Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Na jakim napięciu pracuje to radio?

BartekWB 14 Sep 2007 18:26 1697 9
    BartekWB
    Level 27  
    Witam
    Znalazłem zabytkowe radio, chciałbym je uruchomić, jednak nie wiem jakie zasilanie mam mu podać.Jeśli ktokolwiek wie coś o tym radiu niech piszę.

O to to radio.
    http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=822
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    A to ci zagadka .

Fajnie jest to radio opisane MONO. Tak jakby w tych latach była już Kwadrofonia , że o Stereo nie wspomnę.

Przykro mi ale ja nie podpowiem.

Mimo wszystko , życzę udanej zabawy i uruchomienia Monofonicznego Dziadka.

Pozdrawiam.
    yes2mike
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Skleroza nie boli, ale kiedyś odpalałem takie radio napięciem 3V.
    Tylko pamiętaj, ze przy takim napięciu "Turysta" jest dość pazerny ;)
    BartekWB
    Level 27  
    Spróbuję, jak narazie będe go zasilał z najprostrzego transformatorka, takiego z rynku, jak odpali będe się zastanawiał co dalej. Efekty opiszę tutaj.
    piter
    Level 14  
    Napisz co to za lampy,może napięcie żarzenia coś wskaże.W radiach z tamtych lat,połączone szeregowo żarzenia zasilano z sieci 220V,ograniczając prąd rezystorem dużej mocy.Chyba,że jest to wersja "namiotowa" zasilana napięciem 12V.Ten transformator to chyba głośnikowy-wskazywałby na wyższe napięcia zasilania.
    Grzegorz Wasylów
    Level 10  
    Trafiłem na ten temat, bo szukam schematu, lub informacji o połączeniach cewek w takim właśnie radioodbiorniku. Od kilku miesięcy mam takie radio, ale ktoś nieumiejętny pogrzebał w nim rozłączając i rozrywając cewki obwodu wejściowego i heterodyny. Trudność polega na tym, że radio to o nazwie TURYSTA wyrabiane było przez Spółdzielnię Rzemieślniczą w Poznaniu i nie jest popularne. Powstało ono na bazie lampowo-bateryjnego Pioniera, ale ma uproszczony stopień wejściowy - tylko zakres fal długich i średnich i zastosowaną wewnętrzną antenę ramową. Odbiornik zasilany był dwoma napięciami: żarzenie lamp połączonych równolegle napięciem 1,5V /baterie typu R20/, oraz anodowe 67,5V /pakietowe, specjalne baterie dostępne w latach 50 i 60 ub.wieku/. Mój odbiornik ma uruchomiony wzmacniacz mocy i ożywione stopnie pośredniej częstotliwości. Niestety bez schematu, lub opisu (ewentualnie zdjęć) nie uda mi się odtworzyć połączeń obwodów wejściowych i heterodyny zamontowanych na przełączniku zakresów.
    Mam więc prośbę do Bartek WB lub każdego kto mógłby pomóc w opisie tych połączeń.