logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabytkowe radio - jakie zasilanie dla modelu z oldradio.pl nr 822?

BartekWB 14 Wrz 2007 18:26 1928 9
REKLAMA
  • #1 4283301
    BartekWB
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Witam
    Znalazłem zabytkowe radio, chciałbym je uruchomić, jednak nie wiem jakie zasilanie mam mu podać.Jeśli ktokolwiek wie coś o tym radiu niech piszę.

O to to radio.
    http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=822
  • REKLAMA
  • #2 4283321
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    A to ci zagadka .

Fajnie jest to radio opisane MONO. Tak jakby w tych latach była już Kwadrofonia , że o Stereo nie wspomnę.

Przykro mi ale ja nie podpowiem.

Mimo wszystko , życzę udanej zabawy i uruchomienia Monofonicznego Dziadka.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4283341
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 320
    Skleroza nie boli, ale kiedyś odpalałem takie radio napięciem 3V.
    Tylko pamiętaj, ze przy takim napięciu "Turysta" jest dość pazerny ;)
  • REKLAMA
  • #4 4283361
    BartekWB
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Spróbuję, jak narazie będe go zasilał z najprostrzego transformatorka, takiego z rynku, jak odpali będe się zastanawiał co dalej. Efekty opiszę tutaj.
  • #5 4283366
    piter
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    Napisz co to za lampy,może napięcie żarzenia coś wskaże.W radiach z tamtych lat,połączone szeregowo żarzenia zasilano z sieci 220V,ograniczając prąd rezystorem dużej mocy.Chyba,że jest to wersja "namiotowa" zasilana napięciem 12V.Ten transformator to chyba głośnikowy-wskazywałby na wyższe napięcia zasilania.
  • REKLAMA
  • #10 6293744
    Grzegorz Wasylów
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Trafiłem na ten temat, bo szukam schematu, lub informacji o połączeniach cewek w takim właśnie radioodbiorniku. Od kilku miesięcy mam takie radio, ale ktoś nieumiejętny pogrzebał w nim rozłączając i rozrywając cewki obwodu wejściowego i heterodyny. Trudność polega na tym, że radio to o nazwie TURYSTA wyrabiane było przez Spółdzielnię Rzemieślniczą w Poznaniu i nie jest popularne. Powstało ono na bazie lampowo-bateryjnego Pioniera, ale ma uproszczony stopień wejściowy - tylko zakres fal długich i średnich i zastosowaną wewnętrzną antenę ramową. Odbiornik zasilany był dwoma napięciami: żarzenie lamp połączonych równolegle napięciem 1,5V /baterie typu R20/, oraz anodowe 67,5V /pakietowe, specjalne baterie dostępne w latach 50 i 60 ub.wieku/. Mój odbiornik ma uruchomiony wzmacniacz mocy i ożywione stopnie pośredniej częstotliwości. Niestety bez schematu, lub opisu (ewentualnie zdjęć) nie uda mi się odtworzyć połączeń obwodów wejściowych i heterodyny zamontowanych na przełączniku zakresów.
    Mam więc prośbę do Bartek WB lub każdego kto mógłby pomóc w opisie tych połączeń.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasilania zabytkowego radia model nr 822 z oldradio.pl, nazwanego "Turysta". Radio jest lampowe, z lampami takimi jak 1R5T, 1T4T, 1S5T, 3S4T, podobne do radia "Szarotka". Zasilanie lamp żarzeniowych w tego typu odbiornikach z lat 50. i 60. zwykle odbywało się z baterii 1,5V (np. R20) połączonych równolegle, natomiast bateria anodowa dostarczała napięcie około 67,5V. W niektórych modelach żarzenie lamp było zasilane bezpośrednio z sieci 220V przez rezystor dużej mocy, a w innych wersjach stosowano zasilanie 12V. Radio "Turysta" ma uproszczony stopień wejściowy z zakresem fal długich i średnich oraz wewnętrzną antenę ramową. Próby zasilania napięciem 3V były podejmowane, jednak radio jest dość prądożerne. Brak jest dostępnego schematu lub pełnej dokumentacji, co utrudnia odtworzenie połączeń cewek obwodu wejściowego i heterodyny. Wskazano, że do uruchomienia najlepiej użyć prostego transformatora i stopniowo dobierać parametry zasilania, obserwując efekty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA