Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New

AndrzejR 21 Paź 2007 15:24 507802 1349
  • #121 21 Paź 2007 15:24
    seba222
    Poziom 18  

    No to klapa zupełna :/

    Prze lutowałem elektronikę z innej, i teraz pisze mi że bateria jest pusta... 0 %


    Napięcie w systemie 17,x V
    Nie ładuje...

    No po prostu pięknie :)
    Strata czasu...

  • #122 21 Paź 2007 18:10
    redart
    Poziom 23  

    jarob napisał:
    14,8V to nominalne napięcie bez obciążenia rozładowanej baterii...

    Prawie... Nie rozładowanej, a naładowanej. Wynika to przecież z nominalnego napięcia ogniw.

    Co do przeszczepu elektroniki i odłączania/podłączania nowych ogniw to radzę zwrócić uwagę na kolejność podpinania kabelków od poszczególnych sekcji do płytki stera. Wbrew pozorom nie jest to bez znaczenia. Zagadnienie wielokrotnie tołkowane w poprzednim temacie.

    Co do łączenia dodatkowych ogniw to mam nadzieję, że zrównolegliłeś wszystkie pakiety, a nie tylko skrajne [+] i [-]. Ponadto pamietaj, że odpięcie ogniw od sterownika zawsze skutkuje koniecznością prawidłowego resetu elektroniki. Zależnie od chciejstwa można to zrobić albo za pomocą SBW albo zachowując odpowiednią kolejność przy podłączaniu ogniw.

  • #123 21 Paź 2007 18:27
    seba222
    Poziom 18  

    Witam

    Połączyłem równolegle wszystko, łącznie ze skrajnymi "czujnikami".

    Na kolejność nie "zważałem" czyli załatwiłem elektronikę..



    Można ją jakoś ludzko uratować ?


    pozdrawiam

  • #124 21 Paź 2007 20:21
    redart
    Poziom 23  

    seba222 napisał:

    Połączyłem równolegle wszystko, łącznie ze skrajnymi "czujnikami".

    Jakimi czujnikami???

    Cytat:
    Na kolejność nie "zważałem" czyli załatwiłem elektronikę..

    Przesadzasz. Jak nie było zwarcia to pewnie jest OK. Jak odłączyć i podłączyć ogniwa do stera napisałem w poprzednim temacie
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic354605-840.html
    strona 29, drugi post od góry.
    Pzdr.
    PS:
    Polecam poczytać co nieco w poprzednim temacie, to wiele wyjaśni i pomoże Ci w uniknięciu wdrażania w życie niesprawdzonych i niekoniecznie najlepszych pomysłów.

  • #125 21 Paź 2007 20:39
    seba222
    Poziom 18  

    No, a po co są te boczne kable te które są wyraźnie cieńsze od 2 głownych typu PLUS i MINUS.
    Myślałem że kontrolują one napięcie ogniwa na pakietach....
    Człowiek się uczy cały czas :)
    Mniej więcej rozumiem opis, który to jest plus pierwszego zestawu ?
    Czy tego można wybrać dowolnego ?
    Poza tym, ja mam 5 kabli :/

  • #126 21 Paź 2007 21:19
    redart
    Poziom 23  

    Te grube kable to główny [+] i [-], zaś cienkie pozwalają sterownikowi sprawdzić jakie jest napięcie na poszczególnych pakietach, nie pełnią innej roli niż kontrola ogniw.
    Zasilanie na zewnątrz akumulatora płynie przez te grube, skrajne kable. Po drodze powinien być bezpiecznik termiczny (z regóły na kablu minusowym - małe okrągłe bądź prostokątne cudeńko - powinien mieć przejście z rezystancją 0Ω).
    Kolejność podłączania jest istotna z punktu widzenia sterownika.
    Chodzi o to by w momencie podłączania zasilania głównego (z którego zasiny jest scalak sterujący), kable VL, VM i VH były już podpięte - inaczej będzie błąd. Ich opis to VL - voltage low (niskie napięcie z pakietu najbliżej minusa), VM - voltage medium, VH - voltage high.
    Opisy na płytce mogą być inne, ale zawsze chodzi o to samo.
    Zamiana miejscami może powalić balancer na kolana - nie radzę tego robić.
    Sukcesów.
    Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New

    Moderowany przez TONI_2003:

    Proszę przeczytać...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

  • #127 21 Paź 2007 21:51
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    redart napisał:
    jarob napisał:
    14,8V to nominalne napięcie bez obciążenia rozładowanej baterii...

    Prawie... Nie rozładowanej, a naładowanej. Wynika to przecież z nominalnego napięcia ogniw.



    Hmmm.... to ciekawe co powiesz na to, że naładowane ogniwo litowojonowe ma napięcie około 4,2V co daje napięcie na baterii około 16,8V?

  • #128 21 Paź 2007 22:27
    redart
    Poziom 23  

    Skoro ma 4,2V to życzę powodzenia.
    Widzę, że kolega jest obcykany w temacie to co będę polemizował...
    Proszę tylko wyjaśnić zainteresowanym kiedy na lion'ie będzie te 4,2V i co to za beton wypisuje na nich "3,6V" lub na lipol'ach "3,7V". Musi być kompletnym idiotą.
    Idąc za ciosem należałoby stwierdzić, że NiMH czy NiCd mają po 1,5 czy 1,55V, a dziwnym zbiegiem okoliczności znów jakiś bęcwał napisał na nich 1,2V.
    Czyżby zmowa układu powiązanego z oligarchiczną szarą strefą funkcjonującego w cieniu czerwonej pajęczyny wspieranego przez wrogie nam ideowo środowiska dążącego do dokonania zbrodniczego zamachu na nasze tradycje i historię specjalnie i z premedytacją wprowadzają biednych elektroników w błąd :!::?::D
    Napięcie nominalne ładowania to niestety nie to samo co napięcie nominalne ogniwa :cry:.

    seba222:
    Zapomniałem wcześniej o załączniku - dorzuciłem rys. do poprzedniego postu.

  • #129 21 Paź 2007 23:43
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Widzę, że kolega również jest bardzo obcykany. Może kolega naładuje baterię i następnie zmierzy jakie napięcie jest na pojedynczym ogniwie?

  • #130 22 Paź 2007 15:46
    kazik70
    Poziom 28  

    Spory temat się z tego zrobił:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic354605-0.html
    może ktoś kto śledzi temat od początku zrobił by jakiś faq?

    Mam taką baterje HSTNN-IB12 która ma zastowsowanie równierz w HSTNN-CO2C

    Czyli lapki HP NC4200 TC4200 NC4400 TC4400 i podobne.

    Parametry baterji to 10,8v 4,8Ahr
    Kiedyś trzymała 5h teraz niecałe 0,5h

    Ogniwa sprawdzone, są dobre. Elektronika oszukuje.
    Mam dostęp do wszelkich programatorów.

    Gdzie tylko znajde program do edycji wsadu z pamięci lub świeży wsad?

  • #131 22 Paź 2007 18:26
    seba222
    Poziom 18  

    Witam,

    Dziękuję za rysunek, odłączałem zgodnie z nim , od najmniejszego napięcia do największego.

    Potem odwrotnie, ale niestety efektu brak... cały czas drętwy napis napięcie baterii 17 V :/


    Sam już nie mam pojęcia, nie wiem jak temu dogodzić...

  • #132 22 Paź 2007 20:20
    redart
    Poziom 23  

    Próba "dogodzenia" baterii może być odczytana jako objaw niezdrowych skłonności seksualnych...
    Teraz na poważnie, od początku:
    1. Rozumiem, że masz skompletowany 1 zestaw sprawnych - lub przynajmniej o bardzo zbliżonych parametrach (aktualna pojemność) - ogniw: 4 pakiety po 2 sztuki.
    2. Jeśli tak to zmierz napięcia na poszczególnych pakietach i podaj ich wartość. Jeśli nie, to skompletuj taki zestaw.
    3. Jeżeli napięcie na którymkolwiek pakiecie jest niższe niż 3V to jedno lub oba ogniwa należy naładować 'ręcznie' z użyciem ładowarki lub ostatecznie zasilacza stabilizowanego. Napięcie ładowania to 4,20V i ani grama więcej. Ładujesz prądem max. 1C do momentu spadku prądu ładowania do 1/20C. "C" to pojemność ogniwa. Ładując pakiet (2 równoległe ogniwa) C jest oczywiście sumą pojemności każdego z ogniw.
    4. Po skompletowaniu zestawu podłączasz go do sterownika. Składasz tak, żeby się nie rozpadło i podłączasz do lapka.
    5. Odpalasz jakiś monitor (np SBW czy BatMon'a) i podpinasz miernik do skrajnych kabli [+] i [-] zestawu ogniw. Porównujesz napięcie na mierniku z napięciem odczytywanym poprzez magistralę SMBus. To co widzisz w okienku programu to wartość jaką zmierzył sterownik.
    6. W przypadku rozbieżności wyników istnieją 2 wytłumaczenia:
    a). wina softu - współczynnik dzielnika napięciowego (za pomocą którego sterownik mierzy napięcie) jaki zapisany jest w eepromie jest niewłaściwy w stosunku do realnie zamontowanych elementów (rezystorów);
    b). uszkodzenie sprzętowe - uwalony dzielnik lub scalak.
    Pierwszy przypadek ma miejsce najczęściej po wrzuceniu 'pożyczonej' zawartości eeprom'a lub jego nieprawidłowej edycji. Rozwiązanie to sprawdzenie jakie faktycznie wartości mają rezystory w dzielniku, przeliczenie tego zgodnie ze wzorem przedstawionym w pdf'ie do układu sterującego i wpisanie do pamięci prawidłowej wartości.
    Druga opcja to nic innego jak wykluczenie uszkodzenia elementów innych niż sam układ sterownika.

    Należy pamiętać, że ster nie podejmie ładowania jeśli napięcie na ogniwach jest wyższe niż nominalne napięcie ładowania zapisane w eepromie (dla akumulatorów o nap. znamionowym 14,4V nominalne napięcie ładowania wynosi z reguły 16,4 lub 16,8V - zależnie od producenta, użytych ogniw, sterownika itd, itp). Dlatego zgranie napięcia realnego z wynikiem podawanym przez sterownik jest bardzo istotne.
    Napięcie na poszczególnych pakietach podczas rozładowania nie może spaść poniżej 3V. To, że na całym zestawie napięcie wynosi więcej niż 12,0V nie wyklucza zaistnienia sytuacji jak wyżej. Dlatego rozładowując ogniwa inaczej niż w laptopie (np żarówką - chociaż to głupi pomysł) należy na bieżąco monitorować stan każdego pakietu. Ponadto sterownik ma zapisane w eepromie (m.in.) takie 2 parametry jak EDV1 i EDVF. Są to napięcia 'end of discharge voltage' i 'end of discharge voltage final' czyli napięcia końca rozładowania. Realnie wartości te są bardzo różne, ale z zasady są zawsze większe lub równe 12,00V. Stanowią próg przy którym sterownik rozłącza mosfet'a wyjściowego odłączając napięcie od złącza. Dlatego przy zbyt niskim napięciu na ogniwach i/lub niewłaściwym pomiarze napięci przez sterownik wychodzą klocki w postaci braku U na wyjściu.
    Tak na marginesie to głupi BQ2040 używa do funkcjonowania prawie 30 parametrów, więc jak widać jest wiele możliwych przyczyn niepowodzenia.

    To tyle podstaw. Napisz czy masz uczciwy komplet ogniw i czy po ich podłączeniu do sterownika masz jakieś napięcie na wyjściu (złączu) akumulatora. Czy program odczytuje U i jaka jest jego wartość, jaką pokazuje pojemność ogniw?
    Pzdr.

  • #133 22 Paź 2007 21:11
    seba222
    Poziom 18  

    Więc tak,

    Pierwszy pakiet: 3,70 V
    Drugi drugi pakiet: 3,70 V
    Trzeci pakiet: 3,70 V
    Czwarty pakiet: 3,71

    VL: 3,70 V
    VM: 7,40 V
    VH: 11,12 V

    PLUS - MINUS : 14,83 / 14,82


    Napięcia są mierzone bez obciążenia !


    Na wyjściu styków baterii ( najbardziej skrajne, opisane + oraz - ), bez podłączania do laptopa jest 0,03 / 0,02 / 0,01 V (/ -> czyli skacze)

  • #134 23 Paź 2007 10:28
    redart
    Poziom 23  

    seba222 napisał:

    Na wyjściu styków baterii ( najbardziej skrajne, opisane + oraz - ), bez podłączania do laptopa jest 0,03 / 0,02 / 0,01 V (/ -> czyli skacze)


    Stąd wniosek, że sterownik nie załącza napięcia na wyjście lub masz uwalone tranzystory mocy i/lub bezpiecznik na płytce albo rezystor pomiarowy (smd, duże gabaryty - 2x4mm) przez który podawany jest na wyjście [-], służy on sterownikowi do pomiaru prądu. Należy teraz znaleźć winowajcę. W tym celu prześledź drogę minusa od kabla z ogniw do wyjścia na złączce - jeśli jest przejście < 0,1Ω to OK, inaczej szukaj przyczyny (rezystor pomiarowy). Potem to samo z plusem: od kabla ogniw do złączki (po drodze są: mosfet - 8 nóżkowy smd - mogą być 2 równolegle; bezpiecznik przeciążeniowy - z regóły 2, ale bywa i 3 nóżkowy, biały, porcelanowy element). Bezpiecznik ma mieć oczywiście przejście. Co do tranzystora to należy sprawdzić czy (w przypadku braku przejścia) jest podawane jakieś napięcie na bramkę. Ale aby cokolwiek zaczaić należy odczytać jego symbol i poszukać pdf'a żeby wiedzieć z czym ma się do czynienia i przy jakim napięciu na bramce ma się on załączyć. Ponadto pozostaje jeszcze kwestia samego układu sterującego - jeśli jest martwy to wszelkie wcześniejsze uwagi tracą rację bytu.
    Napisz jaki tam siedzi układ/pamięć i czy komunikuje się sprzętowo ze światem. Jeśli tak to spróbój odczytać w SBW "Battery Status" w zakładce "Bitflags Decode". To może wiele wyjaśnić.
    Zrób zdjęcie sterownika i wrzuć tutaj, przynajmniej będzie wiadomo o czym rozmawiamy.
    Pzdr.

  • #135 23 Paź 2007 12:03
    seba222
    Poziom 18  

    Witam,

    Zmierzyłem opór między Minusem na wyjściu baterii a minusem na wejściu około: 0,00 Ohma.

    Między PLUSEM a PLUSEM na sekundę dostaje jakiś wynik ale potem zmienia się w nieskończoność...


    Wieczorem, tj koło 20 stej, jak wrócę do domu to przylutuję elektronikę z innej baterii, tym razem pamiętając o kolejności podłączania...

    // Zdjęcia też umieszczę, bo teraz nie mam fizycznie dostępu.

  • #136 24 Paź 2007 00:55
    zbyszq
    Poziom 18  

    mam nowa baterię do DELL D600 i innych z serii D:
    li-ion, 11.1V, 4700mAh, 53WH, typ baterii to C1295

    jeśli istnieje możliwość odczytu zawartości eepromu tej baterii bez jej rozbierania to mogę go udostępnić.

  • #137 24 Paź 2007 16:07
    pablozw
    Poziom 11  

    Przeczytałem całość i problem resetu baterii z IBM TP 600-600X nie został rozwiązany.
    Może ktoś z was będzie w stanie jednak pomóc.

    Sczytałem zawartość pamięci 93C45AF z elektroniki baterii i liczę że. może uda się komuś wykasować licznik ładowań i pojemności.
    Dzięki za uwage Zbyszq
    Tu jest całe wnętrze http://www3.sympatico.ca/milnoc/TP600Battery/Inside.html

  • #138 25 Paź 2007 21:21
    pasc
    Poziom 19  

    Witam !

    Chcialbym zapytać jak to jest z bateriami... co trzeba zrobić aby zregenerować takową, ile to kosztuje...skąd różnice w pojemności (czy można taką o większej poj. za taką o mniejszej włożyć do lapka ?)

    I na koniec pytanie, jaki jest koszt regeneracji ile to kosztuje u fachowca...


    Gdyby ktoś mógł odpowiedzieć w miarę rzeczowo i jasno...to byłbym wdzięczny...:)


    pozdrawiam PASC

  • #139 26 Paź 2007 09:40
    zbyszq
    Poziom 18  

    @pablozw
    przydałby się jeszcze typ kontrolera, napisz co jeszcze siedzi w tej baterii albo podeślij dokładne zdjecia jej wnętrza

  • #140 27 Paź 2007 08:55
    marexx
    Poziom 17  

    pasc napisał:
    Witam !

    Chcialbym zapytać jak to jest z bateriami... co trzeba zrobić aby zregenerować takową, ile to kosztuje...skąd różnice w pojemności (czy można taką o większej poj. za taką o mniejszej włożyć do lapka ?)

