Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ricoh AF 450 - sypie dużo toneru, wypukłe litery

SanceS 23 Wrz 2007 18:05 1442 10
  • #1 23 Wrz 2007 18:05
    SanceS
    Poziom 22  

    Witam,
    problem z kserokopiarką taką jak w temacie. Kopie są ładne, czyste, kontrastowe, jednak przeciągając palcem po wydruku czuć wypukłość liter,
    kserokopiarka była czyszczona, ze szczególnym uwzględnieniem masy bębna i elektrod. Co może być powodem takiego zachowania?
    Dodam, że regulacja BIAS, powoduje zmianę jasności, ale nadal wydruk/kopia jest wypukła. Ostatnio został wymieniony bęben (katun) i developer.

    Pozdrawiam,
    Darek

  • #2 23 Wrz 2007 21:48
    bubu_24
    Poziom 11  

    Jak wyglądała wymiana? Wyjąłeś stare założyłeś nowe? Ustawienia według SM?
    Przypomnij sobie czy podczas czyszczenia nie ruszałeś listwy metalowej przy wałku magnetycznym-może to spowodować zwiększenie szczeliny i większą gęstość nośnika na wałku-w efekcie sypanie a w skrajnym przypadku rysowanie bębna.
    Ile maszyna zrobiła po wymianie?

  • #3 23 Wrz 2007 23:09
    SanceS
    Poziom 22  

    Witam, wymiana jakich wiele + standardowy PM po 120

    Wywoływaczki z zasady nie czyszczę dokładnie, wysypałem stary developer nasypałem nowego. Z tą metalową listwą (doctor blade, tak?) sprawdzę jej położenie jutro, może rzeczywiście to coś z nią. Wymiana bębna -> przestawienie pick off pawls na początek, czyszczenie transferu trash toneru, wałka brush, włożenie bębna, czyszczenie czujnika i potem inicjalizacja TD i ID sensora w SM. Teraz kserokopiarka jest ustawiona typowo jak w SM. Miała przez jakiś czas problem z dozowaniem (przedozowywała), więc ustawiłem z Detect na Fixed, jako półśrodek, aż do czasu, kiedy będę miał trochę wiecej czasu. Później sprawa się jakoś uspokoiła, przełączyłem na detect i chodzi. Problem polegał na braku masy na złączu czujnika.
    Ale jakoś po wymianie tego bębna zaczęła dawać grubo toneru. Bęben i developer ma przejechane jakieś 3 tys

  • #4 24 Wrz 2007 00:20
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki

    A zespół grzejny? Może to wina teflonu? np. w MINOLTACH serii 1052/1054 gdy jest teflon obłożony syfem , literki masz jakbyś brailem pisał. Po wymianie problem znika. Podmień utrwalacz i będziesz wiedział.

    C.

  • #5 24 Wrz 2007 07:08
    SanceS
    Poziom 22  

    Zespół grzejny raczej wykluczam, jeszcze przed poprzednim uszkodzeniem pękła zębatka napędu pieca, więc piec był zrobiony od razu cały, wraz z nowym wałkiem górnym (teflonowym). Piecyk możemy wykluczyć na 100%, dzisiaj zobacze doctorblade...

  • #6 24 Wrz 2007 08:32
    RICOMAN
    Poziom 12  

    Witam!


    Oddozuj troche maszynke i zobacz rezultat. Ja również sugerowałbym sprawdzenie piecyka i nie chodzi mi o teflon tylko o silikon.


    Jezeli nie ruszałeś doctor balde to winy w nim bym nie szukał.

    Pozdrawiam

  • #7 24 Wrz 2007 10:24
    bubu_24
    Poziom 11  

    Hej. A napisz jeszcze jak maszynka wygląda po zrobieniu tych 3 klocków.Nie jest czasem zasyfiona?
    Podaj wartości z 2-802.
    Pozdrawiam

    Coś jeszcze.Kiedyś miałem podobny objaw z NOWYM developerem.Wszystko świrowało. "Po rozkuciu całego tynku okazało się że żarówka padła" podmiana na inny nośnik i siwe włosy zaczęły znikać.
    Tak tylko wspominam.

  • #8 29 Wrz 2007 10:20
    anatom1
    Poziom 11  

    Jaki toner masz w maszynce ? Jeśli to zamiennik to niestety, niektóre powodują taki efekt. Przetestowałem chyba wszystkie i używam zamiennika tylko jednej firmy. ( kryptoreklama ) z nim nie mam problemów, a było różnie.

  • #9 29 Wrz 2007 11:41
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki

    anatom1 napisał:
    Przetestowałem chyba wszystkie i używam zamiennika tylko jednej firmy. ( kryptoreklama ) z nim nie mam problemów, a było różnie.


    Spoko ! Dawaj nazwę! Kryptoreklamy tu nie ma ! Sami swoi ! :-)

    C.

  • #10 02 Paź 2007 09:17
    SanceS
    Poziom 22  

    Witam,
    przepraszam, że odpisuję tak późno, ale nie miałem czasu zając się tą maszynką. Już problem rozwiązany. Tkwił on tak jak pisaliście w piecyku... Po wyczyszczeniu, przesmarowaniu wałków olejem silikonowym problem przeszedł. Sprawa ciekawa, mógłby mi ktoś wyjaśnić, gdzire wpływ pieca, a ilość toneru na bębnie?
    .

  • #11 02 Paź 2007 09:25
    cefram
    Poziom 29  

    Witam

    Piecyk nie ma wpływu na ilość toneru na bębnie ale chodzi pewnie o nieprawidłowe wgrzanie tonerka w papier - robiła się widocznie zapieczona warstwa - może dlatego że docisk za bardzo trzymał kartkę . . .

    Pozdrawiam

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME