Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Daewoo DTH-29G2K-100D Chassis CP-830F Nie włącza się.

zet120 10 Sep 2007 16:17 6363 11
lampy.pl
  • #1
    zet120
    Level 14  
    Witam
    Usterka na pozór wydawała się banalna i bardzo charakterystyczna dla tego chassis.
    Uszkodzony układ odchylania pionowego TDA8358J, zwarta dioda D407 (jest tylko jedna), uszkodzona dioda Zenera 33V, D368, wysadzony elektrolit C305 220uF.

    Po wymianie TV włącza się na moment, słychać WN, po czym zaczyna na przemian migać LED.
    Sprawdziłem napięcia zasilania, podstawiłem trafopowielacz, niestety bez rezultatu.

    Nie wiem czy ten TV powinien pracować na żarówce, bo mój nie pracuje.

    Ewentualne sugestie mile widziane. :D

    Pozdrawiam.
  • lampy.pl
  • #2
    pmnet
    Level 18  
    Podstaw pamięc (moze byc czysta kwestja regulacji) z podobnym przypadkiem walczyłem w tamtym tygodniu.

    Pozdrawiam
  • lampy.pl
  • #3
    zet120
    Level 14  
    Czysta pamięć podstawiona, niestety bez rezultatu.
    Jedynie częstotliwość migania diody się zmieniła.
    Może pamiętasz czy ten TV powinien pracować na żarówce podłączonej do +B?
  • #4
    zet120
    Level 14  
    No i dalej walczę z tym typem.
    W akcie desperacji wymieniłem DDP 3315 i niestety bez pozytywnych rezultatów.
    Na czystej pamięci czasami uda się wystartować i coś tam na ekranie widać, raz pozioma linia w górnej części ekranu, innym razem poświata wygląda jak typowy brak odchylania V.
    Podstawiłem kilka układów sprawdziłem chyba już wszystkie elementy wokół pionu i nic.
    Może ktoś ma jakiś pomysł co dalej.
  • #5
    Dixi68
    Level 15  
    W pierwszym poście pytasz czy ten telewizor powinien włączyc się na żarówce. Mam na stole taki ze sprawną przetwornicą i <na żarówce> działa.
  • #6
    HeniekLi
    Level 10  
    Mam podobny problem, wyeliminowałem zasilacz i elementy, które wymienił Kolega, TV nadal martwy, jedyne, co robi, to na chwilę się włącza, po czym dioda led zaczyna migać. Wysokie pojawia się na chwilę, po czym znika, brak jest impulsów sterujących ramką, jedynie na chwile, w momencie włączenia pojawiają się impulsy sterujące linią. Może ktoś miał podobny przypadek?! Coś prawdopodobnie blokuje procesor i nie pozwala mu zainicjować na stałe stanu pracy.
  • #7
    jacenty2
    Level 15  
    U mnie objawy były identyczne, uszkodzony był IC 806.
  • #8
    HeniekLi
    Level 10  
    Podstawiłem I 806 :cry:, ale bez rezultatu. W międzyczasie trafił drugi odbiornik tego samego typu z uszkodzonym trafopowielaczem. Przy sztucznym obciążeniu zachowuje się zupełnie inaczej... Żarówka świeci ciągłym światłem, napięcia są prawidłowe, na układzie odchyl. pionowego widoczne przebiegi piłokształtne. Napięcie załączające POWER wynosi 0.6V i jest cały czas obecne. W odbiorniku, który sprawia tyle problemów, pojawia się ono na chwilę, po czym spada praktycznie do zera. Zasilacz sztucznie wyzwolony, pracuje prawidłowo, jednak w dalszym ciągu brak jest sterowania ramką. Wnioskuję z tego, iż z jakiegoś powodu, procesor sterujący blokuje się i wyłącza odbiornik. Sprawidziłem także powrót odchylania H, który dociera do układu sterującego.
  • #9
    szurszcz
    Level 2  
    Cześć. Mam na stole ten sam TV. Tyle, że ja miałem uszkodzony tranzystor linii oraz diodę D414. Po wymianie TV załącza sie na moment z dziwnym terkotaniem po czym dioda miga naprzemiennie na zielono i czerwono. Zauważyłem, ze 8 noga i301(pion) ma zwarcie do masy, ale nie wiem, czy to ma tak być, czy jest on uszkodzony. Podłączyłem żarówkę i przetwornica pracuje normalnie. Nie wiem co mam zrobić dalej? Byłbym wdzięczny za pomoc.
  • #10
    HeniekLi
    Level 10  
    Do Szurszcz. Noga numer 8 to wyjście korekcji, nie powinno mieć zwarcia do masy, jeżeli diody w modulatorze są sprawne. Nogę należy wyizolować i zmierzyć rezystancję do masy. Jeśli nadal będzie mała, układ odchyl V do wymiany. Dioda D414 jest w układzie ABL, co może sugerować uszkodzenie trafopowielacza.
  • #11
    szurszcz
    Level 2  
    Do HeniekLi. Bardzo jestem wdzięczny. Obydwie diagnozy były trafne. Pion był padnięty 100%, a po podmianie trafo, tv ruszył i jest bez zarzutów. Wielkie dzięki.
  • #12
    zbynio-woj
    Level 10  
    Podpinam się do tematu,zet120 miałem ten sam kłopot po odcięciu drivera od H przetwornica działa na żarówkę,przyczyna uwalone cewki na odchylaniu H.Po wymianie eureka TV pracuje.