Silnik Z16XE podczas jazdy zaczął przerywać nawet do tego stopnia że obrotomierz zdążył spaść do zera, na luzie obroty czasem spadną do 500 albo zgaśnie. Wnioskuję z tego że komputer odcina zapłon bo spada obrotek na zero. Po zgaśnięciu ciężko odpalić a jak odpali to nie pracuje normalnie tylko głośniej jakby traktor, po paru minutach wraca do normy. Gdy zapalił CE odczytałem błędy i było 0335 czyli "Nieprawidłowy sygnał z czujnika obrotów wału korbowego A"". Po przejrzeniu archiwum szukanie czujnika. I okazało się, że ten silnik nie ma czujnika na kole pasowym a przy kole zamachowym, i z tego co udało mi się zobaczyć czujnik obserwuje wał korbowy. Po wymianie czujnika niestety to samo.
Zastanawiam się czy dobrze namierzyłem czujnik, a może jest jeszcze inny? Ten jest z przodu silnika włożony w blok przy kole zamachowym.
Sprawdzałem jeszcze silnik w ten sposób że po kolei odłączałem czujniki:
temperatury - błąd 0115 kontrolka chłodnicy się zaświeciła i pracowały wentylatory
temperatury pow. zasysanego - 0110 kontrolka CE (samochodzik)
czujnik położenia wałka rozrządu - 0340 kontrolka CE
czujnik położenia wału (wymieniany) - 0335
silnik reagował pracą na wypięcie czujnika położenia wałka rozrządu - głośniej pracował, normalnie zapalił, natomiast po odłączeniu czujnika położenia wału ciężko zapalił i nie pracował normalnie. W każdym z przypadków silnik miał wahnięcia obrotów do 500, więc jest prawdopodobne że kabel do czujnika jest uszkodzony albo nie kontaktuje dobrze przy sterowniku. Mam nadzieję że nie jest to padający czujnik położenia wałka rozrządu.
Czy ktoś spotkał się może z podobnym przypadkiem i mógłby pomóc rozwikłać problem?
Pozdrawiam
Zastanawiam się czy dobrze namierzyłem czujnik, a może jest jeszcze inny? Ten jest z przodu silnika włożony w blok przy kole zamachowym.
Sprawdzałem jeszcze silnik w ten sposób że po kolei odłączałem czujniki:
temperatury - błąd 0115 kontrolka chłodnicy się zaświeciła i pracowały wentylatory
temperatury pow. zasysanego - 0110 kontrolka CE (samochodzik)
czujnik położenia wałka rozrządu - 0340 kontrolka CE
czujnik położenia wału (wymieniany) - 0335
silnik reagował pracą na wypięcie czujnika położenia wałka rozrządu - głośniej pracował, normalnie zapalił, natomiast po odłączeniu czujnika położenia wału ciężko zapalił i nie pracował normalnie. W każdym z przypadków silnik miał wahnięcia obrotów do 500, więc jest prawdopodobne że kabel do czujnika jest uszkodzony albo nie kontaktuje dobrze przy sterowniku. Mam nadzieję że nie jest to padający czujnik położenia wałka rozrządu.
Czy ktoś spotkał się może z podobnym przypadkiem i mógłby pomóc rozwikłać problem?
Pozdrawiam