logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana swojego MAC adresu na MAC adres kolegi w sieci LAN

SHAANTI 28 Wrz 2007 18:38 3498 12
REKLAMA
  • #1 4328956
    SHAANTI
    Poziom 12  
    Mam komputer w sieci lokalnej LAN i mam takie pytanie:
    - Czy jesli zamienię swoj adres MAC na adres swojego kumpla to czy on będzie miał neta :?: i czy jezeli będzie go mial to czy spowolni mu to transfer.
    Ale bardziej mnie interesuje ta pierwsza część pytania: Czy będzie miał dostęp do internetu ...
  • REKLAMA
  • #2 4329023
    Filip
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Źle kombinujesz. Będzie miał net jak ty nie będziesz używał kompa. Jak będziecie używali obaj, to praktycznie obydwu wam nie będzie działać. Poza tym admin od razu to wychwyci. Dogadaj się z kumplem i zrób cie router.
  • #3 4329092
    SHAANTI
    Poziom 12  
    A są jakieś priogramy aby ten "precedens ukryć przed adminem ?
  • REKLAMA
  • #4 4329223
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 103
    "Kolega" będzie miał neta, ale będzie on kulał u Was obu. Możecie korzystać naraz ( sprawdzone ), ale jest to mordęga. Nie myśl jak tu wykiwać admina, pomyśl skąd wziąść 100,- na router :D . Wtedy obaj będziecie surfować bezproblemowo, choć nie całkiem "anonimowo" dla dociekliwego admina. Ale nie zawsze chce im się czytać w logach, skoro nie ma żadnych skarg. Poszukaj routera z możliwością ustawiania TTL.

Pzdr.
  • #5 4329341
    SHAANTI
    Poziom 12  
    aha spox dzięki :]
  • #6 4333549
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    zalezy :
    czy w sieci stosowany jest protokuł ARP
    od tego czy dostajesz IP z DHCP ,lub czy masz stałe
  • #7 4334051
    SHAANTI
    Poziom 12  
    jestem laikiem w tej dziedzinie więc to czarna magia jak dla mnie jest :D
  • #8 4334125
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    gothye napisał:
    zalezy :
    czy w sieci stosowany jest protokuł ARP
    od tego czy dostajesz IP z DHCP ,lub czy masz stałe

Protokół ARP stosowany jest zawsze, bez niego typowa sieć działać nie będzie. Polecam http://pl.wikipedia.org/wiki/ARP. Koledze pomyliło się chyba przypisanie adresu IP do adresu MAC, które może być zrobione na serwerze. I może to być zrobione niezależnie od tego, czy IP jest wpisane na stałe, czy otrzymane od serwera DHCP.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 4334591
    lordqpa
    Poziom 24  
    Ocena: 47
    Przy klonie MAC adresu internet będą mieć obydwa komputery. Sprawdzone. Mogą się zdarzyć drobne "kolizje" choć mało prawdopodobne. Chyba, że obydwie maszyny będą generować duży ruch. Pasmo będzie wspólne, czyli suma waszych transferów nie przekroczy maks. transferu. Co do wykrycia tego, hmmm, życzę szczęścia adminowi jeśli dogaduje się dwóch kumpli.
  • #10 4335194
    majka111
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    witam

dorzucę swoje 3 grosiki :)

przy zmowie 2 kolegów jesteście 100% bezpieczni,

przy klonowaniu losowego MAC - kończy sie to tak: :)

skarga na słabe łącze, przychodzi pan serwisant do domu poszkodowanego , i wmawia mu że śieć jest 100% przepustowa, a wina leży w oprogramowaniu jakiego "pan użytkownik" używa i to tyle

aha czasem użytkownik płaci 70 zł :D

pozdr
  • #11 4335608
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Znalezienie klonowania MAC zajmuje kilka min, dodatkowo praca obu kompow klonowanych jest nie do przyjecia, nie musze tu opowiadac o dotarciu pakietu itd, z pkt widzenia dostawcy nie jest to zbyt szkodliwe , bardziej szkodzi to samemu odbiorcy, dobry admin poradzi sobie na routerze ze wszystkim jak trzeba.
  • REKLAMA
  • #12 4336757
    majka111
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    witam szanownego moderatora :) pięknie opisane ale:

1 . w przypadku kolegów chodzi o używanie na zmianę!

2. w drugim przypadku jak ktoś klonuje z premedytacją to wie że w chwili dgy identyczny MAC pojawia sie są kłopoty, wiec w sieci jest jeszcze przynajmiej 10 z wskazanej puli IP i tyle samo MAC-ów
    3. najlepszym przypadku admin może sie tylko wsciec że nie jest nic w stanie zrobić--pomimo że wie o zaistniałej sytuacji ;)

a jak się wscieknie to który adres mac zawiesi? wszystkie?
    może przyjdzie do nas do domu (czytaj adres usera z kłopotliwym MAC-adresem)
    i powie: słyszałem ze pani używa MAC sasiada -wiem to bo jestem dobrym adminem!

z całym szacunkiem :D

pozdr
  • #13 4905283
    SHAANTI
    Poziom 12  
    ok problem mam z głowy...zakupilismy router i wszystko dziala jak trzeba pozdro :)

Podsumowanie tematu

✨ Zmiana adresu MAC na adres kolegi w sieci LAN umożliwia dostęp do internetu obu komputerom tylko wtedy, gdy nie korzystają z sieci jednocześnie. W przypadku równoczesnego używania obu urządzeń z tym samym MAC adresiem dochodzi do konfliktów, co skutkuje problemami z łącznością i spowolnieniem transferu. Sieć opiera się na protokole ARP, który wykrywa duplikaty adresów MAC, a administrator sieci może szybko zidentyfikować takie zdarzenia. Klonowanie MAC może być wykrywane przez administratora, a jego skuteczność i stabilność działania zależy od konfiguracji sieci, w tym sposobu przydzielania adresów IP (DHCP lub statyczne). Najlepszym rozwiązaniem jest zakup routera, który umożliwia prawidłowe zarządzanie ruchem i unikanie konfliktów adresów MAC, co zapewnia stabilne i niezależne połączenie dla obu użytkowników. Próby ukrycia zmiany MAC przed administratorem są trudne i niezalecane. W praktyce, przy współpracy dwóch użytkowników i odpowiedniej konfiguracji, klonowanie MAC może działać, ale jest to rozwiązanie nieoptymalne i ryzykowne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA