Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio samochodowe jako mini-wzmacniacz?

LeniVietz 13 Sep 2007 00:21 5584 13
    LeniVietz
    Level 16  
    Na początku chciałem uprzedzić, że nie jestem dobrze zaznajomiony z elektroniką.

Podczas przegrzebywania piwnicy znalazłem dwa stare radia samochodowe, z którymi postanowiłem coś zrobić. Jedno stało się napędem kasetowym i radioodbiornikiem do kompa (zasilane z zasilacza komputerowego, a sygnał wyjściowy z radia idzie do wejścia aux w karcie dźwiękowej i wszystko ładnie działa).

Z drugiego radia chciałem zrobić mini wzmacniacz.
    Zacząłem od odlutowania (od głowicy odczytującej kasetę) kabli, które połączyłem z wtyczką mini-jack.
    Po uruchomieniu urządzenia (do zasilania posłużył stary komputerowy zasilacz AT dający prąd 12V 8A) i podłączeniu do komputera urządzenie działało lecz nie do końca po mojej myśli - słychać bardzo silne zakłócenia. Gdy sprawdzałem wcześniej radio puszczając kasetę na głośnikach od zepsutej wieży (3,2 Ohm, moc: 2,5W, 3,5W max) i puściłem muzykę okazało się, że działa bez problemu i zakłóceń.
    Co można zrobić, żeby wyeliminować te zakłócenia?

Radio: Elite 2400
    Dane techniczne radia (wszystko, co jest na obudowie oprócz częstotliwości odbieranych fal):
    Cassette Car Stereo Player
    Power Supply: 12V DC
    Polarity: Negative Ground
    Transistor: 6-Transistor
    IC: 4ICs
    (Made in Japan)

Dane głośników:
    AUDIOVOX
    ID-35
    3.7oz ceramic magnet
    input rating 5 Watts
    Impendance: 8 Ohms
    Frequency response: 120-10.000 Hz

Głośniki są kiepskiej jakości ale bardziej mi zależy na tym, żeby ten "wzmacniacz" działał jako sprzęt awaryjny i jako sprzęt na różne wyjazdy.
    olaf x
    Level 33  
    podales duzy sygnal z minijacka rzedu setek milivoltow na wejscie po odlutowanej glowicy gdzie powinien byc sygnal rzedu 1 milivolta i jest potezne przesterowanie sprzetu. taki sygnal wpuszcza sie na potencjometr z pominieciem calego przedwzmacniacza od glowicy do potencjometru
    LeniVietz
    Level 16  
    Można prosić trochę jaśniej? Rozumiem, że sygnał jest za mocny ale nie rozumiem, co należy zrobić, by miało szanse działać. Na czym ma polegać to przesterowanie?
    Tomas20
    Level 15  
    Jeżeli podłączyłeś sygnał rzędy kilkuset mV do wejścia przedwzmacniacza magnetofonowego o czułości kilku mV to się nie dziw, że jest przestrowanie. Puść sygnał przez jakiś dzielnik a najlepiej to pomiń ten przedwzmacniacz.Domyślam się, że preamp jest na scalaku, zobacz jakie ma wyprowadzenia i podłącz się w odpowiednie.
    LeniVietz
    Level 16  
    Quote:
    Puść sygnał przez jakiś dzielnik a najlepiej to pomiń ten przedwzmacniacz.Domyślam się, że preamp jest na scalaku, zobacz jakie ma wyprowadzenia i podłącz się w odpowiednie.

Można trochę jaśniej dla kogoś, kto dotychczas z elektroniką miał niewiele wspólnego?

Mogę zrobić zdjęcie (zdjęcia) tego radia i wrzucić na jakiś serwer.
    ion-tichy
    Level 31  
    jeśli radio ma zwykły potencjometr do regulacji siły podepnij sygnał z minjacka na potencjometr.
    jeśli jest to sterowanie na klawiszach typu +/- to trzeba szukać wejścia sygnału za przedwzmacniaczem (kondensatory elektrolityczne np 1 uF)
    inna opcja to zakup taśmy adaptera z wyjściem na mały jack (ostatnio dość popularny sposób na słuchanie z MP3 poprzez kasetowy odtwarzacz - jakieś 15 zł w MM)
    puszak
    Level 28  
    podaj oznaczenia ukladow scalonych tego radia ( czarne prostokaty ktore maja sporo wyprowadzen)
    jesli jest to mozliwe to zrob zdjecie srodka radia
    LeniVietz
    Level 16  
    Zdjęcia radia:

