Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

gdn 25/40/3 - zawieszenie piankowe się przerwało.

xifyh 29 Sep 2007 14:34 2109 5
    xifyh
    Level 20  
    Posiadam kolumny Atus 110, gdn na piankowym zawieszeniu itp. Membrana jest idealna caly głośnmik jest PRAWIE idealny. Ostatnio wlaczyłem sygnał 45 Hz na jakimś generatorze. Sprawdzam prawy kanał, ok dobry bas wszytsko pięknie, sprawdzam lewy - porażka, coś dziwnie trzepoce. Sprawdzam gdn niby nic, ale po dluższej obserwacji dostrzegłem, ze zawiesznie pieankowe się przerwało w miejscu gdzie łączy się z membraną. Jest to niewielki odcinek, gdzie pianka sie przerwała. Co robic? Oddać glośnik do regeneracji, czy da sie to jakoś naprawić?

Daję fotki glośnika:
    Alton88
    Level 21  
    temat wałkowany 10000 razy .
    Najpierw użyj szukaj potem zakładaj temat !

W tym wypadku wypadało by wymienic samo zawieszenie górne , które jak to w Tonsilach sypie sie po paru latach .

Jest to normalny objaw więc czeka cie regenaeracja głośnika .

Pamiętaj że części do regenerajcji mają być identyczne (różnego rodzaju gumowe zawieszenie czy kolrowe menbrany pogarszają jakość głośnika )
    Najlepiej żeby menbrana czy zawieszenie było orginalne Tonsilowskie.

http://www.allegro.pl/item248911514_zawieszenia_do_naprawy_glosnikow_tonsil_25_cm.html tu masz części do naprawy , wymień samo zawieszenie górne !.
    klocek24
    Level 13  
    Moim skromnym zdaniem pianka jest juz stara i sparciala i cieszko bedzie ja zregenerowac ... Musial bys wymienic gorne teleskopy ale to troszke zabawy ale sa firmy ktore zajmoja sie regeneracja glosnikow ... Moze warto poszukac ....
    Alton88
    Level 21  
    Co ty człowieku pier...lisz jakie teleskopy ?
    ...strasznie irytuje mnie to że osoby nie w temacie próbują pomóc osobom a tak naprawde tylko pogarszają sprawe...

Przy odrobinie cierpliwości i staranności kolega bez trudu sam wymieni ,,ZAWIESZENIE GÓRNE,,

Naprawde jest banalnie proste . A firma zkasuje za jeden głośnik od 50 do 80 zł .
    majkel sony
    Level 25  
    Za zawieszenie górne wymiane u mnie na serwisie kolego 8zł bierzemy wiec skad te 50 ? Chyba cały układ drgan i inne częsci przenoszące.
    Proszę nie stresujcie kolegi !
    klocek24
    Level 13  
    Moze i masz racje ale chyba ja jestem zbyt nerwowy :) Ale jak kolega sie wykarze cierpliwosci to sobie wymieni ... Masz racje .