Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

President Lincoln us(s)prawnienie odbiornika

radek872 10 Sep 2007 16:10 19384 30
    radek872
    Level 2  
    Witam gdzies na forum przeczytałem ,że jest mozliwosc podrasowania odbiornika w Lincolnie przyznam ,że nieznam sie na elektronice tak dobrze zeby grzebac w tym radiu ale moze ktos mi wyjasni na czym polega takie usprawnienie co trzeba kupic jakie sa ew koszty może jakas strona internetowa gdzie jest to pokazana krok po kroku po prostu chce wiedziec co jest potrzebne jak to ma byc wykonane zeby mozna bylo to komus zlecic i myslę ,że wartp mialem okazje słuchac takiego podrasowanego Lincolna od kolegi radio na SSB ledwo co szumiał mozna było wyłapywac najodleglejsze stacje.

Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15. [hefid]
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Skoro sie nie znasz, to sie za to nie zabieraj bo popsujesz.
    Michał
    radek872
    Level 2  
    przeciez wyraznie napisałem ,że chce to komus zlecic tylko najpierw musze wiedziec co dokładnie ten ktos ma robic z tym radiem daje schemat czesci i gosc działa nie raz pracowałem na naprawde dobrym spzrecie typu Kenwood TS 2000 i róznica miedzy nim a Lincolnem była przerazając tzreba by było byc głuchych aby tego nie słyszec wiadomo ,że to nie ma co porównywac to jak syrenka i jakies Ferrari ale skoro mozna podrasowac zwykłego lincolna to czemu nie
    osmosis
    Level 11  
    witaj .
    Nie badz frajerem i nie daj sie wpuszczac w kanal .
    Zdecydowanie odradzam jakiekolwiek przerabianie i poprawianie radia fabrycznego .
    Mitem jest to ,ze jakikolwiek domorosly elektronik jest wstanie poprawic fabyke.
    Znam Lincolna i uwazam ,ze ew.ingerencja w odbiornik z wymiana US jest bardzo ryzykowna przerobka Ew ryzyko poniesiesz TY.
    radek872
    Level 2  
    czyli mam rozumiec ze jest to poza zasiegiem dobrego elektronika ?
    gilong
    Level 18  
    zalezy co rozumiesz pod stwierdzeniem dobry elektronik. jesli chodzi o faceta ktory cale dnie naprawia tv i pralki to naprawde zostaw radyjko w spokoju...
    jozefg
    radek872 wrote:
    pracowałem na naprawde dobrym spzrecie typu Kenwood TS 2000 i róznica miedzy nim a Lincolnem była przerazając
    Cosik Waść jakieś bzdury opowiadasz... :D

Porównywałem Lincolna z Kenwoodem fabrycznie nowym i różnica jest naprawdę niewielka - niuanse.

Oddaj lepiej tego Lincolna do solidnego człowieka który na odpowiednich przyrządach zestroi go i wtedy porównasz.
    radek872
    Level 2  
    Radio jest zestrojone nadaje i odbiera tak jak wszystkie nie grzebane Lincolny. Wszystkie moje radia zaraz po zakupie trafiają do fachowca który kiedys ustawiał radia do homologacji
    osmosis
    Level 11  
    A ja to mysle ,ze nastaly ciezkie czasy .
    I czasami trzeba potencjalnemu klientowi wcisnac jakis kit .
    Pracowalem kilka lat na 28 Mhz Lincolnem .I na ssb i kluczem.
    To radio jest naprawde dobre.
    Oczywiscie sam kiedys bawilem sie w strojenie radia.
    O ile jeszcze z Jacksonem jakos poszlo ( wszystko na PR) to z Lincolnem nie da sie tak łatwo.
    Bez zestawu i naprawde dużej wiedzy sie nie obejdzie.
    Z pełnym szacunkiem do umiejetnosci serwisanta ,ktory przygotowywal radia do homologacji .
    Ale..Lincoln to nie Jack ,Harry itd.
    Zupelnie inna klasa.
    I moim skromnym zdaniem ,ew klient musi liczyc sie z faktem ,ze po "naprawie" radio moze byc w gorszej kondycji jak przed.
    Wszelkie takie prezrobki moin zdaniem sa mitem obliczonym na nieswiadomego i rozochoconego klienta. Taki wszystko połknie i mozna wcisnac mu wszelki kit.
    Rownież zdecydowanie odradzam kupno radiotelefony "grzebanego".
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    mkos1
    Level 29  
    Może i fajny link ale bez zalogowania się tam niestety nic nie obejżymy.
    User removed account
    User removed account  
    SP5IT
    To zrób copy/paste
    I tak na tamtym forym sa informacje przekopiowane z innych miejsc w internecie.
    Michał
    User removed account
    User removed account  
    SP5IT
    Te informacje były publikowane w QST ponad 10 lat temu i latały na packet radio.
    Michał
    User removed account
    User removed account  
    Tede
    Level 12  
    Czy ktoś z was próbował jakiś modyfikacji opisanych powyżej?Głównie mi chodzi o pasmo przenoszenia odbiornika,bo w modulacji AM to naprawde dobrze nie wygląda w porownianiu z innymi radiami.Czy po tej przeróbce zmieni się odsłuch na wszystkich emisjach czy tylko AM?
    SP5IT
    Przeróbka wzmacniacza m/cz/ wpływa na wszystkie emisje.
    Michał

