Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amica kuchenka gazowo elektryczna G6E3.43S2ZpTeKD

krisbet 24 Sep 2007 18:02 12497 9
    krisbet
    Level 10  
    Witam i proszę o radę w związku z piecem gazowo-elektrycznym Amica wersja z zegarem umieszczonym po lewej stronie pokręteł.
    Problem polega na tym , że przy próbie zapalenia palnika gazowego bez problemu zapala się palnik duży i najmniejszy , natomiast oba palniki średniej wielkości zapalają się dopiero po dłuższym wciskaniu pokrętła lub wcale się nie zapalają . Dodam , że iskra pojawia się przy każdym palniku i co dziwne nie następuje zapłon gazu.
    Miałem okazję sprawdzić sposób zapalania palników w nowszej wersji kuchenki Amica tzn. wyświetlacz zegara jest umiejscowiony na środku pomiędzy pokrętłami i tam zapłon gazu odbywa się natychmiast po wciśnięciu iskrownika tj. nawet szybciej niż w moich " prawidłowo " działających palnikach : dużym i małym . Dziękuje za podpowiedzi.
    rychomuch
    Level 29  
    Witam.

Przy używaniu pieca coś się wyleję, coś wykipi i zapcha otwory dysz.

Wyczyść te dysze które źle palą. Ale uwaga nie powiększ otworów.
    Pozdrawiam.
    gregzen
    Level 16  
    Witam.

Jeśli będziesz czyścił dysze użyj do tego kawałka miedzianego
    drutu o troszkę mniejszej średnicy ( niż otwór w dyszy ).

Pozdrawiam.
    seba4270
    Level 14  
    Dokręć termopary. Moga być poluzowane.
    krisbet
    Level 10  
    Omawiane urządzenie to : kuchenka gazowa z piekarnikiem elektrycznym typ : Amica G6E3.43S2ZpTeKD
    krisbet
    Level 10  
    Dodam tylko, że w wspomnianej kuchence dwa średnie palniki z którymi jest problem po zapaleniu płomienia np od zapałki palą sie bez problemu.
    piter
    Level 14  
    Przepraszam,że nie pomogę.Te palniki,to "uroda" tych kuchenek.Posiadam podobną od roku czasu.Składałem reklamację na póżny zapłon gazu.Nic to nie dalo,nawet i 20 sekund ma strzelać zapalarka-tak mi odpowiedziano.A,że wysadzić mogę dom przy tak póżnym zapłonie to nie ich sprawa.Żałuję zakupu i tyle.Pozdrawiam.
    robson24
    Level 11  
    witam posiadam Amica kuchenka gazowo elektryczna G6E3.43S2ZpTeKD cz jest możliwość podłączenia piekarnika bez zegara ponieważ zegara jednego pięknego popołudnia zaczął sie palić dosłownie
    wronek19
    Level 14  
    Witaj
    Tak jest możliwe ominięcie programatora po prostu zaciski nr 5 i 6 przy programatorze trzeba zmostkować. Odetnij od przewodów "fastony" i polutuj oba przewody. Dobrze zaizoluj połączenie oraz przewody z zacisków 1 i 2 programatora (każdy osobno bo to jest jego zasilanie).
    Jest jeszcze trochę bardziej skomplikowany sposób ale bardziej profesjonalny, jeżeli znasz się na elektryce to mogę ci go podać.
    robson24
    Level 11  
    witam dzięki za posta a co do bardziej profesjonalny rozwiązań to jestem zainteresowany :D