Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nagrywarka DVD Manta 012 Emperor Recorder - napęd

majsterkepka 12 Sep 2007 01:15 5394 3
Renex
    majsterkepka
    Level 1  
    Prosze o pomoc jezeli ktokolwiek cos moze podpowiedziec.
    Mam nagrywarke DVD Manta 012 Emperor Recorder w ktorej padl mi naped. Byl w niej DRL-200, nikt nigdzie nie ma takiego napedu. Wiem ze pasuje tez od nowych modeli naped BDR-L08 ale tez nikt nigdzie nie ma.
    Probowalem wstawic zwykly z kompa nagrywarke LG GSA- H10N. Odtwarza plyty bez problemow ale nie chce nagrywac na DVD+R. Na DVD+RW nagrywa ale bardzo dziwnie, tak jakby rwal sie obraz.
    Moze ktos z was wie jaki naped do nagrywania wstawic zeby to dzialalo. Nie wiem moze cos ja zle zrobilem.
    Jeszcze jedno - udalo mnie sie dostac naped DRL-200 taki jak padl ale okazalo sie, ze laser swieci ale nie czyta plyt, pomimo ze chodzi 2-3 minuty to na koniec pokazuje no disc. Moze ze 2 razy na 500 udalo mu sie cos odtworzyc.
    Bede wdzieczny za kazda pomoc.
  • Renex
    SONIK1
    Level 24  
    Zadzwoń do: Manta Serwis Centralny
    (22) 332 34 53
    lub (22) 332 34 52 ul. Matuszewska 14
  • Renex
    michulus
    Level 9  
    Chcialbym nieco odswiezyc ten temat i podzielic sie moimi doswiadczeniami. Przy okazji jesli ktos moze cos podpowiedziec bede bardzo wdzieczny.

W moim 012 Emperor Recorder wymienilem oryginalny naped DRL-200 na LG GSA-H55N (ten z secure-disk). Odtwarzanie i nagrwyanie dzialalo bez zarzutu przez dwa lata, az do momentu kiedy emperor zaczal sie zawieszac podczas odtwarzania jakiegolwiek filmu. Jedyne co mozna bylo zrobic po zwisie o twardy reset poprzez wyciganiecie wtyczki z kontaktu.

Nie bawiac sie w zadne analizy elektroniczne (moj blad!) postanowilem wyczyscic naped plyta czyszczca. Zabieg ten spowodowal ze naped calkowicie przestal czytac plyty :)

Postanowilem zakupic nowy naped. Niestety GSA-H55N trudno juz dostac wiec poszukalem czegos zastepczego. Udalo mi sie dostac LG GH24NS50, ktory jest napedem SATA. Aby go podlaczyc uzylem przejsciowki IDE to SATA. Naped odtwarza plyty wszelkich typow ale zawiesza sie po jakims czasie. Dzieje sie to znacznie czesciej niz z w przypadku poprzedniego modelu LG, ktory uzywalem.

Domyslam sie, ze problem zawieszania sie napedu lezy gdzie indziej (zasilacz ?). Czy zechcialby ktos mi podpowiedziec co mam sprawdzic?

Ponadto - czy istnieje ewentualnie jakas metoda naprawy napedu GSA-H55N ?
    michulus
    Level 9  
    Witam.

Sprawdzilem napiecia na zasilaczu i nie zauwazylem niczego niepokojacego.

Kontrolnie posmarowalem fluxem pcb zasialcza i poprawilem luty.

Pomoglo - manta z nowym napedem LG GH24NS50 smiga az milo !!!.

Modul zasilacza obfotografowalem dla potomonosci.

Wszystko w tym watku: Link