Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Drgania sprzetu a laser w Technicsie SA-EH550

aro333 16 Nov 2003 23:53 2993 7
    aro333
    Level 15  
    Jest sobie sprzet jak w temacie.Niby wszystko dziala spoko jednak przy nawet malych drganiach nastepuje przeskakiwanie czytnika plyty CD.Na dzien dobry wyczyscilem laser ale efekt jest taki sam.Nie wiem dalej czy czepiac sie lasera (moze traci swoja moc) czy ukladu mechanicznego tlumiacego drgania (gumki + sprezynki).Akurat sprzet jest moich rodzicow i tak nie fortunnie maja ustwione glosniki iz ich drgania powoduja przeskakiwanie kompaktu.Fakt jest jeden ze wczesniej nie byl az tak czuly na wstrzasy jak teraz . Ja chyba sklanialbym sie do lasera (jego ciut slabsza moc powoduje zmniejszenie zdolnosci trzymania sciezki)albo moze cos z drganiami samej plyty?Jeszcze nie mialem takiego przypadku.
    KB
    Level 25  
    Myślę, że powinieneś się rozejrzeć za nowym czytnikiem laserowym...
    PKLab
    Level 16  
    witam,
    w tych wieżyczkach są stosowane napędy rae 011 lub rae 013 i muszę przyznać , że głowice laserowe w nich stosowane są bardzo trwałe. moim zdaniem Twój problem to silnik spindle( ten co kręci płytą). można to łatwo sprawdzić demontując go z głownego chassis napędu i podłączając do 2-3v zasilacza . jeżeli po pochyleniu go na bok słuchać wyraźne brz ęczenie to sinlik jest do wymiany. niestety trochę trudno go zdobyć . polecam jego demontaż z chasis laserowego firmy sanyo sf90 lub91 ale nie tego silnika spindle tylko sleed (tego który w napędzie sanyo przesuwa laser) jest on identyczny jak spindle w technicsie. a i jeszcze jedna uwaga podczas demonteżu talerzyka na którym leży płyta w technicsie musisz zachować ostrożnośc aby go nie połamać (jest dość delikatny)
    aro333
    Level 15  
    ok dzieki , sprawdze to.Mam pytanko dotyczace tego silnika-tuleja sie w nim wyrabia czy jakies lozysko ze zaczyna tak swirowac ?
    madzia32
    Level 13  
    witam posiada ktos moze schemat owego segmentu wiezy technics czyli wzmacniacza z radiem jak w temacie sa-eh550
    aro333
    Level 15  
    Mam pdf o takim oznaczeniu , widze za raz na pierwszej stronce glowice FM wiec to chyba ten blok.Podaj maila to wysle Tobie na skrzynke , plik ma 1,5mb 22 strony w pdf
    madzia32
    Level 13  
    witam aro333 mój email to maciekbazyl(malpa)go2.pl lub maciekbaz1(malpa)op.pl jak mi go podeslesz bede bardzo wdzieczny wiec czekam na pdfa pozdro

Dodano po 59 [minuty]:

kolego aro333 wielkie dzieki za schemat i mam jeszcze pytanko czy sam amplituner bedzie działął bez reszty zestawu????i co moze byc ze po załaczeniu swieci sie dioda standby i sie nie włacza i nic sie nie swieci czy to moze byc wina procka LC...???
    tik_tak
    Level 36  
    Sam amplituner nie będzie działał bez SH-EH550 - w korektorze jest cały blok regulacji głośności,przedwzmacniacze i selektory wejść.Bez niego amplituner także się nie włączy.