szczesiu napisał: Dzięki za wszystkie wpisy. Rozcapierzając cewki L3-L4 udało mi się pokryć od ok. 92 do 107 Mhz. Fajna zabawa

.
Niestety, L1 nie mam regulowanej, natomiast do L2 nie mogę się dostać bez ściągania przedniej ścianki - nie chce mi się później nakładać tej nitki od skali (przydałby się kątowy śrubokręt - może coś wykombinuję z jakąś blaszką).
-> gtadek
Wymieniony wcześniej C1 zostawić, czy zmienić z powrotem na oryginalną pojemność?
To może jeszcze raz (wg "Radioelektronika" 5/2000, metoda trochę bardziej pracochłonna, ale najdokładniejsza): C1 zmienić na 12 pF, C3 usunąć, C5 zmienić na 15 pF, C10 zmienić na 39 pF, C15 zmienić na 12 pF, L3/L4 przerobić na 5 zwojów z odczepem po 4 zwojach od strony C14/C18. Dzięki przezwojeniu cewki heterodyny nie powinno już być problemu z pokryciem w paśmie 88-108 MHz. Cewka L1 to prosty i prymitywny filtr wejściowy i nie trzeba tam nic kręcić (i tak nie ma rdzenia). Poza tym tak najbardziej prawidłowo, dla nowego i szerszego zakresu powinny być wstawione trymery, by można było zestroić na współbieżność (cewkami dla 88 MHz, trymerami dla 108 MHz). Ale wystarczająco dobre efekty daje zestrojenie tylko L2 (poprzez ściskanie i rozciąganie) w środku zakresu (ok. 98 MHz) na najsilniejszy odbiór, oczywiście poprzedzić to osiągnięciem pokrycia poprzez ściskanie i rozciąganie L3/L4.
Dziwne, że do L2 nie ma dojścia bez zdjęcia ścianki przedniej - przecież ściankę przednią zdejmuję się razem z całą płytką. Poza tym L2 nie trzeba wylutowywać itp, wystarczy dojść do niej od góry jakimś kawałkiem patyczka. Czy aby nie pomyliłeś cewki L2 z filtrem p.cz? Żadnych "miedzianych" filtrów 7x7 nie ruszaj, one nie podlegają regulacji podczas przestrajania.