Ale o co chodzi, co to za sprężarka, jakie smarowanie?
Ale o co chodzi, co to za sprężarka, jakie smarowanie?
Przepraszam że tak niedokładnie napisałem, chodzi o pompę wspomagania. Chce mieć smarowanie ciśnieniowe, i nie mam pojęcia jak sprawdzić czy pompa wgl daje jakieś ciśnienie.
Podłączyłem pompe wspomagania do silnika za pomocą paska, zbiornik z olejem podłączyłem wężem do pompy. Uruchamiam silnik i nic - olej nie leci pod ciśnieniem.
Zigus napisał:Przepraszam że tak niedokładnie napisałem, chodzi o pompę wspomagania. Chce mieć smarowanie ciśnieniowe, i nie mam pojęcia jak sprawdzić czy pompa wgl daje jakieś ciśnienie.
Podłączyłem pompe wspomagania do silnika za pomocą paska, zbiornik z olejem podłączyłem wężem do pompy. Uruchamiam silnik i nic - olej nie leci pod ciśnieniem.
Może trzeba odpowietrzyć pompę lub zalać ja olejem . Może być sucha i nie zassie .
Dodano po 7 [minuty]:
Ale jak jest zbiornik u góry to tak jak pisze VCC sama powinna się zalać olejem i odpowietrzyć . Może jest uszkodzona lub zawór przelewowy otwarty . Jak ma regulację ciśnienia to może zawiesił się tłoczek i wszystko idzie w przelew .
Panowie siedziałem w garażu i nadal nie działa
Pompa wspomagania od poloneza, wcześniej zapomniałem dodać.
Co poprawiłem?
-Upewniłem się że olej sam grawitacyjnie spływa do pompy
-Sprawdzałem obroty lewo/prawo kilka razy
-Rozkręciłem ją bo już zgłupiałem że może pusta w środku, no ale wszystkie części na miejscu, simmering cały, nie wiem tylko jak bardzo ma być ta sprężyna sztywna lub jak bardzo luźno mają chodzić te blaszki.
Jeżeli olej jest w środku to musi podawać ! Może tworzy się obieg zamknięty w pompie .
Podeślij kilka w fotek.
Nawet mocno zużyta pompa hydrauliczna powinna
podać olej w tym układzie ale nie wytworzy dużego ciśnienia
i spada mocno wydajność .
Mam problem, mianowicie mam sprężarkę bodaj HS 17 od Stara, koło na niej ok. 180mm. Do tego silnik 1f 230V 2880obr/min o mocy 1,1kW z kołem pasowym o średnicy ok. 60mm, czyli przełożenie około 1:3.
Wylot ze sprężarki jest do atmosfery, obecnie nic nie jest podłączone. Obroty na niej to około 900.
Mimo tego, mam drobny problem: silnik często ma problem ze startem. Szczególnie jak chwilkę postoi nieużywany, później przy uruchamianiu silnik stoi i słychać tylko ruszenie, trzeba mu pomóc wystartować. Co ciekawe, jak później co chwilę włączam go i wyłączam, np co 30 sekund, to już bez problemu rozpędza się w sekundę.
Sprężarka jest ok, nie stawia dużego oporu.
O co tu chodzi? Silnik jest za słaby?
SIlnik ma problem z rozruchem. Styki wypalone zapewne.
Po co pchasz HS17 300ccm na 900 obr u mnie śmiga na 1500obr/m bez problemu. Nawet bez chłodzenia wymuszonego.
Na silniku mam deko większe koło jak na sprężarce.
Teraz pytanie , czy ma smarowanie pod ciśnieniem , tak jak to jest w oryginale ,
czy też rozbryzgowo i łapie mu na panewce ?? Jak ma ciężko ruszyć
niech sprawdzi najpierw , czy da się przekręcić ręcznie ?
Bo może problem tkwi w czym innym ??
Dodano po 5 [minuty]:
Ciśnienia raczej nie tworzy , bo napisał
, że z wyjścia prosto do atmosfery ,
więc może za gęsty olej , zimny jak
długo postoi , a silnik słaby na rozruchu .
Właśnie sprężarka obraca się bez problemu, czuć że jedyny opór to jej kompresja. Sprawdzę w takim razie kondensator. Założyć taki sam, czy np odrobinę większy?
Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:
Kondensator sprawdziłem, ma znamionowe ~30 uF
Może za bardzo pasek napinam?
Może za bardzo pasek napinasz ?!
Sprawdź go pod napięciem co najmniej
300 V na przebicie . Samym omomierzem
to tylko pojemność . :|
Dodano po 1 [minuty]:
Kondensator .
Ale uważaj , bo tu już nie ma żartów z napięciem .
vcc napisał:Jeszcze mi przyszła myśl pod co go podłączasz, czy bezpośrednio w gniazdko czy jakiś przedłużacz bo taki silnik na start trochę prądu potrzebuje
Mnie dziwi opis że na sprężarce jedyny opór to kompresja . W hs 17 nie powinno być żadnego oporu przy pokręcaniu ręką jeśli nie jest podłączona do butli . Tam są zaworki listwowe i nie ma mowy by były na tyle szczelne by wytwarzały opór kompresji .
30uF przy silniku 1,1kw to dziwnie mało moim zdaniem ale jak wcześniej pracował to może teraz takie robią.
Jutro nagram film jak obracam sprężarką i wrzucę zdjęcie całej konstrukcji. Instalacja jest na przewodzie 2,5mm^2, wpięty takim samym kablem (linka) z wtyczką do gniazdka
Dodano po 1 [minuty]:
To jaki dać kondensator, jak 30 to mało? Silnik nie ma osobnego uzwojenia rozruchowego z tego, co widziałem - kondensator nie jest odłączany tylko jest na stałe
Właśnie sprężarka obraca się bez problemu, czuć że jedyny opór to jej kompresja.
Niby z kąt kompresja skoro jest nie podłączona . Powinna dmuchać bez oporu .
Może na wyjściu głowicy jest jakaś zwężka ?? Zatkany króciec , może coś było przerabiane i jest zaślepione ??
Tak się kręci sprężarka, bez szczególnego oporu, ten świst to powietrze:
https://youtu.be/vPL_876xKV4
Tak miałem napięty pasek:
https://youtu.be/2YpfLjanyVY
Jak podłączę kondensator to zmierzę spadek napięcia
Dla mnie dziwnie kręci się ta sprężarka .Może nagranie zniekształca głos ale odgłos dziwny . Chyba ta rurka wychodząca z dołu sprężarki nie jest odpowietrzeniem ani zasilaniem olejem pod ciśnieniem ? Tam ma być odpływ oleju a zasilanie z boku, otwór ze śrubą chyba M10 x1