Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Płyta główna Asrock K7VT4A+ nie działa po wymianie?

kaspro4 20 Sep 2007 01:07 2693 16
  • #1
    kaspro4
    Level 11  
    Miałem w komputerze Merkury KOB 266 i procesor Duron 1300.
    Zachciało mi się zmiany płyty głównej na Asrock K7VT4A+.
    Ustawiłem jumper na FSB 200MHz .
    Wentylatory chodzą dysk też,ale nie odpala się monitor,nie świeci również klawiatura. wymieniałem grafikę i pamięci z innego komputera nic nie pomogło.
    Podstawiłem z powrotem starą płytę i też jest to samo, a wcześniej chodziło.
    Proszę o radę co zrobiłem źle i gdzie może tkwić błąd, uszkodziłem procesor, ale dlaczego?
    Pozdrawiam.
    Moderated By TONI_2003:

    Poprawiłem temat postu oraz sam post.
    Używanie slangu jest na naszym portalu zabronione.
    Sugeruję poprawienie treści postu jak i jego gramatyki po napisaniu następnej odpowiedzi w temacie.
    Stosowne poprawki w tym już wykonałem, ale nie należy to do moich obowiązków.

  • #2
    abaran
    Level 11  
    Witam. Zrób najpierw reset BIOS-u 0 wyciąg bateryjke i zewrzej bieguny na wkładce na około 30 sek. Potem ustaw nominalną wartość dla RAM-u. Sprawdz też czy dobrze łączy. Sprawdz tez czy przypadkiem bo nie pamiętam juz a nie mam za bardzo vzasu teraz szukac po necie czy przypadkiem nie potrzeba dodatkowego zasilania do płyty głównej i czy przy przekładaniu grafiki nie polizowały sie zaciski w złaczu.
  • #3
    kaspro4
    Level 11  
    Wyjęcie baterii i zwarcie nie pomogło na żadnej z płyt.
    Zasilanie dodatkowe do płyty nie jest potrzebne bo na Kobianie komputer chodził tak od 2 lat , a na Asrocku mam inny komputer i chodzi bez dodatkowego zasilania.
    Płytę Asrock kupiłem używaną i nie wiem czy nie jest uszkodzona i w ten sposób nie uszkodziłem procesor, albo zasilacza.
    Chociaż sprzedawca twierdzi że wyjmował sprawną bo wymienił na lepszy sprzęt.
    Pamięci wkładam SDRAM do Kobiana, a DDR do Asrocka z chodzącego komputera.
    Grafiki podstawiałem 3 są sprawne chodzą w innym komputerze. Ciekawe jest to, że komputer chodził na płycie Kobian, a teraz po podmianie na płytę Asrocka nie chce chodzić na tej samej płycie Kobiana. Jak już pisałem nie odpala się monitor, przy włączeniu zasilania migną lampki klawiatury, zaczyna pracować dysk.
    Chociaż w pierwszej chwili po podmianie powrotnej na Kobiana nie chciał nawet ryszyć wentylator na procesorze - ruszał i się wyłączał.
    Powyjmowałem co sie da (dysk, karta, pamięć) i w końcu ruszył.
    Włożyłem i teraz rysza.
    W płycie Kobian nie świeci się również dioda Power (podłączona poprawnie), w Asrocku dioda świeci.
    Dziękuję za zainteresowanie.
    Pozdrawiam
  • #4
    Stingerek
    Level 28  
    Uwaliłeś procesor.
    Quote:

    nie chciał nawet ryszyć wentylator na procesorze - ruszał i się wyłączał.

    Bo gdzies bylo zwarcie lub cos bylo zle zamontowane.
    Najprawdopodobniej uwaliłeś procesor.
  • #5
    kaspro4
    Level 11  
    Może i uwaliłem, ale dlaczego?
    Po wyjęciu procesora nie widac mechanicznego ukruszenia .
    Podłączenia były wykonane na 100% prawidłowo.
    Proszę o informacje czy na płycie K7TV4A+ należy tylko ustawić FSB na 200MHz żeby chodził poprawnie Duron 1300, a może jeszcze coś trzeba zmienić.
    A może taki procesor nie może chodzić na tej płycie.
    Szukam przyczyny dlaczego mogło sie tak stać.
    Widzę , że na tej płycie kilka kondensatorów 1000µF /63V jest wydętych, czy ten Asrock mógł byc przyczyną uszkodzenia procesora.
  • #6
    marcin1700
    Level 17  
    Duron 1300 chodzi na FSB 100MHz z mnoznikiem 13 (13x100=1300MHz) i tak musisz ustawic na plycie.
    Ustawiajac 200MHz dla tego Durona kazales mu pracowac jak procesor 2600 wiec nie bylo szans zeby wystartowal.
    Pytanie czy sie uszkodzil pozostawiam Tobie.
    Przestaw zworke na 100 i sprawdz.
  • #8
    Stingerek
    Level 28  
    Przez mikroukruszenie, niepoprawne zalozenie radiadiatora.
    Plyta ma zabezpieczenie termiczne, ktore w przypadku za duzej temperatury odcina zasilanie dla procesora.

