Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Usterka wspomagania - skoda fabia

Eastman87 26 Sep 2007 16:00 12222 8
Automation24
    Eastman87
    Level 1  
    Chodzi o model 1.4 MPI (60 KM) wersja classic, rocznik 2000. Usterka pojawiła się niedawno i polega na tym, że nie zawsze po uruchomieniu samochodu włączy się wspomaganie. Po prostu czasami zostanie zapalona kontrolka układu wspomagania a sam układ z całą pewnością nie działa. Póki co zdarzyło się to tylko kilka razy i wystarczało ponowne uruchomienie samochodu. Słyszałem, że w fabii zdarzają się usterki: 1) czujnika skrętu 2) pompy wspomagania. Tyle, że z czujnikiem podobno są inne objawy, tzn. przy nagłym skręcie może być większy opór. U mnie wygląda to tak jak opisałem. Jeżeli wspomaganie wystartuje, to nie ma takich problemów.

Jak myślicie, co może być odpowiedzialne za tę usterkę i na czym miałaby polegać naprawa?

Z góry dzięki za informacje.
  • Automation24
    cardiag
    Level 30  
    najczęsciej pada czujnik. Sprawdź czy nie jest tam mokro bo to jest przyczyna awarii. Dostęp tylko "z kanału".

pozda tym temat już przerabiany, użyj wyszukiwarki.
    janusz144a
    Level 12  
    Miałem podobna usterkę. W serwisie powiedzieli: czujnik lub pompa. Podpowiedzieli- wymień czujnik, jest tańszy i w 90% to on. Pomogło i teraz jeżdżę już 2 rok. Podpowiem że nie można sprawdzić czy pompa czy czujnik, tylko podmiana elementu.
  • Automation24
    cardiag
    Level 30  
    janusz144a wrote:
    Miałem podobna usterkę. W serwisie powiedzieli: czujnik lub pompa. Podpowiedzieli- wymień czujnik, jest tańszy i w 90% to on. Pomogło i teraz jeżdżę już 2 rok. Podpowiem że nie można sprawdzić czy pompa czy czujnik, tylko podmiana elementu.

co za głupota, można sprawdzić bez problemu co jest uszkodzone.
    T/J
    Level 21  
    Podłącz VAG sprawdź usterki to podstawa.Wskazane by było sprawdzić instalacje bo w tych rocznikach gnije i następstwem są również takie objawy.
    jan_man
    Level 14  
    podepnę się do postu żeby nie zaśmiecać forum
    mam pytanko odnośnie wspomagania w fabii r.2000
    kiedy powinna zgasnąć kontrolka wspomagania?
    1/ czy po włożeniu kluczyka do stacyjki, przekręceniu go w pozycję 2 i odczekaniu pewnego czasu??
    2/ czy po dokonaniu rozruchu silnika??
    romoo
    User under supervision
    --> cardiag mam pytanko jak sprawdzasz ten czujnik i czy z vag jest do niego dostęp?
    maja777
    Level 11  
    jan_man wrote:
    podepnę się do postu żeby nie zaśmiecać forum
    mam pytanko odnośnie wspomagania w fabii r.2000
    kiedy powinna zgasnąć kontrolka wspomagania?
    1/ czy po włożeniu kluczyka do stacyjki, przekręceniu go w pozycję 2 i odczekaniu pewnego czasu??
    2/ czy po dokonaniu rozruchu silnika??

Lampka kontrolna świeci po włączeniu zapłonu. Po uruchomieniu silnika musi ona zgasnąć. Jeżeli lampka nie gaśnie lub świeci podczas jazdy, sygnalizuje usterkę w układzie wspomagania kierownicy.
    :D Należy udać się po fachową pomoc do stacji obsługi Skoda. :D

:idea: Lampka kontrolna nie sygnalizuje zbyt niskiego poziomu oleju. :idea: