logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mam problem z obrotami w Passacie z 91r. 2,0 siklnik z gazem

motomysza 29 Wrz 2007 10:29 1784 10
REKLAMA
  • #1 4330830
    motomysza
    Poziom 2  
    Moim problemem są obroty w Passacie B3 z 2.0 l silnikiem zasilanym gazem.Auto po odpaleniu trzyma obroty dobrze czyli między 900-1000
    ale wczasie jazdy gdy puszczam gaz to obroty spadają tak nisko że w większości przypadków gaśnie!!!!!!! robi się tak jadąc na paliwie jak i na gazie!!!!! wymieniałem już silnik krokowy,czujnik przepustnicy i nic bez zmian!!!!!!!!!! dalej gaśnie!!!!!!!! dzieje się tak przeważnie w deszczowe dni bo jak jest ciepło i bez wilgoci to auto śmiga ok i trzyma obroty bez problemu!!!!!!!!!!!!!! wymieniłem także kable wysokiego napięcia,świece!!!!! Pomocy bo brak mi już pomysłów co to może być?????????
  • REKLAMA
  • #2 4330907
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3471
    Ogólnie to do tych silników gazu się nie zakłada bo jeszcze nie widziałem takiego żeby nie było problemów po założeniu istalacji gazowej, a z tym że gaśnie to może wlot powietrza do filtra by wystarczyło inaczej skierować.
  • REKLAMA
  • #3 4331287
    motomysza
    Poziom 2  
    Wlot powietrza też skierowałem inaczej ale nic się nie zmieniło!!!!! dzięki ale to nie to!:cry:
  • REKLAMA
  • #4 4331876
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1333
    jaki to silnik? chodzi o oznaczenie literowe np. 2E
  • #5 4333201
    endriu233
    Poziom 21  
    Ocena: 353
    zgodzę się z kolegą "ociz" że gaz to same problemy!!!!!! jezeli już tyle wymieniłeś to może jeszcze trzeba popatrzyć na kopułkę?
  • #6 4333869
    motomysza
    Poziom 2  
    Silnik ma oznaczenie 2E !!!! a kopułke i palec rozdzielacza też wymieniłem i nic lepiej !!!!!!!!!!!!!:|
  • #7 4333934
    deryk
    Poziom 11  
    Sprawdź ciśnienie w cylindrach. Może to być problem ze zużyciem mechanicznym silnika.
    Na przykład mogą to być przypalone zawory w głowicy albo zużyte cylindry.
    Dlatego przy gorszej pogodzie możesz mieć problem z odpaleniem.

W WV zwłaszcza tych starszych występuje jeszcze jeden problem.
    Może poluzować się koło które napędza wałek rozrządu w głowicy wtedy też są problemy z zapłonem i obrotami może też przez to przeskoczyć pasek rozrządu i przestawić zapłon.
  • #8 4334492
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1333
    wczoraj mój szwagier pochwalił się zakupem takiego paska i takim samym problemem
    recepta: wymyj przepustnice tylko niczego nie rozkręcaj i nie reguluj
    po prostu mają być czyste
    możesz też wypłukać reg wolnych obrotów w benzynie ekstrakcyjnej
  • REKLAMA
  • #9 4336562
    motomysza
    Poziom 2  
    Przepustnice umyłem ale to nie pomogło, a z odpalaniem problemu nie mam !!!! ale dzięki za każdą pomoc!!!!!!!!!!
  • #10 4336647
    robokop
    Ocena: 6349
    ociz napisał:
    Ogólnie to do tych silników gazu się nie zakłada
    '
    A może to kolega jakoś uzasadnić?. Jeżdżąc kilka lat samochodami zasilanymi gazem to zauważyłem że kłopoty z zasilaniem LPG spowodowane są w 99% przypadków tępotą umysłową i niechlujstwem "fachowców" je montujących. Brak znajomości dodatkowych układów kompensacji ciśnienia membrany parownika na przykład, prawidłowego doboru mieszalników, stosowania kryz na dolocie, prawidłowej regulacji układu zasilania, montaż niedbały, aby szybciej i z jak największym zyskiem dla siebie. Dlaczego silnik 2E miałby nie nadawać się do zasilania LPG ?
  • #11 4336656
    Błażej
    Ocena: 3619
    Klawisze ci się zacinają? Po co tyle wykrzykników i innych ozdobników w postach? Usuń je, bo temat powędruje do kosza!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy obrotów silnika 2.0 2E w Volkswagenie Passacie B3 z 1991 roku zasilanym gazem LPG. Po uruchomieniu obroty utrzymują się prawidłowo (900-1000 obr./min), jednak podczas jazdy, po zdjęciu nogi z gazu, obroty spadają bardzo nisko, co często powoduje zgaśnięcie silnika zarówno na benzynie, jak i na gazie. Wymieniono już silnik krokowy, czujnik przepustnicy, kable wysokiego napięcia, świece, kopułkę i palec rozdzielacza, a także zmieniono kierunek wlotu powietrza oraz wyczyszczono przepustnicę, jednak problem nadal występuje. Sugerowano sprawdzenie ciśnienia w cylindrach z uwagi na możliwe zużycie mechanicze, przypalone zawory lub poluzowanie koła napędzającego wałek rozrządu, co może powodować przestawienie zapłonu i problemy z obrotami. Wskazano również na potencjalne błędy montażowe instalacji LPG, takie jak nieprawidłowa regulacja układu zasilania, dobór mieszalników czy brak kompensacji ciśnienia membrany parownika. Zalecane jest dokładne sprawdzenie mechaniki silnika oraz prawidłowości instalacji gazowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA