ściągnij mpTool. I wykonaj reset softu. Jak nie pomoże możliwe że elektronika padła w drukarce a nie w tuszu i dlatego nie może wykryć żadnego tuszu. Pozdrawiam
Błąd E5 to nie tylko problem z pojemnikami miałem przypadek że wyświetłał się E5 a tak naprawdę ciężko jeździła karetka z tuszami smarowanie prowadnicy rozwiązało problem.
Mam identyczny problem wiec nie będę zakładał nowego tematu.
Po wymianie tuszy wyskoczył błąd E5. Robiłem reset MOTool, tusze pokazuje napełnione na 100%. Na komputerze pojawia się komunikat o nierozpoznanych pojemnikach na tusz. Niby wydaje się, że wymiana na oryginalne tusze pomoże, jednak po tych postach widzę, że powód może być inny. Bo dlaczego ten błąd nie pozwala skanować jeśli dotyczy tylko tuszy? Jeśli brak tuszy nie pozwala na skanowanie to ta drukarka nadaje się do kosza! Karetka jeździ gładko. Co sądzicie, ryzykować i kupić drogie oryginalne tusze?
To jest urządzenie wielofunkcyjne, jeżeli wyświetlany jest jakiś błąd to blokowane jest całe urządzenie i skanowanie również nie działa.
Ja na twoim miejscu zaczął bym od zainstalowania "starych tuszy" czyli tych na których działało urządzenie przed wymianą, jeżeli na nich nie będzie błędu E05 to znaczy że uszkodzony jest któryś z tuszy który zakupiłeś i należy go reklamować u sprzedawcy.
Podłączam się do tematu bo nie chcę zakładać nowego.
A więc tak u mnie sytuacja ma się tak jakieś 3 lata temu w niewyjaśnionych okolicznościach drukarka przestała działać (błąd E3 - zacięcie papieru) próbowałem coś zrobić ale nie wyszło. Teraz jest mi potrzebny skaner a mimo że problem jest z drukarką to skaner i tak jest blokowany.
A więc wczoraj rozebrałem drukarkę i przeciągnąłem "ręcznie" papier przez rolki i o dziwo razem z papierem wyleciała z miejsca gzie jest czujnik papieru żyletka tak żyletka! a wiec to był problem rzekomego zaciętego papieru.
złożyłem wszystko włączam i nie ma już błędu zaciętego papieru ale błąd E5 - problem z tuszem i miga kontrolka C (B nie świeci) a więc problem najprawdopodobniej z kolorowym tuszem. Tusz jest mi nie potrzebny aktualnie z powodu takiego że po prostu potrzebuje tylko skanera. pojemniki na tusz obydwa są oryginalne od nowości działały (być może puste ale to chyba nie spowodowało by błędu ???)
Macie jakieś pomysły ? jak rozwiązać ten problem ? bez kupowania nowym pojemników gdyż są mi nie potrzebne bo drukarkę mam inną sprawną ale bez skanera.
--------------------------------------------------------
EDIT:
Przypomniało mi się coś jeszcze nie wiem czy to ważne ale Tusz podczas przesuwania się jeździ po takiej białej szynie która ma 2 rzędy takich nie wiem jak to nazwać zębatek zamocowanych na takiej jakby ośce ze sprężynek jest ich tam pewnie z 16-20 ale jedno miejsce jest puste i nie ma tej "zębatki" nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.