sp8gsc wrote:
    A ja tradycyjnie chiałbym poinformować - tych co tego nie wiedzą (a wydaje się, że jest ich bez liku), że używanie radiotelefonów CB po jakichkolwiek przeróbkach (nawet pokręcenie regulatorami) jest niezgodne z prawem.
    Pitolicie Hipolicie. To jest amateur transceiver a nie ceberadio. Można grzebać do woli.
    Ten, którego mam pod ręką ma:
    Pozostałe 2 mają angielską naklejkę i napis amateur transceiver.
    Michał
    pietach
    Level 22  
    Taka jest właśnie prawda - Lincoln i jego "brat" HR2510 są stworzone z myślą o paśmie 10m a pasmo 11m jest dodatkiem wpisanym w program procesora które uaktywnia się po dolutowaniu kondensatorka pomiędzy dwie nózki procka.

sq6ade
    Level 40  
    pietach wrote:
    Taka jest właśnie prawda - Lincoln i jego "brat" HR2510 są stworzone z myślą o paśmie 10m a pasmo 11m jest dodatkiem wpisanym w program procesora które uaktywnia się po dolutowaniu kondensatorka pomiędzy dwie nózki procka.

To typowe CB dla deiksmenów CB. 10m to tylko kiepski numer na przepchnięcie tego wyrobu do sprzedaży. Pewnie zaraz to wyleci do kosza ale wszyscy wiedzą o co chodzi :D

President NIE ROBI SPRZĘTU DLA KRÓTKOFALOWCÓW !

President Lincoln to jest zwykłe CB - chyba że ktoś nie przetnie zwory to może sie pałować z tym nieudanym radiem na 10m które nawet splita nie ma dla RPT na FM :D
    SP5IT
    sq6ade wrote:
    President NIE ROBI SPRZĘTU DLA KRÓTKOFALOWCÓW !
    President Lincoln to jest zwykłe CB - chyba że ktoś nie przetnie zwory to może sie pałować z tym nieudanym radiem na 10m które nawet splita nie ma dla RPT na FM :D
    Podobnie jak Kenwood, Yaesu, Icom, Realistic w których po usunięciu/dodaniu diód/zworek dzieje się dokładnie to samo. Można nadawać na 27MHz.
    Michał
    sq6ade
    Level 40  
    Nie - one nie mają zaszytego w pamięci skanalizowania kanałów CB tak jak to ma CB Lincoln. Nie mają rodżer bipa , nie mają PA ... a niektóre modele całkiem kiepsko działają w AM.
    pietach
    Level 22  
    Quote:
    chyba że ktoś nie przetnie zwory to może sie pałować z tym nieudanym radiem na 10m które nawet splita nie ma dla RPT na FM

A co można powiedzieć o RCI2950 - łapie już od 12m poprzerz CB i do 10m oraz posiada splita co można już wykorzystać do FM na 10m.

A co do Lincolna na pewno są krótkofalowcy co korzystają z tego radia na paśmie 10m w CW i SSB.
    A że zdecydowana większość tych radii jest używana w paśmie CB to już inna historia
    sq6ade
    Level 40  
    Cała ta zgraja CB produkowana pod szyldem Transceiver 10m nadaje się do jednej szufladki. Te urządzenia są produkowane głównie w USA. Są lepsze i gorsze i o ich parametrach można długo dyskutować ale wszystkie je charakteryzuje docelowy użytkownik - pirat CB.
    A teraz możecie sobie takiego na alledrogo kupić - stylizowany na flagowe CB Lincoln:
    http://www.allegro.pl/item290491716_tranceiver_10_m_28_mhz_realistic_htx_100_ssb_cw.html
    Fotka ku pamięci:
    SP5IT
    Ten realistic jest niezły, Nadawałem kiedyś z takiego. Filtr kwarcowy jeszcze ostrzejszy niz w Lincolnie, daleko lepszy encoder. M.
    tomjoan
    Level 11  
    a czy można cos zrobić z "5" w podstawie bo kiedy włącze skaner to przestawia się w "5" zamiast pozostać w zerach:|
    mpx-fm
    Level 19  
    Tede wrote:
    Czy ktoś z was próbował jakiś modyfikacji opisanych powyżej?Głównie mi chodzi o pasmo przenoszenia odbiornika,bo w modulacji AM to naprawde dobrze nie wygląda w porownianiu z innymi radiami.Czy po tej przeróbce zmieni się odsłuch na wszystkich emisjach czy tylko AM?

zauwaz ze na FM odsluch jest OK,tylko na AM jest przeokropnie meczacy na dluzsza mete,
    to wszystko dlatego ze w czesci odbiorczej AM p.cz idzie poprzez filtr kwarcowy o szerokosci 2.4 khz , ,stad taka gorzej niz telefoniczna jakosc odsluchu,
    jakosc wzmacniacza audio TDA1905 ma niewielkie znacznie.

Wprzypadku Lincolna i innych CB w ktorych niema transformatora modulacyjnego(z wyjatkiem tych, wktorych koncowka mocy jest zasialna bezposrednio z wyjscia wzm m.cz , takich ktore mialy 1W w AM , a 4 FM)
    wzmacniacz ten niema zadnego zwiazku z czescia nadawcza

W Lincolnie odsluch AM mozna poprawic tylko poprzez przemyslane pominiecie tego waskopasmowego filtru kwarcowego