1. Widok ogólny z przodu:
    [img=http://img440.imageshack.us/img440/5493/1zprzodupt3.th.jpg]

2. Widok całego radia z góry:
    [img=http://img410.imageshack.us/img410/7942/2zgoryql1.th.jpg]

3. Widok okolicy odlutowanych kabelków i podłączonego kabla z mini-jack'iem:
    [img=http://img240.imageshack.us/img240/3862/3kabeloe9.th.jpg]

Quote:
    inna opcja to zakup taśmy adaptera z wyjściem na mały jack (ostatnio dość popularny sposób na słuchanie z MP3 poprzez kasetowy odtwarzacz - jakieś 15 zł w MM)

Pisałem już na początku, że to dość stare radio i nie ma nawet funkcji przerzucenia kasety na drugą stronę więc kaseta-adapter nie wchodzi w grę (z jednej strony ma kabelek więc jeśli się nie mylę to po słuchaniu przez jakiś czas musiałbym przewijać).

Potencjometr (a właściwie trzy - jeden do regulacji głośności, drugi do ustawiania balansu prawy/lewy kanał, a trzeci do regulacji tonów są 'na linii' sygnału z mini-jack'a.

Dodano po 9 [minuty]:

Układ scalony, do którego jest bezproblemowo dostępny ma oznaczenia: "NEC UPC1026C", a obok: "K9Z54L"

Drugi, trochę schowany ma oznaczenia: "LA4430 D2".
    ion-tichy
    Level 31  
    kaseta adapter to atrapa kasety z wbudowaną głowicą. głowica dotyka głowicy w magnetofonie i już. Brak autorewersu nie jest tu problemem ona po prostu będzie tam na stałe wciśnięta a radio w trybie play i już. Nic nie trzeba przewijać.
    A tu sprawa prosta podłącz się pod potencjometr siły głosu i już
    LeniVietz
    Level 16  
    Przyznaję się do pomyłki wynikającej z braku wiedzy na temat kasety-adaptera.
    Wolałbym mimo wszystko podłączyć sygnał bezpośrednio nie przez to urządzenie i odtwarzacz kaset z radia, bo jakość tego radioodtwarzacza jest co najwyżej przeciętna.

Czy może dałoby coś znaczne osłabienie sygnału (np. przez zamontowanie wysokooporowego rezystora)? Jeśli tak to jakiego rzędu powinien być ten opór?

Dodano po 3 [minuty]:

Quote:
    A tu sprawa prosta podłącz się pod potencjometr siły głosu i już

W sensie kable od mini-jacka przylutować bezpośrednio do tego potencjometru?
    Jeszcze muszę jakoś wybadać, w jakiej kolejności są te potencjometry umieszczone, bo nie chcę żadnego z nich pominąć.
    puszak
    Level 28  
    wez jakis sygnal(komp, mp3) polataj sygnalem po tym potencjometrze (te cos do krecenia) musisz podlaczyc mase sygnalu na obudowe radia a drugim przewodem podotykaj na potencjometrze od ustawiania głośności
    ion-tichy
    Level 31  
    widząc ten potencjometr to są tam trzy sekcje, prawdopodobnie miejsce do podłączenia to ostatnia sekcja. Ale tak jak przedmówca podpowiada spróbuj doprowadzić sygnał na ten potencjometr metodą prób, najlepiej przez mały kondensator i znajdziesz miejsce w którym zagra. można również dotykać palcem poszczególne miejsca potencjometru i nasłuchiwać w głośniku "buczenia"
    Tomas20
    Level 15  
    Czy będziesz używał radia czy ma to być tylko sam wzmacniacz.
    LeniVietz
    Level 16  
    Jeszcze nie bawiłem się ze sprawdzaniem potencjometru i niewykluczone, że do wtorku ciężko mi będzie czas na to znaleźć.

Tomas20: Będzie to służyło tylko jako wzmacniacz. Radio mi zupełnie nie jest potrzebne, tym bardziej, że jak sprawdzałem przedwczoraj odbiera tylko jedną stację i w dodatku bardzo słabo.