    I na koniec pytanie, jaki jest koszt regeneracji ile to kosztuje u fachowca...


    Gdyby ktoś mógł odpowiedzieć w miarę rzeczowo i jasno...to byłbym wdzięczny...:)


    pozdrawiam PASC


    A kolega czytał to: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic840210.html
    lub to: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...+baterii&sid=bd1930ba6e3244e319264bf45b1bad5d ??

    Jak widzę, post został przesunięty :D

  • #141 28 Paź 2007 15:42
    robert1
    Poziom 16  

    Witam . Zczytałem programatorem Willem pamieć z mojej baterii .Prosze o wyzerownie wsadu . Typ baterii Dell TYPE 66Whr pojemnosc 4460 mAh napiecie 14,8 V . Procek M37516 ,pamiec SL220 ( zczytana Willemem jako NM93C56 ) .

  • #142 28 Paź 2007 22:22
    weekenda
    Poziom 14  

    weekenda napisał:
    Witam. Czy może ktoś wie, co to jest przyczyną, że laptop widzi rozpoznaje baterię, pokazuje stan ładowanie i ciągle tylko 0%, bateria sie jednak nie ładuje, nie robi sie ciepła (jest zimna), dioda na bateri nie zapala sie żadna, laptop nie włącza się na baterii. Taki stan ładowanie i stan 0% jest cały czas, nawet jak laptop jest używany na zasilaczu cały dzień. Może ktoś wie, jak zrobić, żeby choć naładował się 1%, żebym mógł stwierdzić czy to wina bateri, czy układu ładowania w laptopie, a może jest jakiś spalony bezpiecznik w laptopie lub baterii, ponieważ słyszałem, że takie występują, jeśli tak, to jak je odszukać?
    Mój laptop to DELL Inspiron 2500. Wiem, że najlepszy sposób, to byłoby sprawdzić moją baterie na innym laptopie i inną baterię na moim, ale niestety nie posiadam, ani innego laptopa, ani innej baterii. Dziękuję z góry za sugestie. Pozdrawiam.


    Na razie stwierdzilem zwarcie na jednej z czterech sekcji ogniw.
    Spróbuję wynienić na sprawne, ale czy ruszy?
    Tego nie wiem?

  • #143 29 Paź 2007 14:30
    satanisko
    Poziom 10  

    Dzien dobry wszystkim. Czy może ktos z kolegow zerknąc na moj eeprom ewentualnie poprawic jego lub podeslac inny sprawny.
    Dell 75ufy 14.8V prąd ładowania 3.5A 3600mAh.
    Z gory dzieki za pomoc. pozdrawiam szymon
    Bateria jest na kości m37516 i eepromie ak6480am

  • #144 30 Paź 2007 12:43
    preis
    Poziom 10  

    Witam.

    Mam taki problem ..
    Mam baterię od laptopa Averatec 3200.

    Siedzi ona na bq2040 i 24c02
    Trochę się pomęczyłem żeby odpowiednio zaprogramować układ. Pierw zapomniałem zmienić Design Capicity i taki eeprom wgrałem na dodatek był odczytany jako 24c01. Do tej pory układ działał. Znowu go odlutowałem, sczytałem eeprom z drugiej identycznej działajaćej idealnie baterii. Laptop posiada program w biosie do kalibracji baterii. Po odpaleniu go wyskakują jakieś kosmiczne wartości ładowania, pojemności .. zupełnie tak jakby nie było 24c02 ..
    Kupiłem nowy 24c02 wgrałem mu dobry soft wlutowałem, jednak nadal to samo. Układ go nie widzi :(
    Dioda ładowania miga .. niby ładuje baterie ale te wskazania prądów łądowania, napięcia i pojemności są takię ze boje się ją zostawiać na dłużej.

    Jest możliwośc, że uwalił się bq2040 ? czy nie tak łatwo go załatwić ?
    Zastanawiam się czy nie kupić nowego bq i go nie wymienić.
    Wcześniej gdy podłączyłem adapter bez wylutowania układu w SBW pisało adapter OK i można było programować i odczytac. Teraz jak go podlutuję to jest adapter not found :/ 24c02 jest raczej Ok bo jak go odlutuję to można go normalnie programować itp ..