    Quote:

    Nie chciał nawet ryszyć wentylator na procesorze - ryszał i się wyłączał.


    Sprawa wygladala tak:
    - zle zlaozyles chlodzenie , procesor sie rozgrzal i przegrzal plyta odciela zasilanie, kilka takich prob i po procesorze. Sprawdz procesor na innej plycie.

    Tak sie sklada ze mam taka plyte ustawienia zworkami sa takie:
    200Mhz
    266Mhz
    333Mhz
    400Mhz
  • #9
    kaspro4
    Level 11  
    Na procesorze nawet pod lupą nie widać uszkodzenia, a jak pisałem wcześniej procesor chodził na płycie Merkuty i było ok.
    Zmieniłem płytę na K7VT4A+ i wtedy się zaczęło.
    Wentylator ruszył wydawało sie, że wszystko ruszy cos zapiszczało, ale monitor się nie odpalił nie zaświeciła się również klawiatura.
    Zmieniłem płyte na Merkurego i tu własnie nie chciał ruszyć wentylator. Odłączałem po kolei obciążenie i w końcu ruszył teraz rusza z pełnym obciążeniem, ale monitor się nie odpala.
    Grafika i pamięc jest dobra.
    Pozostaje procesor i zasilacz.
    Zasilacz mam FEEL 300W ma ok. roku.
    Albo ta nieszczęsna płyta Asroka spowodowała uszkodzenie procesora lub zasilacz ma trochę powybrzuszanych kilka kondensatorów, czy jest taka możliwość?
  • #10
    bikcs
    Level 19  
    kaspro4 wrote:
    Albo ta nieszczęsna płyta Asroka spowodowała uszkodzenie procka lub zasilacza ma trochę powybrzuszanych kilka kondensatorów, czy jest taka możliwość?


    Sprobuj odpalic calosc na innym zasilaczu, a ten ktory obecnie uzywasz konczy swoj zywot, bo tylko czekac, az sie elektrolit wyleje z kondensatorow i bedzie efekt jak w sylwestrowa noc.

    A dodajac na temat samego procka Durona 1300 - to w przypadku tego procesora, zle zalozony radiator i po 3 sekundach od wlaczenia plyty proc spalony.Objaw przy tym procesorze jak jest spalony, ze jesli zalozysz na niego radiator i poczekasz 5-8 minut, to radiator pomimo wentylatora bedzie bardzo cieply. Ten procesor nie ma zabezpieczen termicznych.

    Jesli stosujesz ten zasilacz z napuchnietymi kondensatorami, to mogles uwalic plyte poprzez zbyt wysokie napiecia jakie daje taki zasilacz z takimi kondensatorami, bo kondensator napuchniety nie filtruje napiec jak powinien i w Asrocku jest tak, ze przewaznie przez zasilacze uszkadzaja sie scalaki sterujace napieciami, tzw HIP np HIP6020AP
  • #11
    kaspro4
    Level 11  
    Przepraszam może niezbyt precyzyjnie sie wyraziłem, chodzi o wydęte kondensatory na płycie Asrock.
    Jeśli chodzi o temperaturę to radiator na procesorze po kilku minutach pracy komputera jest całkiem zimny.
    Pozdrawiam.
  • #12
    Stingerek
    Level 28  
    Zloz wszystko do kupy.
    Odlacz wentylator od procesora, po kilkudziesieciu sekundach radiator powinien byc cieply. Zobacz czy tak sie dzieje.
  • #13
    kaspro4
    Level 11  
    Witam
    Po ok. 5 minutach osiągnął temperaturę ciała ( trzydzieści parę stopni).
    Sprawdzam na tej płycie która u mnie wcześniej chodziła (Merkury kob)
    pozdrawiam
  • #14
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    niektóre płyty DDRowe nie trawią starszych procków,
    "starszych" to znaczy SDRowych.. takich jak Duron-Morgan na przykład..
    Proszę poprawić post.
    TONI_2003
  • #16
    Stingerek
    Level 28  
    Ja mialem na tym modelu ASrocka 650Mhz Durona.
    Wiec nie ma prawa nie pracowac.
  • #17
    @GUTEK@
    Level 30  
    kaspro4 wrote:
    Może niezbyt precyzyjnie sie wyraziłem ,chodzi o wydęte kondensatory na płycie Asrock.

    Wymień spuchnięte kondensatory na tym ASRocku jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. To może być przyczyna.