Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ładowanie hymem.sys przy starcie

pidraf 26 Wrz 2007 11:00 1097 12
  • #1 26 Wrz 2007 11:00
    pidraf
    Poziom 12  

    Witam.
    Mam problem z ładowaniem pliku HYMEM.SYS przy starcie systemu.
    Jest to Windows 95.
    Próbowałem:
    - wymienić pamięć Ram
    - wymienić system
    - wymienić dysk twardy
    - zrestartować BIOS'a
    niestety nic to nie pomogło:cry:
    Proszę o pomoc:!:

    0 12
  • #2 26 Wrz 2007 11:03
    tronic1
    Spec od komputerów

    Opisz dokładnie problem z HIMEM.SYS. Jaki komunikat.

    0
  • #3 26 Wrz 2007 14:02
    pidraf
    Poziom 12  

    nieaktualne, komputer jest w szkole i myślę nie będe w stanie tego sprawdzić ;)

    0
  • #5 26 Wrz 2007 16:30
    pidraf
    Poziom 12  

    Niestety jedna pamięć jest włożona, było próbowane dawać inną, a także 2 kości parowane i nic....tylko że jak dałem 2 kości parowane to wogóle nie startował i dla tego dałem to do hardware, a nie soft....

    0
  • #6 26 Wrz 2007 17:23
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Może zmiana HYMEM.SYS na HIMEM.SYS pomoże :wink:

    0
  • #7 26 Wrz 2007 17:27
    pidraf
    Poziom 12  

    Czepiasz się głupot, ja potrzebuje rady, a nie głupich wstawek

    0
  • #8 26 Wrz 2007 17:29
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda

    pidraf napisał:
    Czepiasz się głupot


    Dokładnie - masz rację, czepiam się Twoich głupot!

    Potrzebujesz rady to _dokładnie_ przedstawiaj problem.

    0
  • #9 26 Wrz 2007 17:34
    pidraf
    Poziom 12  

    to co chcesz jeszcze wiedzieć?? nie lepiej się zapytać po prostu??

    0
  • #10 26 Wrz 2007 17:51
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 26 Wrz 2007 18:16
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Bardzo często jest tak że autor postu skrótowo przedstawia problem i reszta musi się domyślać; więc nie ma co się denerwować.

    Najprościej dać fotke ekranu czy _dokładnie_ podać zgłaszany komunikat, wygląd plików config.sys i autoexec.bat

    bo tak niewiadomo czy problem powstał po edycji plików startowych czy po świeżej instalacji na czysty dysk; czy komunikat to:

    ERROR: Can't enable A20!

    albo

    WARNING: The A20 Line Was Already Enabled.

    czy po prostu, stosując się do rady kazaaski :wink: :

    The following file is missing or corrupted: C:\WINDOWS\HIMEM.SYS

    HIMEM.SYS is missing
    Make sure that the file is in your Windows directory.

    Windows has stopped. Press CTRL+ALT+DELETE to restart your computer.

    0
  • #12 26 Wrz 2007 18:26
    pidraf
    Poziom 12  

    Pisze brak pliku i można sobie pisać jak w dosie;/

    0
  • #13 26 Wrz 2007 18:50
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Dołącz pliki config.sys i autoexec.bat (jak tam wogóle są)

    Himem.sys można odzyskać pod DOSem z płyty instalacyjnej Win95 (musi być 'załadowana' obsługa CD-ROM); przykład:

    Code:

    C:\>f:

    F:\>cd win95

    F:\WIN95>extract /L c:\windows win95_02.cab himem.sys
    Microsoft (R) Diamond Extraction Tool - Version (16) 1.00.0530 (04/3/95)
    Copyright (c) Microsoft Corp 1994-1995. All rights reserved.

     Cabinet win95_02.cab

    Extracting c:\windows\himem.sys

    F:\WIN95>

    0