Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Whirlpool ADG 759 - błąd F2 a nie ma wycieku

13 Wrz 2007 21:07 21265 8
  • Poziom 2  
    Witam Wszystkich i zwracam się z prośbą o pomoc.
    Mam następujący problem z zmywarką Whirlpool ADG 759:
    po ok. 1-1,5 godzinie od włączenia (program eco trwa ok. 2 godz.) zmywarka zatrzymuje się. Co kilka sekund wydaje 2-krotny sygnał dzwiękowy i próbuje uruchomić pompę. Po otwarciu (normalnie panel jest schowany) nie ma żadnej sygnalizacji na panelu i sygnał dźwiękowy też zanika. Czasami na dnie zostaje woda, a czasami nie. Nie pomaga włączenie innego programu, czy wł/wył zasilania. Z postów na forum wynika, że to wyciek wody, ale odkręciłem obudowę i nic nie zauważyłem - sucho.
    Dopiero na następny dzień działa normalnie, tzn. 2-3 mycia i problem powraca.
    W serwisie powiedzieli mi że to awaria programatora i nadaje się do wymiany. Koszt 700-800zł.
    Jakie jest Wasze zdanie?

    pozdrawiam
    Piotr

    ps. czy przyczyną może być to, że jakieś 2 tygodnie temu włożyłem do zmywania b. brudne naczynia bez spłukania? Bo to jedyna przyczyna jaka mi przychodzi do głowy. Aha, zmywarka ma ok. 3 lat i śmiga codziennie przynajmniej jeden raz.
  • Poziom 22  
    Cześć!
    Sprawdź pływak aqua stopu (taki styropian na dnie zmywarki) oraz przewody idące do niego, może jakiś z przewodów nie kontaktuje i trzeba styki poprawić, albo przewód się załamał przy przejściu przez drzwi do programatora. Chociaż objawy wskazuje na typowy wyciek, ponieważ jak sam napisałeś zmywarka włącza się po kilku dniach czyli jak woda odparuje, upewnij się czy aby na pewno niema wycieku.
  • Poziom 16  
    sprawdz cisnieniowy wylacznik od spodu za rura od elementu grzewczego... w srodku jest za filtrem po prawej stronie obok sensora temperatury (czarne kratkowane koleczko srednicy 3 cm) Wyczyscic i ewentualnie poprawic kontakt na wtyczce.

    demontuje sie go delikatnie podnoszac zatrzask i przekrecajac w kierunku przeciwnym do wskazowek zegara o jakies 90 stopni. mozna tez zdemontowac element grzewczy ale wtedy trzeba sie zaopatrzyc w klamry mocujace do ponownego zamontowania grzalki.
  • Poziom 22  
    Whirpool_Fcuker napisał:
    sprawdz cisnieniowy wylacznik od spodu za rura od elementu grzewczego... w srodku jest za filtrem po prawej stronie obok sensora temperatury (czarne kratkowane koleczko srednicy 3 cm) Wyczyscic i ewentualnie poprawic kontakt na wtyczce.

    demontuje sie go delikatnie podnoszac zatrzask i przekrecajac w kierunku przeciwnym do wskazowek zegara o jakies 90 stopni. mozna tez zdemontowac element grzewczy ale wtedy trzeba sie zaopatrzyc w klamry mocujace do ponownego zamontowania grzalki.


    Cześć!
    Nie pomyliłeś sobie zmywarek??
    w tej zmywarce jest klasyczny hydrostat z wężykiem.
  • Poziom 16  
    bronek1806 napisał:

    Cześć!
    Nie pomyliłeś sobie zmywarek??
    w tej zmywarce jest klasyczny hydrostat z wężykiem.


    racja dzialanie na pamiec :D a pamiec mam dobra ale krotka... tak czy siak sprawdzic trzeba hydrostacik... dmuchajac do wezyka najlepiej przedmuchac w obie strony :D a tu servisowka:

    http://artm.pl/759.pdf

    przepraszam za zamieszanie...
    no i bonusik:
    http://artm.pl/ciekawostka.htm
    dla nieznajacych zulugula rozwiazaniem problemu jest zwykly kwasek cytrynowy.
  • Poziom 2  
    Witam ponownie,
    dziękuję Wszystkim za pomoc i zainteresowanie. Niestety zmywara dalej nie działa :(
    Przedmuchałem hydrostat (tzn. tak mi się wydaje że to był hydrostat. na rysunkach serwisowych wężyk oznaczony jako 7833) ale to nic nie pomogło. Przy dmuchaniu słychać jak się załącza.
    Pływak od zalania też sprawdzałem. Jak go podniosę to załącza się pompa.

    Uruchomiłem self-test (str. 12 w serwisówce) i wszystko chodzi ok do kroku nr 7. To znaczy po przejściu z 6 do siedem pojawia się problem jak już opisywałem, czyli 2 razy pipczenie i próba załączenia pompy co jakieś 2 sekundy. Dalej nie idzie. Nie można zmienić na następny krok przyciskiem. Nie pomaga też podniesienie pływaka i ręczne wypompowanie wody. :(

    Jak myślicie co to może być?? Próbować jeszcze samemu, czy wieźć sprzęt do serwisu i niech wymieniają programator?

    pozdrawiam
    Piotr

    Dodano po 11 [minuty]:

    Aha, jeszcze jedno. Przez cały weekend zmywary nie dało się uruchomić, więc to raczej na pewno nie wyciek.

    Poza tym w self-teście nie "zdaje" 3 kroku - nie otwiera się pojemnik na proszek....

    pozdr.
  • Poziom 22  
    Cześć!
    Na końcu szóstego kroku zmywarka powinna być pusta (wylana woda), musisz rozebrać moduł i sprawdzić czy nie ma zimnych lutów, a w szczególności przy triaku od pompy spustowej, oraz po doginaj wsuwki przewodów przy programatorze tak aby był dobry styk elektryczny. Może przy okazji załatwisz problem nie otwierającego się dozownika proszku.
  • Poziom 2  
    Witam ponownie.
    Zmywarka trafiła w końcu do warsztatu. Niestety potwierdzili opinię serwisu, że do wymiany jest programator. Koszt 600-700 zł. :(
    Teraz sie zastanawiam, czy decydować się na naprawę (gwarancja 6m-cy) czy dołożyć drugie tyle i kupić coś nowego z 2-3 letnią gwarancją... A może kupić to:
    Haier DW 9AFM

    Zmywarka Whirlpool ADG 759 - błąd F2 a nie ma wycieku

    pozdrawiam
    Piotr
  • Poziom 1