepszy?
    Masster
    Level 32  
    Zamieściłem uaktualnioną wersję moich projektów u góry. Zmiany pojawiły się tylko na płytce zasilacza wywaliłem układ softstart na oddzielną płytkę a w jego miejsce dałem kondensatory których wymiary znalazłem na stronie TME. W sumie to nawet lepiej bo teraz na płytce zasilacza nie występuje pełne napięcie sieci.

Niestety nie mogę dostać kilku elementów i złożenie tego w moim przypadku jeszcze trochę potrwa.

Jest to ostateczna wersja i już więcej zmian nie planuję.
    capoeira
    Level 19  
    mam pytanie do kolegów kturzy zamawiali z ti te opa. zamuwilem jusz dorzo i z poczatku wszystko przychodziło. potembyło coras mniej dostaw a wysyłali maila ze wysłali? teras dostałem w paczce jeden produkt a zamuwim ich 8 oco w tym chodzi pozatym data na tej paczce to 04/06/04. mysle ze pracownicy z UPS-u robia wajchy bo dogadałem sie tam z jednym goscie i dowozi mi paczki do szkoły zamiast do chaty bo ma blizej i kurde icn chyba podpisuje ze odebrałem i zabiera je dla siebie:(. pozatym zamuwiłem układ opa549T 17.04.2004 i dotej pory go niemam ani innych tych układów. a na tej dzisiej jszej paczce była przyklejona żółta naklejka i 4 rubryki nazwisko kuriera potem data i kod niedoręczenie(<55> tak tam pisze) i godzina
    powa
    Level 16  
    po 1'st: sprawdzaj maila jak potiwerdzajacego zamowienie - to, ze cos zamowisz, nie zonacza ze jest akurat na magazynie i za 3 dni bedziesz mial. w mailu podadza ci planowany termin dostawy. zreszta jak zamawiasz, to przed ostatecznym zatwierdzeniem masz "czas dostepu" podany

po 2'nd: jak cos ci wysla, to dostajesz maila z numerem paczki. wejdz sobie na www.ups.com i sprawdz w zakaldce "tracking" gdzie jest paczka, czym leci, jedzie i dlaczego lezy na celnym:)

poza tym nie wierze, aby ktos za ciebie bral paczke i podpisywal sie twoim nazwiskiem. teorie spiskowe sobie podaroj. na stronie TI mozesz sprawdzic historie zamowien itp. w kwestii sampli, poczytaj i wyciagnij wnioski. a za nim zamowisz kolejna paczke, pomysl.

a jak masz jakies naklejki i podobne historie na paczkach, to zawsze mozesz zadzwonic do ups'a i zapytac co to. odpowiedza na pewno. na 99% celnik sie doktoryzowal przy przesylce. a to znaczy ze sie przygladaja, czy nie naduzywasz.

to wszystko.
    mmgryc
    Level 22  
    A co powiecia na zastosowanie OPA547T lub OPA2544T ??
    Wojtek.zse
    Level 31  
    OPA547 ma maly prąd wyjsciowy bo tylko 0,5A więc moc jaka wydzieli sie na obciążeniu bedzie naprawdę niewielka.
    Wojtek.zse
    Level 31  
    Na OPA548 oczywiscie ale ten ma większy prąd wyjściowy bo az 3A a w impulsie nawet do 5A. Moc dochodzi do 30W. Pozdro
    capoeira
    Level 19  
    wyobażcie sobie ze te przekłamania niesą po stronie UPS-(zwreacam chonor) wydaje mi sie ze ti cos meci. bo dostałem przysyłki o kturych nizostałem powiadomiony. niedostałem żandnego emaila ze wysłali a przyszło. pozatym pisali ze opa549 beda 27 .04 w magazynie i wysla. a teras weszłem na ich strone i pisze not avaiblet czy jakoś tak. czyli niebedzie ich jusz wogule.lecz dalej niemam opa549S kture zamawiałem w kwietniu.pisali oni wtedy "OPA549S 5 5 items backordered, expected to ship on 4/24/2004"i co wy nato?
    mmgryc
    Level 22  
    nieprzejmuj sie ja dostałem wlaśnie trzecią paczkę z układami TL071 i TL084 w tym miechu, po 10 szt. karzdego, a zamawiałem jakieś 4 miechy temu 5 szt. z każdego. Raz tak mi wysłali NE555 w obudowie SMD
    Beat
    Level 15  
    >Wojtek1985
    Tak, tylko moje pytanie brzmiało inaczej.

"Zrobiłem wzmacniacz na OPA548 bez przedwzmacniacza.
    Czy ktoś tez go popełnił ?
    Jak brzmi OPA548 na tle reszty OPA (OPA549,OPA541,OPA544,OPA547 może jeszcze jakieś) ?
    Który brzmi najlepiej ? "

Jak bardzo przedwzmacniacz poprawi dźwięk ?
    kafka
    Level 22  
    mmgryc => Po co zamawiales w ti tak popularne i tanie elementy??
    powa
    Level 16  
    kafka ma racje. po jaka cholere zamawiac w usa cos, co kosztuje 2 zlote?

moze ua7812, czy podobne tez bedziecie zamawiac? proponuje razem z ua7912, po sztuce. do sklepu przeciez jest za daleko pewnie.....

uwalicie sample dla polski i sie skonczy dostep do ciekawych ukladzikow w imie zawracania dupy i sknerstwa.

no respect
    włuczykij
    Level 27  
    a wzmak na opa541 moze byc do gitary basowej, czy nie bo juz sie pogubilem..............
    kafka
    Level 22  
    Tak samo moze byc OPA541 jak 549 LM3886, czy TDA7294 i mas innych...
    ozman
    Level 21  
    Ja robiłem wzmacniacz go gitary na opa549 i 544 oba brzmią dobrze ale przy intensywnej grze na strunach basowych grzeje się niemiłosiernie że aż porzy mimo pokażnego radiatora.Można by chłodzić to jeszcze wiatraczjiem ale to do pieca jest nieeleganckie
    urko
    Level 20  
    pulka wrote:
    ups coś szwankuje moja przesyłka leży u nich od 7maja ani słychu ani widu a dodzwonić się ciężko bo mają podobno dużo reklamacji

Sprawdź jaki masz ostatni wpis w trackingu. Po naszym wstąpieniu do UE, paczki zaczęły tracić mnóstwo czasu w niemieckiej Kolonii (import scan) . Nie wszystkie, ale się zdarza.
    capoeira
    Level 19  
    to jest tesz chyba przyczyna tych moich opuznionych dostaw