Trafiłem na ten temat, bo szukam schematu, lub informacji o połączeniach cewek w takim właśnie radioodbiorniku. Od kilku miesięcy mam takie radio, ale ktoś nieumiejętny pogrzebał w nim rozłączając i rozrywając cewki obwodu wejściowego i heterodyny. Trudność polega na tym, że radio to o nazwie TURYSTA wyrabiane było przez Spółdzielnię Rzemieślniczą w Poznaniu i nie jest popularne. Powstało ono na bazie lampowo-bateryjnego Pioniera, ale ma uproszczony stopień wejściowy - tylko zakres fal długich i średnich i zastosowaną wewnętrzną antenę ramową. Odbiornik zasilany był dwoma napięciami: żarzenie lamp połączonych równolegle napięciem 1,5V /baterie typu R20/, oraz anodowe 67,5V /pakietowe, specjalne baterie dostępne w latach 50 i 60 ub.wieku/. Mój odbiornik ma uruchomiony wzmacniacz mocy i ożywione stopnie pośredniej częstotliwości. Niestety bez schematu, lub opisu (ewentualnie zdjęć) nie uda mi się odtworzyć połączeń obwodów wejściowych i heterodyny zamontowanych na przełączniku zakresów.
Mam więc prośbę do Bartek WB lub każdego kto mógłby pomóc w opisie tych połączeń.