Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Yamaha DVD-S510 - nie wykrywa plyt

viayner 24 Wrz 2007 08:58 1590 6
  • #1 24 Wrz 2007 08:58
    viayner
    Poziom 34  

    Witam,
    Od kilku dni siedze nad Yamaha DVD-S510 (blizniak DVD-711 Philipsa), posiadam oba modele.
    Problem polega na tym ze w przypadku Yamahy po wlozeniu plyty laser szuka jej, widac ogniskowanie ale po kilku probach zostaje zgloszony blad plyty. Podmienialem mechanizm od Philipsa i efekt jet ten sam. Mechanizm Philipsa dziala z Philipsem a nie dziala z Yamaha (brak ogniskowania) i odwrotnie, wszystko razem Philipsa dziala a wszystko Yamahy nie.
    Na plytce nie widac optycznie uszkodzen elementow, podejrzewalem uszkodzony kondensator czy rezystor przy sterowaniu lasera ale to nie to, przynajmniej nie znalazlem nic takiego. Zimne luty sprawdzone.
    Podejrzewalem laser ale teraz sklaniam sie ku elektronice.
    Czy moge prosic o sugestie co dalej z tym zrobic?
    Pozdrawiam

    0 6
  • #2 24 Wrz 2007 19:55
    arko100
    Admin grupy RTV

    W tych sprzętach często miałem zimne luty przy CPU.
    Pozdr

    0
  • #3 26 Wrz 2007 08:38
    viayner
    Poziom 34  

    Witam
    Przelutowana jest cala plytka i nic to nie zmienilo, caly czas jest problem z zogniskowaniem lasera, moze jakis rezystorek padl przy sterowaniu silniczkem czy zoomem ?
    Pozdrawiam

    0
  • #4 26 Wrz 2007 18:24
    arko100
    Admin grupy RTV

    viayner napisał:

    przelutowana jest cala plytka

    Witam
    Przelutowana czy przedmuchana hotairem? Różnica jest kolosalna.
    Koledzy z serwisu, w którym pracuje, często mówią, że przelutowali, a to nie jest to samo i wbrew pozorom, powiększają zimne luty bez zastosowania odpowiednich środków.
    Pozdr

    0
  • #5 27 Wrz 2007 21:57
    viayner
    Poziom 34  

    Witam
    Jeszcze z plytka powalcze.
    Mam jeszcze pytanie - czy powodem moze byc zapchany bufor bledow? Jezeli tak to jak to sie kasuje ?
    Pozdrawiam

    0
  • #6 28 Wrz 2007 08:27
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD

    Powodem jest na 99% serwo SAA7399HL. Temat juz wiele razy poruszany. Użyj funkcji szukaj a wszystkiego się dowiesz.

    0
  • #7 28 Wrz 2007 10:17
    viayner
    Poziom 34  

    Witam,
    Dziekuje szukalem,
    nie do konca potwierdzam/jestem przekonany ze to SAA7399 poniewaz w DVD-711 philipsa mialem ten sam efekt i nie byl to problem SAAxxxx tylko zimny lut na STIxxxx oraz problem ze sterownikiem BA6856 i TZA1033.
    Pozdrawiam.

    0