Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Mastercook PF2-400 - Nie wypuszcza wody

szybcia 15 Sep 2007 16:49 10876 6
    szybcia
    Level 2  
    Witam serdecznie,

Na początku zaznaczę, że jestem kompletnie nie obyta w takich tematach. Gdybym była, być może funkcja Szukaj mogłaby mi pomóc, niestety tematy, które znalazłam, a dokładniej odpowiedzi są dla mnie taką samą czarną magią jak sam problem.

A problem jest prosty. Pralka pierze, pobiera wodę, ale jej nie wypuszcza. Pierwsza moja myśl, to zapchany filtr. Mieszkam w wynajętym mieszkaniu, instrukcji do pralki nie mam, przyznam, że samo znalezienie go sprawiło im problem (trzeba cały dolny panel pralki odczepić siłą :)).

Odkręciłam to co znalazłam pod panelem, ale okazało się, że to nie jest sam filtr, a jedynie zatyczka. Oczywiście wylało się stamtąd trochę wody. W środku, na tyle głęboko, że palcami ledwo sięgam znajduje się jakiś nazwę to kołowrotek z czterema łopatkami. W ten kołowrotek zaplątane były dwie gumki recepturki. Jedną udało mi się wyjąć, druga jest chyba tak wplątana, że trzeba by było to rozkręcić, albo urwać. Problem w tym, że ja nie wiem, czy one powinny tam być, czy nie :)
    Oczywiście nic filtropodobnego nie znalazłam.
    Generalnie jak włączyłam płukanie z nie zamkniętą tą dziurą to polała się woda na podłogę. Jak zatkałam to woda normalnie pobierana jest do pralki, z czego wnoszę, że sam kołowrotek nie trzyma tej wody. Jak włączę wypuszczenie wody, nic się nie dzieje. Przy odwirowaniu bęben się kręci, ale woda stoi.

Przyznam, że przyda mi się bardzo konkretna porada, albo najlepiej pomoc. Dzwoniłam do jakiś serwisów, ale nikt nie odbiera. Mam obawy, że problem jest błahy zupełnie, ale że się nie znam, to nie wiem co robić, a serwis może mnie trochę osuszyć z pieniędzy ;)

Mieszkam na Ochocie, skrzyżowanie Grójeckiej i Bitwy Warszawskiej.
    Bardzo proszę o porady albo informacje gdzie w pobliżu znajdę pomoc.
    Z góry bardzo dziękuję.
    Whirpool_Fcuker
    Level 16  
    ten "kolowrotek" to wlasnie pompa. Jesli sie nie obraca niestety nie oprozni wody... wytnij ta druga recepturke i jesli przypadkiem cewki sie juz nie spalily to pompa powinna zaczac pracowac normalnie i nie sprawiac wiecej problemow.
    szybcia
    Level 2  
    Dzięki wielkie.
    Niestety, jak włączę program usunięcie wody, to jest cisza.
    Rozumiem, że cewki albo coś innego zdążyło się spalić :>

W jakich granicach może wahać się koszt naprawy? I ponawiam prośbę o namiary na kogoś :)

Dziękuję raz jeszcze.
    staszekf
    Level 33  
    To bardzo częsta przyczyna że silnik pompy się nie obraca, należy go wymontować na zewnątrz odkręcić silnik pompy i wyjąć gumki z pod osi silnika jeżeli się to usunie to będzie wszystko w porządku. Pozdrawiam.
    wojcik wladyslaw
    Level 12  
    może być to równiesz guzik,pieniądz itd. odkrędz filtr i zerknij,wyłącz wczesniej wtyczke z gniazda sieciowego bo po odkręceniu filtra może byc mokro,usuń i prua-powodzenia
    DudiZabrze
    Level 12  
    Witam, koszt pompy to ok. 40-50 złotych wymiana przez fachowca???(nie chcę psuć rynku, ZUS trzeba płacić) jest możliwe usunięcie blokady w postaci gumki jednak po zdemontowaniu pompy co powinno obniżyć koszt naprawy o jej koszt pod warunkiem, że "przeżyła cewka" co jest bardzo prawdopodobne, kiedyś musiałem wywiercić w wirniczku pompy (wspomniane cztery łopatki) otworek średnicy ok. 3mm i przez niego haczykiem z cienkiego ostrego drutu wydobyć pozostalości gumki i pracuje dobrze od 5 lat, a nie trwało to dłużej niż wymiana na nową. Reszta zależy od wieku pompy, (bo starą warto wymienić żeby uniknąć reklamacji) uczciwości i uporu wykonawcy.
    discharge
    Level 12  
    Whirpool_Fcuker - 100% działa. Dzięki.