    Macie jakieś pomysły ?
    Z góry dzięki

  • #145 30 Paź 2007 21:58
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    satanisko napisał:
    czy może ktos z kolegow zerknąc na moj eeprom ewentualnie poprawic jego lub podeslac inny sprawny.
    dell 75ufy
    14.8V prąd ładowania 3.5A
    3600mAh. z gory dzieki za pomoc. pozdrawiam szymon

    bateria jest na kości m37516 i eepromie ak6480am


    Witam, proszę bardzo. Oto Twój wsat po resecie.

    Pozdrawiam, Jarek

  • #146 30 Paź 2007 22:03
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    preis napisał:
    Wcześniej gdy podłączyłem adapter bez wylutowania układu w SBW pisało adapter OK i można było programować i odczytac. Teraz jak go podlutuję to jest adapter not found :/ 24c02 jest raczej Ok bo jak go odlutuję to można go normalnie programować itp ..


    Trachę zamieszałeś w tym zdaniu napisz to sensowniej, bo nie wiem kiedy pisze Tobie, że adaptera nie ma? Może to uwaliłeś adapter i on nie wpisuje niczego do eeproma?

  • #147 31 Paź 2007 00:37
    Jezior2000
    Poziom 17  

    Znalazłem trochę inne rozwiązanie na moją bateryjkę w laptopie hp510, Było coś takiego że laptopik ładował baterie i nagle po następnym podłączeniu ładowarki lub naładowaniu do pełna tak jakby się zawiesił i nie ładował już nigdy. Coś jakby odciął baterię całkowicie ani sie nie włączał nawet. Więc podpatrzyłem na Pmosfecie od ładowania że nie dołącza ładowarki do baterii więc wymusiłem to na nim wstawiając rezystorek 1k pomiędzy G i D no i teraz parę razy zamruga dioda pokazując że próbuje ładować z marnym skutkiem a później bateryjka naładowuje się a diodka działa normalnie i jestem zadowolony. Może to była wina eeproma ale przynajmniej nie musiałem kroić baterii. Dodam że taki rezystorek startowy nie ma wpływu na prąd ładowania ponieważ kiedy już zacznie ładować to dren nie stanowi dla niego obciążenia coś jak wzmacniacz odwaracający itp.. Jakby nie działał to dać 560 ohm. Pozdrowienia

  • #148 31 Paź 2007 13:58
    preis
    Poziom 10  

    jarob napisał:
    preis napisał:
    Wcześniej gdy podłączyłem adapter bez wylutowania układu w SBW pisało adapter OK i można było programować i odczytac. Teraz jak go podlutuję to jest adapter not found :/ 24c02 jest raczej Ok bo jak go odlutuję to można go normalnie programować itp ..


    Trachę zamieszałeś w tym zdaniu napisz to sensowniej, bo nie wiem kiedy pisze Tobie, że adaptera nie ma? Może to uwaliłeś adapter i on nie wpisuje niczego do eeproma?



    Wcześniej, gdy podpinałem adpater do układu z wlutowanym 24c02 pisało w SBW adapter OK i można było odczytać i programować. Teraz "po uszkodzeniu" jak podpinam adapter do układu, SBW informuję: "Adapter not found". Po wylutowaniu 24c02 można go programować itp. Adapter na 100 % sprawny. Więc coś jest uwalone w układzie baterii. I nie wiem co może być uszkodzone ? Możliwe że bq2040 ?

  • #149 31 Paź 2007 14:44
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam, teraz rozumiem, czyli nie podpinałeś do adaptera samej pamięci tylko całą baterię po MS-busie.
    Sprawdź, czy tą pamięć właściwie wlutowujesz, czy nie ma zwarć na ścieżkach lub co gorsza, czy nie przerwała się żadna z nich.

    A tak swoją drogą, aby programować eeprom, musi on być wylutowany chociaż jedną stroną.

    Pozdrawiam, Jarek

  • #150 31 Paź 2007 15:18
    preis
    Poziom 10  

    Też przypuszczam, że gdzieś jest zwarcie skoro programator nie działa po podpięciu do układu. Tylko nie mogę się doszukać gdzie ..
    Możliwe jest żeby przez złe zaprogramowanie 24c02 uszkodził się bq2040 czy nie wchodzi to w gre ? Bo już kończą mi się pomysły ..

  Szukaj w 5mln produktów