Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regulacja prądu lampy UHP po jej wymianie - projektor LCD

mdcs 27 Sep 2007 16:18 6567 3
    mdcs
    VIP Meritorious for electroda.pl
    witam Szanownych Elektrodowiczów...
    Stanąłem przed nie lada problemem.
    W moim projektorze wymieniłem lampę. Oryginalnie był to philips UHP 200W.
    Aktualnie wstawiłem nową BLV 150W. Prąd znamionowy lampy orgyginalnej to 2,4A... nowej 1,8A.
    Na płytce balastu jest potencjometr, którym mogę regulować prąd lampy.
    Problem - jak go zmierzyć?
    Zwykły multimetr pokazuje błędne odczyty (około 3,5-3,7A) prawdopodobnie ze względu na kształt i wysoką częstotliwość przebiegu (25kHz). Pomiar amplitudy za pomocą oscyloskopu i szeregowego oporu 0,1R też nie przyniosi pozytywnego rezultatu (przebieg zaśmiecony).
    Co radzicie? Jak ustawić prawidłowo prąd lampy? W chwili obcnej ustawiłem to "na oko"... ale cały czas czuję dyskomfort :)
    rtv.service
    Level 28  
    Ten regulator, to najczęściej regulator napięcia zapłonu, ale możliwe że jakiś tam balast ma regulacie prądu. Proponuje mierzyć prąd stały, zasilanie balastu P=U*I, pozostawiając 10% na straty samego inwertera.
    mdcs
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Hmm... pomiar mocy pobieranej przez balast jest całkiem ciekawym pomysłem. Przynajmniej można upewnić się, że lampa nie jest przeciążona, bo jeśli balast pobiera ze 220W to można przypuszczać, że lampa dostaje więcej jak swoje znamionowe 150W. Tylko jak oszacować sprawność inwertera?
    jaszczur1111
    Level 33  
    Jeszcze można spróbować starym amperomierzem elektromagnetyczym.Wadą tego pomiaru będzie wpŁyw jego indukcyjności.

Chyba już dokŁadniejszy pomiar zaproponowaŁ kolega z litwy...