Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
IGE-XAO
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Czy to zadziała? - rozbieżność elementów schemat-lista

19 Wrz 2007 16:13 1365 14
  • Poziom 13  
    Witam.
    Właśnie skończyłem lutować opóźnienie wyłączania światła w samochodzie z tego linka: http://www.elektroda.net/samochod/oswietlenie_kabiny.html . Jednak napotkałem po drodze małe problemy i wolę się skonsultować z Wami:) Na schemacie montażowym kondensator C7 jest kondensatorem elektrolitycznym (beczka), a kondensator C2 zwykłym kondensatorem. Porównując to ze spisem elementów potrzebnych do zrobienia układu wynika, że kondensator C7 powinien być 100nF (zwykły), a C2 100uF/16V. Gdzie tu jest błąd?

    To moja płytka. Jeśli ktoś może to niech rzuci okiem czy to mi będzie działać, bo nie chcę popalić elementów :)

    Czy to zadziała? - rozbieżność elementów schemat-lista

    Z góry dzięki za pomoc :)

    Pozdrawiam
  • IGE-XAO
  • Poziom 33  
    C2- 100uF elektrolit
    C7- 100nF zwykły
    - czyli tak jak na schemacie ideowym i w wykazie elementów.
    C6 i C7 odsprzęgają zasilanie. C2 odpowiada za czas wyłaczenia 555.
  • IGE-XAO
  • Poziom 13  
    Czyli ja mam dobrze na mojej płytce czy muszę przelutować?
  • Poziom 33  
    Na rysunku płytki te kondensatory mają zamienione oznaczenia.
    Ponadto brakuje połączenia jednej nóżki kondensatora C7 (na rysunku płytki oznaczonego jako C2) z masą - nie ma to bezpośredniego wpływu na działanie układu, ale warto podłaczyć.
    Czy to zadziała? - rozbieżność elementów schemat-lista
  • Poziom 13  
    Czyli mój uklad powinien być dobry tak?
    I połączyć tak jak narysowałeś te dwa kondensatory?

    Pzdr
  • Pomocny post
    Poziom 33  
    Tak... Nawet jak byś zamienił kondensatory, to układ będzie działał - tylko czasy będą znacznie krótsze (tak z 1000 razy ;)), ale nie grozi to uszkodzeniem układu.
    Tak jak pisałem, C6 i równolegle do niego podłączony C7 stanowią układ filtrujący zasilanie dla składowych m.cz. i w.cz.
    C2 jest odpowiedzialny za czas zadziałania 555.
    Jedyne zagrożenie jakie może się pojawić, to wlutowanie kondensatorów elektrolitycznych odwrotnie (buum! i sporo strzępów).
  • Poziom 13  
    Niestety, układ nie działa :( :( :(

    Po podłączeniu zasilania pod + i - na płytce NE555 zrobiło się ciepłe ale po chwili ostygło, podobnie jak ta większa kostka (bramka). Pstrykam wyłącznikiem i nic, nic nie świeci, nic nie przygasa :(

    Proszę o pomoc

    Czy to zadziała? - rozbieżność elementów schemat-lista
    Tak płytka wygląda od spodu, nie ma żadnych zwarć a te paprochy to pozostały po przelatywaniu przed lutowaniem denaturatem z kalafonia i od patyczka do uszu mi takie coś pozostawało :/
  • Poziom 33  
    Czy aby na pewno zrobiłeś prawidłowo płytkę?
    Sprawdź zgodność ścieżek ze schematem. Zasilanie układów scalonych - mam wrażenie, że układy scalone na rysunku i na twojej płytce są jakby odwrócone (odbicie lustrzane).
    Może wykonałeś płytkę "od drugiej strony"?
    Nie sugeruj się bardzo tym, co napisałem, ale spokojnie i dokładnie posprawdzaj - np. plus zasilania - nóżka 8 układfu 555, nóżka 14 układu 4093, itd.
    Czy to zadziała? - rozbieżność elementów schemat-lista

    Według mnie 1 nóżka 4093 powinna być od strony rezystorów R5 R6 i od zewnętrznej krawędzi płytki - u ciebie jest od środka płytki...

    Jeżeli mam rację (sprawdź!) - to najprostsza metoda to odgiąć nóżki scalaków do góry lub przylutować od spodu...

    Tu masz źródło zdjęcia (na jednej z istatnich stron).
  • Poziom 13  
    Też to zauważyłem. Jednak nie wiem czy ta płytka ze zdjęcia jest identyczna z moją. Na tej z foty płytka ma 4 złącza na kabelki, moja ma 5.

    A nawet gdyby, to czy taki element jak ta bramka czy ne555 raz źle podłączony, będzie działał gdy podłącze go inaczej? Czy muszę wymienić go na nowy?

    Pozdrawiam
  • Poziom 33  
    Schemat montażowy w artykule jest taki sam jak i na stronie elektrody, porównaj go ze swoją płytką.

    Jest duże prawdopodobieństwo, że niestety układy scalone zostały uszkodzone, nie mniej jednak warto sprawdzić, bo może się okazać, że jednak przetrwały (chociaż to zagrzanie i potem ostygnięcie 555 nie wróży dobrze).
  • Poziom 13  
    Więc sprawa ma się tak:
    Wywróciłem na drugą stronę oba układy, tak jak kazałeś. Nie przyniosło to żadnego rezultatu. Ze schematu ideowego wydedukowałem, że odwrotnie powinien być też wlutowany ten duży tranzystor. To też nie dało oczekiwanego skutku :(

    Pomocy!!!

    Na wszystkich nóżkach obu układów jest napięcie. Nic się teraz nie grzeje.

    Co robić dalej?
  • Poziom 33  
    Jak pisałem wyzej - może być, że układy padły...
    Sprawdź dokładnie, jeszcze raz, połączenia - zgodnie ze schematem. Jeżeli masz możliwości zrób jeszcze raz płytkę drukowaną - tylko jej lustrzane odbicie ;).

    jony - w tym układzie też istnieje możliwość zrobienia płytki 'nie z tej strony' ;).
  • Poziom 13  
    No właśnie. Zrobię jeszcze raz płytkę (tym razem odbiję ją lustrzanie) i sprawdzę. Dla pewności kupię nowe układy i tranzystor.

    Pozdrawiam

    Aha. No i czy tranzystor BUZ10 można zastąpić innym? Bo z dostaniem BUZ10 miałem ostatnio kłopoty i pan w sklepie dał mi inny, podobny.
  • Poziom 20  
    Przyglądając się obrazkowi poglądowemu płytki i zdjęciu już wykonanej daję głowę że wykonałeś ją w zwierciadlanym odbiciu. i tu może być pies pogrzebany. Tak jak kolega wzagra radził wykonaj jeszcze raz ale lustrzankę i wstaw pewne (sprawne) elementy scalone. Powinno działać :)