Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel vektra 2.0dti 16v 1999r-świece żarowe

megakreator 19 Sep 2007 19:31 3526 10
Relpol
    megakreator
    Level 19  
    Witam problem polega na braku napiecia na swiecach żarowtch {podłaczyłem zarówkę i właczyłem zapłon brak świecenia}oraz kontrolka z spiralką nie świeci auto ma rano problem z rozrochem odpala po 3-4 próbie za wszelka pomoc będę niezmiernie wdzieczny.
    Pozdrawiam.:D
  • Relpol
    AD2458
    Level 15  
    Zdejmij kolego kostkę z czujnika temperatury który przkazuje informację o temperaturze silnika do sterownika silnika i wtedy sterownik świec powinien działać w trybie jak przy zimnym silniku to znaczy świece powinny grzać maksymalnie długi cykl.
    pisior1987
    Level 21  
    Stawiam na czujnik tak jak kolega AD2458. pozd
  • Relpol
    czapajew
    Level 22  
    Świece żarowe dopiero zaczynają grzać przy temp. poniżej 5 st i dlatego nie masz na nich napięcia i nie zaświeci Ci się kontrolka. A problemy z zapalaniem mogą być spowodowanie zapowietrzonym układem paliwowym.
    Pozdrawiam
    megakreator
    Level 19  
    Witam serdecznie dzieki za pomoc tylko gdzie znajduje sie ten czujnik ale dodam jak jest ciepło w dzień auto stoi 10godz odpala normalnie problem powstaje kiedy tem spada ok.4st.
    fructon
    Level 33  
    przod silnika kanał wodny nad pompa wtryskową
    Megawe
    Level 34  
    sprawdź też bezpiecznik od świec żarowych jak diesel ma kłopoty z paleniem to możesz mieć niskie ciśnienie sprężania lub rozrusznik za wolno kręci ważne jakie paliwo tankujesz
    megakreator
    Level 19  
    Witam mam jeszcze pytanko który to bezpiecznik(może jakiś symbol bezpiecznika i gdzie on się znajduje )oraz gdzie siedzi sterownik świec żarowych przekaznik te informacje pomogą mi jutro z tym problemem powalczyć auto mam od miesiaca więc mało jeszcze o nim wiem .
    Pozdrawiam.:D
    Megawe
    Level 34  
    Podnieś maskę i nad lewym kołem jest tam taka skrzynka największy przekaźnik jest od sterowania świec żąrowych
    megakreator
    Level 19  
    Witam wracam do tematu czekałem na zmianę temp. ale nawet po jej spadku do 0° kontrolka się nie załancza i świece nie grzeją mam problem z zlokalizowaniem czujnika temp o którym mówi kolega AD2458 .Stojąc przed otwartą komorą silnika z prawej strony od góry chłodnicy znajduje się kostka z czteroma przewodami czy to ten czujnik? Po zdjeciu tej kostki nic sie nie dzieje brak napięcia na świecach proszę o sugestie za które serdecznie dziekuję.
    Pozdrawiam.
    :D
  • Helpful post
    slawekpl
    Level 11  
    czujnik temp w tym autku znajduje sie na obudowie termostatu po lewej stronie w komorze silnika patrzac od przodu, do tej aluminiowej obudowy podlaczny jest tez gruby gumowy waz od plynu