Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Bauknecht GSI4033 - cały czas wylewa wodę

czasowy1 19 Wrz 2007 19:34 3056 14
  • #1 19 Wrz 2007 19:34
    czasowy1
    Poziom 13  

    Mam problem z tą zmywarką ponieważ po włączeniu cały czas wypompowuje wode niezależnie od wybranego programu, triak sterujący ta pompą jest ok, hydrostat ok, aqua stop ok, proszę o pomoc

  • #2 19 Wrz 2007 19:44
    mrhari
    Moderator AGD

    czasowy1 napisał:
    triak sterujący ta pompą jest ok, hydrostat ok, aqua stop ok,


    ... na 100% nie ma wycieku??

  • #3 19 Wrz 2007 19:58
    czasowy1
    Poziom 13  

    niema wycieku wszystko suche, aqua stop działa sprawdzałem podniesiony rozłancza opuszczony załancza

  • #4 19 Wrz 2007 20:46
    bolczyk13
    Poziom 18  

    Nie wiem czy w tym typie zmywarki jest zamontowany
    czujnik przepływu wody. Jeżeli jest to trzeba go sprawdzić bo może być padnięty i wtedy będzie taki objaw.
    Pozdrawiam

  • #5 19 Wrz 2007 21:16
    Whirpool_Fcuker
    Poziom 15  

    Naprawde fajna zmywarka :D mam conajmiej 50 biuletynow online na jej temat co 2 dotyczy problemow z optyka pompa itd... oto skrocona ich versja.

    1 . - Drain pump runs permanently

    NTC defect or out of tolerance, or connection at the control board is not sufficient.

    Indication for customer: Start LED flashes

    Indication in Service test program:

    PS1 flashes, or F1 flashes at the 7-segment-display



    2. - Drain pump runs permanently

    Water in drip tray

    Indication for customer: Alarm LED flashes / Start LED flashes

    Indication in service test program: PS2 flashes, or F2 at the 7-segment-display



    3. - Drain pump runs with interruption

    Reason: water runs in, permanently

    Indication f. customer: Start LED flashes / Alarm LED flashes (water in drip tray)

    Indication f. service test program: PS1 + PS3 flashes, or F2 at the 7-segment-display


    i jeszcze jedno:
    1. Check if the appliance is empty


    2. If the appliance is empty (main switch ON), check on the main plug the isolation resistance both poles to grounding. Reading should be higher than 500MOhm. If any failure occurs the value is approx. 10 times lower than 500MOhms.


    3. After this test, open the bottom tray and release the two cables from the motor capacitor and check the capacitor in the same way as described before. If the capacitor is ok, check the circulation pump motor on all connectors to the grounding. The isolation value for capacitor and motor should be approx. 500Mohm.

    4. Change the defective component

    5. Usually it is enough to turn the main plug (to change the polarity) as a solution in the interim


    dzisiaj naprawialem ta usterke w whirlpoolowskim odpowiedniku... po prostu cisnieniowy czujnik zapchany byl brudem... ciepla woda i szczotka zalatwily sprawe.
    a tu servisowka do twojego cuda:
    http://artm.pl/4033.pdf

  • #6 19 Wrz 2007 21:25
    libretto4
    Specjalista AGD

    :arrow: Whirpool_Fcuker
    Nie kopiuj na "żywca" bo nie bardzo da się zrozumieć o co chodzi. Lepiej podpowiedz, co zrobić i jak sprawdzić dany element urządzenia!

  • #7 19 Wrz 2007 21:57
    Whirpool_Fcuker
    Poziom 15  

    jesli wykrecisz filtr zmywarki i zobaczysz biala substancje na czarnym kratkowanym okraglym czyms...

    'switch diaphragm' wykrecasz podnaszac troszeczke plastikowy pis i przekrecajac przeciwnie do wskazowek zegara (uwazaj zeby nie zamoczyc wtyczki podlaczonej do niego) odpinasz pana cisnieniowego od tej trojprzeowdowej wtyczki i pod bierzaca ciepla woda go czyscisz uzywajac szczotki.


    sprawdz tez styki od NTC (ten maly szary paluszek zaraz kolo czarnego kratkowanego okraglego czegos) no i podlaczenie do modulu owego paluszka.

  • #8 19 Wrz 2007 22:11
    czasowy1
    Poziom 13  

    czujnik i styki ntc ok, a hydrostat zamontowany po prawej stronie wanny ok

  • #9 19 Wrz 2007 22:14
    libretto4
    Specjalista AGD

    Jak długo testowałeś?? Może po prostu regeneracja złoża jonowego się trafiła. Objawia się to pobieraniem i jednoczesnym wylewaniem wody (zależnie od wykonania modułu).

  • #10 19 Wrz 2007 22:21
    czasowy1
    Poziom 13  

    cały czas wypompowuje wode nie otwiera elektrozaworo aby pobrac wode

    Dodano po 2 [minuty]:

    a ajkim sposobem można weliminowac że powyższe zachowanie jest przez złorze jonowe

    Dodano po 36 [sekundy]:

    sory za błędy

  • #11 19 Wrz 2007 22:49
    libretto4
    Specjalista AGD

    Trzeba długo poczekać i zobaczyć co się będzie działo. Potem wystartuj program i czekaj na wyświetlenie błędu. Pisałeś że triak ok ale sprawdź go jeszcze raz bo miałem kilka usterek właśnie związanych z triakiem.

  • #12 19 Wrz 2007 23:02
    czasowy1
    Poziom 13  

    co do triaka ok bo podmieniałem 2 razy a gdy długo czekam to podcza nieustannego wypompowywania zaczyna mrugac dioda nad przysiskiem start ale cały czas mruga nieustannie tak samo a nie kodami

  • #13 20 Wrz 2007 17:46
    czasowy1
    Poziom 13  

    teraz po piczyszczeniu wszystkiego co sie da wypompowuje wode potem wyłancza wypompowywanie nabiera wody i zachwile ja spowrotem wypompiwuje

  • Pomocny post
    #14 20 Wrz 2007 19:19
    Whirpool_Fcuker
    Poziom 15  

    a co zmywarka pokazuje przy selftescie ? bo ja sobie dam reke uciac ze flow meter failure

    strona 10 service manuala i w dol... tam na 100% jest rozwiazanie.

  • #15 20 Wrz 2007 20:03
    czasowy1
    Poziom 13  

    udało sie był popsuty kontaktron

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME