Zgadzam się, że to dobre kolumny pomimo tego, że często można spotkać się z opiniami, że są dobre na imprezy, a nie do słuchania muzyki dobrej jakości. Ja nie jestem osobą, która ma b. wybredny słuch. Wszystko zależy od tego co kto lubi. Przyznam jednak, że te czaty jakoś bardziej mi odpowiadają. Po pierwsze zajmują mniej miejsca (są wąskie i wysokie), po drugie czytałem przed zakupem informacje na ich temat i faktycznie te midwooferki, które tam są zamontowane to super sprawa jak na głośniki o tej średnicy (bas jest wystarczający i ma zupełnie inny charakter niż w kolumnach typu alton, altus). Kolumny grają jak na moje potrzeby b. dobrze i nie zamierzam się ich pozbywać, chociaż mam sentyment do konstrukcji typu alton i zakupiłem ostatnio tonsil space. Będą mi chociaż przypominać wygląd charakterystyczny dla altonów, chociaż wiadomo, że to nie to samo. Jedna kolumna nadaje się do regeneracji głośników, bo w drugiej już je wymieniono na nowe. Ja chyba do tej drugiej również kupię nowe oryginalne tonsile. Tutaj koszt jest mniejszy bo powinien się zamknąć w granicach 50 zł za gdn i 30 zł za gdm, a wówczas kolumny będą jak nowe. ewentualnie wymiana kabli, bo nic więcej nie ma raczej sensu w nich zmieniać, bo z tej konstrukcji nie da się zrobić czegoś "super", a szkoda również funduszy na zmiany, które mogłyby spowodować tylko niewielką poprawę nieadekwatną do zainwestowanych pieniędzy.